June 29, 2012

Torta sa Tresnjama i Orasima ⁄ Upside down Cherry Walnut Cake

     

Ovo sam ljeto zakasnila da se do besvjesti nauzivam ovih divnih, malih, slatkih tamnocrvenih tresnjica. Dosli smo kada su vec bile pri kraju. Ne samo da ih volim - obozavam jesti i pripremati raznorazne slastice s njima, nego ih volim imati i u velikoj staklenoj zdijeli na stolu i uzivati i u samom pogledu na njih.

Slatke i tako dekorative sa svojim peteljkama i tu i tamo kojim listicem..jednostavno predivne.  Tako da mi se bas svidja tema tresanja koje je zadala ovomjesecna domacica Petra sa bloga thursdaycooking.





Otisla u potragu za onim zadnjim, preostalim tresnjama koje su se jos mogle pronaci. I nije ih bilo puno, tek na dva mijesta na cijelom pazaru. No uspjela sam sakupiti dovoljno da napavim jos jednom ovaj divni kolac i posaljem ga u igru Ajme koliko nas je . 
Ovo je jedan jednostavan kolac koji i nema bas tako jednostavan okus. Tresnje u svom divnom sirupu, orasi, cokolada i sto mi se jako svidja nije toliko sladak. Med je napravio odlican, zdravi balans.  Lijepo ga je imati u svojoj biljeznici..


okrenuta Torta sa Tresnjama
  • 400 g tresnja
  •  75 g + 250 g maslaca
  • 5 zlica secera u prahu
  • 1 mahuna vanilije
  • 4 jaja
  • 220 g meda
  • 200 g brasna
  • 1 prasak za pecivo
  • 1 zlicica cimeta
  • 50 g krupno strugane cokolade
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 ml likera od visnje
Postupak:

U tavi otopite 75 g maslaca, dodajte secer u prahu te sjemenke iz mahune. U to dodajte odkostene, suhe tresnje i pirjajte nekoliko minuta. Ocjedite ih i izvadite a sok reducirajte  dok ne zgusne. 

Ostatak omeksalog maslaca, 250 g dobro izradite. Dodajte 1 po 1 jaje te med. Posebno pomijesajte sve suhe sastojke i malo po malo, naizmjence sa likerom, dodajte u smjesu.
Mlake tresnje poslazite po dnu namascenog kalupa,prelijte sirupom te na to lagano istresite smjesu. 
Ja sam prvi puta 'preskocila' ovaj dio sa reduciranjem tocno do faze sirupa i napravila si dupli problem. Prvo: sok mi je curio tokom pecenja i zadimio cijelu pecnicu, i 
drugo: torta je na kraju ostala poprilicno suha. 
Tako da, napravite dobar sirup, oblozite kalup alu folijom iz vanka i za svaki slucaj ipak stavite list masnog papira ispod kalupa. Vjerujte, isplati se :) Drugi put i ja sam bila pametnija i postedila se posla mukotrpnog ciscenja skorite pecnice..
Tortu pecite na 180C oko 60 min. Provjerite sa cackalicom. Iako su tresnje u svom soku,cackalica treba izaci suha. 
Pecenu tortu preokrenite i skinite kalup. Ja sam sacuvala malo ovog divnog sirupa i posula po torti. Definitivno jedan od ukusnijih koje sam pravila i probala.. Jako ukusan.
Torta je podjednako dobra i mlaka i hladna.. 
Mozete posluziti samu ili sa lagano tucenim vrhnjem.
Dobar tek!


……………………………………………...


Upside down Cherry Walnut Cake


  • 400 g cherries
  • 75 g + 250 g butter
  • 5 T confectioners sugar
  • 1 vanilla bean
  • 4 eggs
  • 220 g honey
  • 200 g flour
  • 1 bag baking powder, 12g
  • 1 t cinnamon
  • 50 g grated dark chocolate
  • 200 g walnuts, ground
  • 100 ml cherry liquor 

In a frying pan melt 75 g butter. Add the confectioners sugar and the bean seeds. Add the pitted cherries and stir for couple of minutes. Take out the cherries and reduce the liquid to a syrup. Make sure you get a real syrup. If not the liquid will leak out of the cake pan during baking.  

Mix the butter ( at room temperature) and add eggs, 1 at the time. Then add the honey and mix good. In a separate bowl mix all the dry ingredients. Add half of these to the egg mixture, half of liquor and repeat until all combined. 
Place the cherries on the bottom of the cake pan and sprinkle with cherry syrup. Cover with cake mixture and bake for 60 min on 180C. 
Before baking protect the pan with alu foil or place a piece of baking paper on the bottom of the owen. Like this you will spare your self of hard cleaning of the oven if some cherry syrup leaks out. Saying from my own experience :)
Cool down and serve alone, with some saved syrup or some whipped cream.
Bon Appetite! 

** find us on FACEBOOK**

More Cherry recipes:




6 comments:

  1. Divna ulaznica za igru. Prekrasno izgleda.

    ReplyDelete
  2. Odlična torta i ovako preokrenuta lijepo i atraktivno izgleda !

    ReplyDelete
  3. Odlična ideja i odlična torta!

    ReplyDelete
  4. Baš dobra ulaznica s ovako okrenutim trešnjama.

    ReplyDelete
  5. Slažem se s tobom - trešnje su super i za gledati, a pogotovo za jesti. Torta odlično izgleda!

    ReplyDelete
  6. hvala.. :) Sada cekati sljedece ljeto ili uzivati u nekim stranim tresnjama..

    ReplyDelete