Mama,a zasto zeko nosi jaja? a odakle je on dosao?a kada ce on meni doci?? a pilici? pitanja Bru na koja odgovaramo i slazemo price,stvarajuci joj viziju,bajku u kojoj smo i mi sami odrastali. Ali do dan danas niti sama nisam znala pricu i pravo porijeklo Uskrsnoga zeke i sarenih jaja.
Evo odakle je dosao..
Izvorni Uskršnji Zeko vjerovatno je povezan s paganskim festivalom ekvinocija, koji je nekada prethodio Uskrsu. Saksonci su posvetili mjesec april slavljenju svoje boginje proljeća i plodnosti, koja se, ne slučajno, zove Eastre. Eastrina sveta životinja je zec, budući da je ova životinja jedan od najčešćih simbola plodnosti i ponovnog rađanja.Obojena jaja, koja nosi današnji Uskršnji Zeko, imaju još drevnije porijeklo. Jaja su dugo bila povezivana s plodnošću i proljetnim festivalima – tako dugo, u stvari, da se precizno ne mogu odrediti korijeni ovih običaja. Drevni Grci i Rimljani koristili su jaja u festivalima slavljenja svojih uskrslih bogova. Jaje je također istaknuto i u ritualima židovske Paše, te u ovom narodu pržena jaja i danas imaju svoje mijesto na prazničkom stolu, kao važan simbol proljeća i ponovnog rađanja.Naučnici vjeruju da spajanje zeca i jaja za uskršnje praznike može imati paganske korijene s početka nove ere. Tokom proljeća, kada su dani i noći jednake dužine, zec je bio poistovjećen s boginjom Mijeseca, a jaje s bogom Sunca. Spajanjem ta dva simbola, dobilo se nešto poput jin i janga. Naredni povijesni zapis o zecu i jajima pojavljuje se s početka XVI vijeka u Njemačkoj. Tamo su dijeca željno iščekivala dolazak „Oschter Haws-a“, zeca koji na uskršnje jutro polaže obojena jaja u gnijezda. Ovaj njemački običaj prenesen je u Ameriku s početka XIX stoljeca, vjerovatno prateći njemačke doseljenike, od kojih su se mnogi nastanili u Pensilvaniji. U svijetu, tokom proteklih 200 godina, „Oschter Haws“, „Easter Bunny“, ili kod nas Uskršnji Zeko, postao je tako najvećim komercijalnim simbolom Uskrsa.
(tekst preuzet sa mojabeba)
Vec par zadnjih godina dio sa odricanjem sam preskocila. Taj,kao i mnoge druge. Jednostavno, zivot na putu i po stranim zemljama, poprilicno nas je udaljio od obicaja. Nedostaje mi Crkva i s njom cijela ona blagdanska atmosfera. Nedostaje mi kosara i nosenje hrane na posvetu,nedostaje mi nedjeljnja misa. Nedostaje mi da cijeli taj dan Uskrsa prodje u duhu rijeci 'slavlje'. Doma je to bio cijeli dan,od jutra do veceri. Cijeli dan smo bili u novoj robi :) i hodali ili docekivali goste. Slavlje,bas je bilo slavlje! Kad se samo sjetim...
Dok smo bili u zemljama istocnog krscanstva,taj dasak smo uspjeli zadrzati. Svi cine isto tako da te ne gledaju u koso :) Sada, kada smo u Bugarskoj,gdje se postiva zapadno krscanstvo,malo je drugacije. Nema posvete, nema mise, nema Cvijetnice. Ne poklapaju se ni datumi. Ovdje, Velikden je tjedan kasnije. Ali,jako je lijepo vidjeti i dozivjeti i kako drugi to slave.
U sjeverozapadnoj Hrvatskoj pale se vatre,uskrsni krijesovi, tzv.vuzmenke. Nisam ju imala priliku vidjeti. Vjerujem da je prekrasna.
