December 2, 2012

Mjeseci sa orasima i ljesnjacima ⁄ Walnut and Hazelnut Moons


Jedan od omiljenih mi 'slavonskih' kolaca. Prisutan na gotovo svim slavljima, uvijek mi je nekako iskakao iz sarene i raznovrsne tacne sa kolacima. Toliko je ukusan, toliko je bogat okusima da si zbog njega u stanju i na silu zavoliti orahe. Kada se pomijesaju sa cokoladom u toj neodoljivo mekoj tekturi tankog biskvita, ponekad pozelim da na sekund svi oko mene stanu pricati samo da ga onako istinski i gurmanski dozivim. No to je tesko jer si vecinom okruzen nekim zamorom ljudi, nekim slavljem. A doma ga rijetko napravis samo za svoj gust. Kazu da je dobar i za zamrzavanje. No nisam probala.
Sada ga vec mozete naci i u vecini pekara koje nude suhe kolace u prodaji. No to jednostavno nije to! Nesto fali.. i nikako se ne moze nazvati domacim..


Recepti sa lijeve na desnu stranu:
Princes krafnice
Mjeseci sa Orasima & Ljesnjacima



Mjeseci sa Orasima & Ljesnjacima
  • 150 g maslaca
  • 150 g secera
  • 75 g oraha, mljevenih
  • 75 g preprzenih ljesnjaka, mljevenih
  • 70 g brasna
  • 4 bjelanjka
Zuta glazura:
  • 4 zumanjka
  • 150 g secera u prahu
  • 1 vanilin secer
Cokoladna krema:
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g oraha
  • 100 g maslaca
  • 100 g secera
  • 100 g cokolade
  • mljeveni orasi za posipanje
Izradite cvrsti snijeg od bjelanjaka. Maslac sobne temperature umutite sa secerom. U maslac dodajte orahe i ljesnjake te prosijano brasno. Rucno lagano sve dobro izmijesajte i dodajte snijeg. Sjedinite i pecite u kalupu ( 30*20 cm ) sa masnim papirom na 180C, dok rubovi biskvita ne dobiju lagano zlatnu boju. S obzirom na to da je svaka pecnica individualna, to vam je najbolji pokazatelj dali je biskvit pecen. 
Zumanjke izradite mikserom sa secerom u prahu i vanilijom. Kada je biskvit gotov, izvadite ga i premazite sa smjesom zumanjaka i vratite u ugasenu pecnicu i zatvorite. Ostavite da se zumanjak osusi.
Za cokoladnu kremu prokuhajte mlijeko i secer. Maknite sa vatre i dodajte maslac, orahe i cokoladu. Mijesajte dok se sve ne otopi i sjedini. Premazite preko zumanjaka. Dobro ohladite i okruglim kalupom ili casom izrezite mjesece. Mozete ih rezati i kao stange.
Dobar tek i uzivajte u jednom od najukusnijih domacih kolaca..

....................................................................

Walnut and Hazelnut Moons


Cake:
  • 150 g butter
  • 150 g sugar
  • 75 g walnuts,ground
  • 75 g hazelnuts, roasted and ground
  • 70 g flour
  • 4 egg whites
Yellow layer:
  • 4 egg yolks
  • 150 g confectioners sugar
  • 12 g vanilla sugar
Chocolate Layer:
  • 100 ml milk
  • 100 g walnuts, ground
  • 100 g butter
  • 100 g sugar
  • 100 g dark chocolate
  • walnuts for decoration
Mix egg whites into firm peaks. Separately mix butter (at room temperature) and sugar until nice yellow. Add combined walnuts, hazelnuts and flour. Whisk and add the egg whites. Whisk everything again and pour the mixture in a baking pan, 20*30cm lined with parchment paper. Bake at 180C until the edges start separating from the pan and get a nice yellow color.

For the yellow glaze, mix all the ingredients and pour over hot cake. Place the cake back to the oven,turn off the temperature and let the yellow layer dry.

For the chocolate layer, bring milk and sugar to a boil. Put aside and add the other ingredients. Pour warm filling over the cake. Let dry at room temperature for 10 min and decorate with ground walnuts. Refrigerate, cool and cut into moon shape.
Bon Appetite!

** find us on FACEBOOK**

  


6 comments:

  1. ovaj kolač ima puno imena. meni je poznat kao: Abesinci. ali, da je dobar stvarno jeste.

    ReplyDelete
    Replies
    1. stvarno se pojavljuje pod raznim imenima. Za Abesince jos nisam cula ali zvuci jako slatko!

      Delete
  2. ajme sjećam se tog kolača, kad sam bila mala mama ih je stalno pekla :) odlično :)

    ReplyDelete
  3. dobro su mi poznmati ovi keksići, jako volim keksiće s orasima!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma super su! i s obzirom na sastojke i kvalitetu, ja sam ih iz keksica unaprijedila u 'fine kolace' :)

      Delete