Zahvaljujuci ovomjesecnoj igri Ajme koliko nas je i Natasi koja je zadala temu sezam, trazila sam recepte sa sezamom i naisla na burgere od svjezeg lososa. Nikada nisam mislila da cu objaviti post sa burgerima jer kao prvo, isti me opcenito nikada nisu privlacili ( uvijek su mi asocirali na najtezi junk koji nudi Mc ili Bking) i drugo, ne volim majonezu. Jednostavno mi taj okus nije nesto i to je to.
No u odlicnoj kuharici ' 50 Shades of Kale' vidjela sam kombinaciju koju sam htjela isprobati i ovo mi se ucinila idealna prilika da udovoljim svojima i napravim neki domaci burger te da napokon kupim i tu majonezu..
Recepata za burger od lososa na internetu ima dosta i sve su neke blage varijacije na temu. Dodavanjem i oduzimanjem dosla sam do nama zaista savrsenog i zdravog burgera. Ispostavilo se da je ovo bilo tako dobro, toliko socno i ukusno da sam prvi puta pojela burger bez griznje savjesti i ne razmisljajuci sto je sve unutra. Zaista, ostalo smo zateceni! A sto se tice majoneze, cak mi se i to svidjelo. Limunov sok ju je razrijedio i ublazio joj okus.
Burger od svjezeg Lososa
- 500 g svjezeg lososa
- cca 4 zlice nasjeckanog poriluka
- 1 zlicica ribanog svjezeg djumbira
- 4 zlice soya umaka
- 1 bjelanjak
- 2 zlicice limunovog soka
- sol, papar
- 2 zlice krusnih mrvica
- sezam, crni i bijeli
i jos:
- 5 bublica kruha
- rajcica, salata
- majoneza sa persinom ( recept dolje)
- slatki (kineski) umak od djumbira, chillia i cesnjaka ( po izboru)
Napomena:
- umjesto poriluka trebao bi ici mladi luk, no moji ga ne vole pa sam koristila poriluk
Lososa ocistite od kostiju i nasjeckajte na krupnije komade. U multipraktiku nekoliko puta zavrtite ribu, naribani djumbir, soyu i poriluk. Losos bi trebao biti u grubo mljeven. Prebacite u zdjelu i dodajte bjelanjak i mrvice te zacinite. Oblikujte polpete i uvaljajte u pomijesani sezam. Stavite u hladnjak sat vremena da se stisnu te pecite cca 5 min sa svake strane. Prije nego su burgeri peceni, na njih stavite prerezane bublice kruha kako bi smekanile i pokupile mirise. Nakon sto odstranite ostatak ulja iz tave, bublice mozete lagano i zapeci na tavi. Slozite u burger i uzivajte u ovom super ukusnom burgeru.
Majoneza sa persinom
- 200g majoneze ( koristila Heinz)
- saka persina, samo listova
- 2 zlice limunovog soka
Sve sastojke izmiksajte u multipraktiku. Mjere su odokativne, po ukusu. Mozete dodati i chili ili persin zamjeniti sa keljom.
***
Salmon Burger & Parsley Mayonnaise
Salmon Burger
- 500 g fresh salmon
- 4 T chopped leeks
- 1t fresh grated ginger
- 4 T soy sauce
- 1 egg white
- 2 t lemon juice
- salt,pepper
- 2 T bread crumbs
- black and white sesame
more:
- 5 bread buns
- tomato, salad
- parsley mayo ( recipe follows)
- sweet ginger, chilli and garlic sauce ( optional)
Parsley Mayo
- 200 g mayonnaise
- handful of parsley flowers
- 2 T lemon juice
Place the ingredients in a food processor and mix. You can add some chili too. I skipped that part because of the kids.
** find us on FACEBOOK **
Mmmmm, odlican predlog! Nisam nikada pravila burger od lososa ali mi se čini tako sočan!
ReplyDeleteJa ,naprotiv, jako volim majonez (nažalost :d) i dodatak peršuna je, čini se, savršena varijacija na temu!
Super!
idealno za tvoju ekipu :)
DeleteOdlicno izgledaju, mada ni ja nikada nisam pravila burgere od lososa, volela bih da ih isprobam :)
ReplyDeletePozdrav!
Ukoliko volis losos, sigurna sam da ce ti se svidjeti :)
DeleteOvo izgleda savršeno, za prste polizati! Već neko vrijeme želim isprobati domaće burgere :) Inače prije nekog vremena nisam voljela ništa takvo jesti a sad mi je fino, samo što obično jedem nešto jednostavniju kombinaciju ali ako sam se i na ovakve burgere navikla onda ću se i na sve druge :). Svaka čast, divan post!
ReplyDelete