Zanimljivi su i obicaji diljem svijeta.
U Bugarskoj i Rumunjskoj obicaj je da se na Veliku Subotu, na prozor stavljaju brasno,sol,kvasac i pisanice i od tih se sastojaka na Uskrsni ponedjeljak zamjesi kruh.
Na jednom talijanskom otocicu na Uskrs se zaboravljaju svi nesporazumi i svadje.
U Spanjolskoj je to dosta dramaticno. Cijeli tjedan prije odvija se u dugim,teatralnim povorkama sa ukrasenim figurama koje predstavljaju biblijske likove i price o Kristovom uskrsnucu.
U Finskoj i Svedskoj djeca od kuce do kuce sakupljaju slatkise u zamjenu za ukrasene cica-mace.
U Nizozemskoj i Skotskoj tradicija je da se djecacima simbolicki 'isprasi tur' kako bi se istjeralo lose ponasanje.
U Sj.Americi najpoznatiji je obicaj lova na pisanice. Roditelji ih sakriju u kucu ili dvoriste,tj.zeko ih je donio zajedno sa slatkisima i dijeca ih onda traze.
Razlicite zemlje,razliciti obicaji. No jedan je svugdje isti. I to onaj najdrazi-pisanice,zeko i sarena jaja.
Pravili smo zeku sa bloga sweetsensation i bio je jako ukusan. Mirisan! Korica limuna i narance daje mu fantastican miris i aromu. Toliko je bio primamljiv da smo ga sutradan poklanjali prijateljima i susjedima jer smo ih napravili puno i nismo razmisljali da je sutra Veliki Petak, i post. Samo smo mijesili i mijesili, a oni su se u kosari samo slagali jedan do drugoga. Cak su i oni koje je Bru mijesila ispali poprilicno dobri :) Iako ih je premjesila jedno 15 puta!!
A evo i recepta za nasega zeku..
Uskrsni slatki zeko
- 500 g brasna
- 40 g svijezeg kvasca ( 1 kocka)
- 200 ml mlakog mlijeka
- 80 g secera
- 2 Vanila secera
- 1⁄2 zlicice soli
- ribana korica 1 limuna
- ribana korica 1 narance
- 4 zumanjka
- 120 g otopljenog maslaca
Za ukrasavanje:
- 2 zumanjka
- 100 ml mlijeka
- grozdjice i ljesnjaci za ukrasavanje
Kvasac razmrvite i rastopite u mlakom mlijeku i zlici secera. Ostavite ga na toplom,da se zapjeni. Prosijte brasno te dodajte ostatak secera,sol i ribane korice. Zumanjke razmutite sa maslacom te dodajte uzdignuti kvasac. Promjesajte i sve dodajte u brasno. Tijesto mozete zamijesiti rukama, ili spiralnim nastavcima i mikserom. Prebacite na pobrasnjelu povrsinu te nastavite mijesiti sve dok ne dobijete jednolicnu,glatku kuglu tijesta. Par minuta. Kuglu tijesta vratite nazad u zdijelu,prekrijte krpom ili prozirnom folijom te ostavite na toplo da se dize oko 1 sat.
Kada se masa udvostruci,ponovo lagano premijesite i podijelite na 6 loptica. Svaku lopticu podijelite na 3 dijela. Jednu ostavite cijelu,za zekin stomak,drugu podijelite na zekine usi i glavu a od trece loptice napravite zekine ruke i noge.
Na veliki pleh stavite papir za peci i na njega slozite zeku. Stavite mu nos od ljesnjaka i grozdjice kao oci.
Ostavite da se tijesto dize i zagrijte pecnicu na 180C. Premazite tijesto mjesavinom zumanjka i mlijeka te pecite oko 10-15 min.
Posluzite dok su topli! Tada su najukusniji. Iako tijesto ostaje meko i kada se ohlade,te sutradan isto tako.
Dobar tek!
Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs!
No comments:
Post a Comment