July 26, 2012

Tarte Tatin sa Kajsijama ⁄ Peach Tarte Tatin


Svaka torta ima svoju pricu. Pa tako i Tarte Tatin. Desert koji je nastao sasvim slucajno, po svemu sudeci i greskom, toliko je impresionirao goste da se jedan cak zaposlio u hotelu samo kako bi dosao do recepta. Popularnost Tarte Tatin-a kulminirala je kada ga je vlasnik uvrstio  na menu svog pariskog restorana Maxime. Kazu da je upravo vlasnik sasvm slucajno naisao na restoran koje su vodile sestre Tatin. Probao je preokrenutu tortu i odusevljeno zamolio za recept. Naravno,bio je odbijen. Nedugo nakon toga, i dalje uporan u namjeri da dodje do recepta, zaposlio se u hotelu kod sestara Tatin kao vrtlar. Nakon tri dana dobio je otkaz jer je bilo ocito da nije znao niti kupus posaditi. No otisao je sa receptom u rukama. Stavio  ga je na svoj meni pod imenom 'Tarte des Demoiselles Tatin' i od tada ovaj divni desert drzi svoj status u svijetu slastica. 
Iako ovo nije pocetak ovog divnog deserta. Koncept 'preokrenute torte' seze jos od davne 1841.godine kada se pojavljuje pod drugim imenom. Iako se posluzivao kod sestara Tatin i postao prepoznatljiv desert koji su nudile u svom hotelu, nikada ga nisu pokusale potpisati kao svoj niti ga objaviti. Cak ga nisu ni nazivale tim imenom. Kako bilo, nosi njihovo simpaticno i zvucno ime Tatin. Tarte Tatin. Svidja mi se. Kao i njihova torta.

Izuzetno ukusan, brz i jednostavan za pripremiti, Tarte Tatin je desert koji bih svima preporucila. Moze se pripremiti u slatkoj ili slanoj varijanti. Izvorno doalzi u varijanti sa jabukama, no moze se pripremiti i sa bilo kojim drugim vocem. Sve dok na maslacu i seceru karamelizirate to voce i pokrijete ga lisnatim, ispecete te posluzite preokrenutog, imati cete svoj Tarte Tatin na stolu..



Tarte Tatin sa Kajsijama
  • 700g - 1kg kajsija
  • 2 zlice maslaca
  • 5 zlica secera
  • 1 zlica vanilija secera
  • 1 stapic cimeta
  • 1 zvijezdica anisa
  • 225 g lisnatog tijesta
  • sladoled od vanilije
Postupak:
Odmrznite lisnato tijesto. Pecnicu zagrijte na 210 C.
Na tavi otopite maslac i dodajte secer. Pustite da se malo karamelizira pa dodajte cimet i anis da puste svoje fine arome. 
Kajsije ocistite i presijecite na pole. Dodajte u secer i lagano sve izmijesajte spatulom. Ako vam se secer zgrudao, nije problem jer ce kajsije pustiti svoje sokove i sve ce se sjediniti, otopiti i karamelizirati. 

Sve mjere koje sam navela mozete mijenjati po zelji. Ovo je jedan od recepata gdje se vise manje sve radi odokativno te po zelji i ukusu. Buduci da su kajsije malo kiselkastije, slobodno mozete dodati vise secera. Nece vam ispasti preslatko jer ce lisnato i sladoled napraviti izvrstan balans. Bolje da vam je sladje nego da vam fali jos mrvica secera.

Kada se kajsije smekane,nakon cca 8-9 min, prebacite sve u kalup za tart. Ako bas ne morate, ne bih preporucila da koristite kalup za torte,tj. kalup sa odvojenom podnicom jer bi sok mogao iscuriti. Ukoliko ga i koristite, pobrinte se da ga dobro izolirate folijom. 
Lisnato tijesto razvaljate na pobrasnjeloj povrsini, izbockajte vilicom te prekrijte kajsije. Voce se ne mora hermeticki prekriti. A krajeve koji vam ostanu visiti van kalupa lagano podmotajte. Kako god da napravite,ispasti ce jednako ukusno.

Pecite oko 15 ak min, tj dok lisnato ne dobije lijepu, zlatnu boju. Kada je gotovo prebacite na tanjur na kojemu cete servirati. Tart je pozeljno izvaditi iz kalupa dok je jos vruc kako se secer ne bi stvrdnio prilikom hladjenja i stvorio vam problem za izvaditi.
Posluzite toplo sa sladoledom od vanilije.
Dobar tek!

.........................................................................

Peach Tarte Tatin


  • 1 kg peaches
  • 2 T butter
  • 5 T sugar
  • 1 T vanilla sugar
  • 1 cinnamon stick
  • 1 star anise
  • 225 g puff pastry
  • Vanilla Ice Cream
Melt the butter and sugar in a pan. Add the cinnamon stick and star anise and stir until it starts getting caramelized. Add the peach halves and stir everything with spatula until the peaches become soft. Around 8,9 min. Place the peaches to tart pan. 
On a floured surface roll out the puff pastry. Poke with a fork and cover the peaches. Bake for 15 min or until it gets a nice golden color.
Still warm take it out of the pan and serve warm with ice cream.
Bon Appetite!

** find us on FACEBOOK**


13 comments:

  1. Sočno voće, lisnato tijesto i sladoled od vanilije su uvijek dobitna kombinacija, pa tako i u slučaju tvog deserta.

    ReplyDelete
  2. Budući da je voćni desertić u pitanju, izgleda prefino. A posebno mi se dopada kombinacija sa sladoledom, ne može bolje :)

    ReplyDelete
  3. S ovim se ne moze pogrijesiti :)

    ReplyDelete
  4. Kajsije volim u bilo kom obliku a sigirna sam da je ovo sjajno naročito kad one puste one svoje kiselkasto-slatke sokove u ovo testo. Kugla sladoleda i to bi mi bio ručak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. onda bih i tebi kao i svojoj curici-prvo slano pa desert :))

      Delete
  5. Za jedno parče ove voćkaste divote ne bih nikad rekla ne :) Odličan desert!

    ReplyDelete
  6. Volim recepte sa pričom, a volim i Tarte Tatin, fantastičan mi je ovaj koji si napravila !

    ReplyDelete