Iako se ovakva vrsta kolaca, gdje se razno svijeze voce raspodijeli po sirovoj smjesi biskvita i pece, takodjer cesto naziva istim imenom, clafoutis je pripremljen iskljucivo sa tresnjama. Svi ostali u pravilu se nazivaju flaugnarde.
Ajme koliko nas je. Zanimljiva igra do sada vec skoro svima poznata. Meni je do sada predstavljala mjesto predivnih 'mini' kuharica sa mjesecnim temama koje su domacice zadavale. Ovaj puta, po prvi put, poslati cu i svoj recept. Jako se veselim. Kako je ovomjesecna domacica Petra zadala temu tresnje, ovo ce biti moja ulaznica. A buduci da mi je upravo Zoka to predlozila, mislim da bi bilo skroz u redu da i njoj posaljem komadic :)
Kolac sa Tresnjama
- 4 jaja
- 150 g secera
- 1 zlica vanilin secera
- 200 g griza
- 200 ml kiselog vrhnja
- prstohvat soli
- 500 g otkostenih tresanja
- secer u prahu ( za posipanje)
Postupak:
Pjenasto izradite zumanjke sa secerom i vanilija secerom. U bjelanjke dodajte malo soli te izradite snijeg. U smjesu od zumanjaka dodajte kiselo vrhnje i griz te promijesajte. Rucno umijesajte snijeg od bjelanjaka.
Istresite smjesu u kalup premazan maslacem i posut brasnom ili oblozen masnim papirom, te poravnajte. Po smjesi razbacajte tresnje koje ce tokom pecenja polako same uronuti u biskvit.
Pecite 30-35 min na 190C.
Ohladite i pospite secerom u prahu.
Dobar tek!
***
Cherry Clafoutis
Clafoutis is the first cake I make when black cherries come to the market. So simple, so tasty, so french. Originally from France, it is a simple cake where fresh black cherries are dipped into the batter.
Traditionally it was made with the first sweet cherries of the season, and the cherries were left unpitted so their kernels could release their delicate almond flavor as they baked.
Clafoutis is made only with black cherries. And similar type of cake, where other kinds of fresh fruit are used instead of cherries is called flaugnarde.
Cherry Clafoutis
- 4 eggs
- 150 g sugar
- 1 tsp vanilla sugar
- 200 g semolina
- 200 ml sour cream or creme fraiche
- pinch of salt
- 500 g black cherries,pitted
- confectioners sugar, for dusting
Mix egg whites with a pinch of salt until nice and firm. Separately mix egg yolks with sugars until yellow and fluffy. Add sour cream to the egg yolks and semolina and mix. Whisk in egg whites.
Pour the batter in a buttered and floured cake pan and place cherries on the top. No need to push them down,they will sink during baking.
Bake for 30-35 min on 190C.
It is best served warm and dusted with confectioners sugar.
Volim, volim jako ovakve kolače, uz čaj ili šalicu mlijeka, divno!
ReplyDeletebas tako, uz caj je idealan! hvala..
DeleteDivno! Sto ne pošalješ Petri za igricu Ajme?
ReplyDeletehvala za prijedlog! poslala sam :) nisam sigurna znam li tocno sva pravila pa sam joj poslala mail i pitala za dalje..
DeleteSamo negde u tekstu dodaj link za igru Ajme i Petrin blog i napisi da saljes Petri :)
DeleteA domacicici iz proslog kola moras da posaljem primerke kolaca. Znaci Petri slike a majskoj domacici kolaci . :))))
evo ga!! :)
DeleteJeee, dobila sam kolac i ja :)
DeleteSvaka čast što ste karakteri pa možete čekati da se clafoutis ohladi, kod mene uvijek nastrada prije hlađenja, a to dovoljno govori koliko je omiljen.
ReplyDeletei kod nas se rijetko dogodi da se kolac prvo ohladi,ali kada imaju dva onda nekako uspijemo :) I kod ovoga je supe sto se bezo hladi..
DeleteObozavam clafoutis:) Predivne su ti slike:)
ReplyDelete:) hvala puno..
DeleteJako volim ovaj kolačić ! tako je, sa trešnjama je original i definitivno je najfiniji. Kod tebe prekrasno izgleda, odlično si ga napravila i prezentirala !
ReplyDelete:) hvala! jako se svidja i mojim malima.Griz ga cini jako blagim i laganim..
DeleteE danas cu ga bas isprobat pa javim kako mi je proslo :)
ReplyDeleteAutoškola Kvalitetna Obuka u Osijeku