June 18, 2012

Puzici sa orasima / Walnut Rum Rolls

Jednostavno. Brzo. Ukusno. Recept za orahnjacu u malim zalogajima.





Puzici sa orasima
tijesto:
  • 500 g brasna
  • 1 zlicica soli
  • 3 zlice secera
  • naribana korica limuna
  • 20 g svjezeg kvasca
  • 100 ml mlijeka
  • 130 ml vode
  • 1 jaje
  • 2 zumanjka

nadjev:
  • 250 g mljevenih oraha
  • oko 100 ml mlijeka
  • 4 zlice secera
  • 1 zlica ruma

Postupak:
Razmutite kvasac u mlakoj vodi zajedno sa jednom zlicom secera. Pustite da se zapjeni te pomjesajte sa ostatkom tekucine i umucenim jajima.
Brasno prosijte i dodajte sol, ostatak secera i limunovu koricu. U sredini napravite udubinu i istresite tekuce sastojke. Zamjesite tijesto mikserom i spiralnim nastavcima, pokrijte cistom krpom i stavite na toplo oko 30 min do sat vremena da naraste. 
Za nadjev mljevene orahe prelijte vrelim mlijekom. Dodajite malo po malo mlijeka sve dok ne dobijete zeljenu gustocu nadjeva. Na kraju dodajte secer i rum. Ako vam smjesa slucajno ispane prerijetka, dodajte jos malo oraha.
Istresite tijesto na pobrasnjelu povrsinu, premjesite i razvaljajte na 1 cm debljine.
Premazite nadjevom i srolajte. Ostrim nozem izrezite kolutove oko 1 cm debljine i slozite na masni papir. Pecite na 180C oko 15 min, tj. dok ne dobiju finu zlatnu boju.
Pospite secerom u prahu i posluzite toplo.
Dobar tek! 


                        ....................................................................................................


Walnut Rum Rolls

Simple. Quick. Tasty.
Walnut Rum Rolls
dough:
  • 500 g flour
  • 1 teaspoon salt
  • 3 spoons sugar
  • lemon zest
  • 20 g fresh yeast
  • 100 ml milk
  • 130 ml water
  • 1 egg
  • 2 egg yolks
filling:
  • 250 g walnuts, ground
  • 100 ml milk
  • 4 spoons sugar
  • 1 spoon dark rum
Directions:
Melt the yeast in warm water and 1 spoon sugar. Add the milk and whisked eggs. In a separate bowl stir the flour and and the salt and zest. Make a hole in a middle and add the liquid. With an electric mixer make a dough and let it rise on a warm place,covered with a clean cloth.
For the filling, bring milk almost to a boil and stir over the walnuts and sugar. Mix everything and add rum.
Turn the dough onto a floured surface and knead until elastic. Roll it out in a rectangle and spread the filling all over the surface. Roll up the dough and cut. Place them on a baking sheet and bake for around 15 min until nice gold.
Sprinkle with confectioners sugar and serve warm.
Bon Appetite!




3 comments: