April 5, 2012

Zimska Torta ⁄ Winter Cake

 
     Ima li sto lijepse od djecije radosti i veselja i pri samom spomenu bojanja uskrsnih jaja? :)  Savrseno! Obozavam predblagdanske atmosfere! Nesto je posebno u zraku. Uzivamo danima prije rezuckajuci sarene papire i stvarajuci kojekakve ukrase.Nas dvoje uzivamo gledajuci nju a ona uziva u svemu vezano za bor,kuglice ili zeku i kosarice. Ovog Bozica toliko je naspricala prozore bijelim sprejom,da vise nisam znala pada li vani snijeg stvarno ili ne. I onda Jakob dodje i rukama sve to razmrlja i smije se i smije!! A ona u plac! Pa onda brisi, pa u ducan po novi sprej i opet ponovo!
     Bru je kitila malo drvce uskrsnim sarenim jajima i pilicima, napravili smo ukrase i popis jela koje cemo pripremiti za Uskrs. Prvi put cu raditi domacu sirnicu i bas se veselim... Jedino cemu se bas i ne veselimo je sto B igra na sam dan Uskrsa. Tako da ce cijeli dan dobiti totalno drugu dimenziju od onoga sto smo planirali..
     Uz ove puste zanimacije,bilo bi cudno da smo izostavili napraviti i nesto slatko.Vec par dana doma mi stoji par malih bundeva. Volim ih jesti,njihov miris (pogotovo pecenih uf,uf..) a i kao ukras rado ih imam u kuhinji. Na vege blogu zapeo mi je za oko zimski kolac . Podsjetio me na Carrot Cake koji je i vise nego omiljen u nasem domu.
     Ovaj kolac prepun je zdravih namirnica.Od bundeve,mrkve,jabuke pa do brusnica.Jos ako zamjenite bijeli secer sa smedjim te obicno,bijelo brasno sa integralnim,onda je definitivno pun pogodak! Idealan za djecu..



Zimska Torta  

Biskvit:
  • 1,5 salica integralnog brasna
  • 1,5 salica obicnog brasna
  • 1 zlicica cimeta
  • 2 zlicice zacina za medenjake ( ili po pola zlicice m.orascica,klincica i đumbira)
  • 1 prasak za pecivo
  • 3 zlice griza
  • 1⁄2 salice ulja
  • 1 salica mlijeka
  • 3 salice smedjeg secera
  • 250 g bundeve
  • 150 g mrkve
  • 100 g jabuka
  • 50 g brusnica

Krema:
  • 250g mascarpone krem sira
  • 1 vrecica šlaga
  • 1 naranca
  • cca 1 dcl mlijeka
  • 50 g šećera u prahu
Postupak:

  Zagrijati rernu na 190C.
  U jednoj zdjeli pomijesati sve suhe sastojke. Brasno se moze kombinirati po zelji. Mozete staviti samo bijelo,samo integralno ili pola pola kao sto sam sama napravila. Voce i povrce izribajte na krupnije. Ja sam ga samlila u multipraktiku i ispalo je puno sitnije. Sa sitnije samljevenim, kolac na kraju ispadne malo mljeckaviji,onako kao siroviji. No to je samo osjecaj.
  Pomijesajte tekuce sastojke ,dodajte koricu narance te narancin sok. U to dodajte ribano povrce i voce te malo po malo suhe sastojke.
U kalup stavite papir za pecenje i istresite smjesu. Pecite 35-40 min. Provjerite drvenim stapicem. Trebao bi biti cist i suh kada ga izvucete.
Vrijeme pecenja moze varirati i od velicine kalupa u kojem pecete.

Za kremu iscijedite sok narance i dodajte mlijeka do kolicine koja je potrebna za izraditi vrecicu slaga. Izradite slag te dodajte secer u prahu i mascarpone.

Hladni biskvit prerezite na pola i nafilujte. Kremu mozete premazati i samo preko kolaca, bez rezanja po sredini.
Dobro ohladite!
Dobar tek!

                                  .................................................................................….



Winter Cake 



Winter Cake

Cake:
  • 1.5 cup whole wheat flour
  • 1.5 cup all purpose flour
  • 1 tsp. ground cinnamon
  • 1/2 tsp. ground nutmeg
  • 1/2 tsp. ground cloves
  • 1/3 tsp. ginger
  • 12 g baking powder
  • 3 spoons of semolina
  • 1/2 cup sunflower oil
  • 1 cup milk
  • 3 cups brown sugar
  • 250 g pumpkin
  • 150 g carrots
  • 100 g apples
  • 50 g cranberries
filling:
  • 250 g mascarpone cheese
  • 1 bag (42g) of whipped topping powder 
  • 1 orange
  • aprox 100 ml milk
  • 50 g confectioners sugar
Note:

  • you can combine flour using whole wheat or the one you prefer.
  • leave mascarpone at room temperature
  • the amount of milk added depends of the size of orange


Directions:
Line a 23 cm cake tin with baking paper. Preheat the oven to 190C.
Shred the carrots and pumpkin finely and apples regular. Combine all the dry ingredients in one bowl, the liquid ones together with the zest in another. Add the shredded fruits to the liquid and slowly add the dry ingredients too. Combine with spatula and place the batter in cake pan.Bbake for 35-40 min. Check with wooden toothpick. It should be dry. Let cool.

For the filling, squeeze the orange juice and add the amount of milk until the amount reaches the liquid amount necessary to prepare whipped topping. I added around 100 ml of milk. Mix the toppingand add the confectioners sugar. When combined, mix in mascarpone.

Cut the cake in two layers and decorate with the filling. If the filling is to soft, let it rest in a fridge for some time.

Bon Appetite!


** find us on FACEBOOK **

Take a look at these delicious recipes:



No comments:

Post a Comment