December 3, 2012

Ljesnjak Kocke


U ovo predbozicno vrijeme sve mi je u duhu domaceg. Dom zivne crvenom, zlatnom i zelenom bojom, iz kuhinje zamirise i vise nego obicno, velike pripreme i to traje cijeli mjesec. Cijeli Advent. Volim ovaj divni ugodjaj, grijanje u toplom domu, uz kuhano vino i finu hranu, bozicne reklame i pjesme na Tv-u, radiu. Djeca doalze iz vrtica sa novim naucenim recitacijama za bozicne predstave, pisemo pismo Sv. Nikoli i Djedu Bozicnjaku.. savrseno!



U ovo vrijeme sve svoje kolace, torte i slastice skoro u potpunosti zamjenim 'domacima'. Mousseve i modernije kolace stavimo na cekanje i uzivamo u finim i poprilicno teskim ali taaako ukusnim maslac kremama. Ovo je jos jedan od tih divota. Kocke sa przenim ljesnjacima i finom vanilija kremom. Moze se izrezati na sitne kockice i sloziti na pladanj, a moze se posluziti i kao 'moderna' kocka. U svakom slucaju, ovo je kolac koji ostavlja trag..



Recepti sa lijeve na desnu stranu:
Ljesnjak Kocke
Princes krafnice
Čoko Kocke
Trostruki Uzitak

Ljesnjak Kocke
Beze kore:
  • 5 bjelanjaka
  • 180 g secera
  • 250 g przenih mljevenih ljesnjaka
  • 1 zlica brasna
Krema:
  • 1/2 pudinga od vanilije
  • 250 ml mlijeka
  • 1 zlica secera
  • 3 zumanjka
  • 180 g maslaca
  • 100 g secera u prahu
  • 2 vanilija secera
Bjelanjke miksajte postepeno dodavajuci secer. Kada dobijete cvrsti snijeg lagano umijesajte pomijesano brasno i mljevene ljesnjake. Pecite koru na masnom papiru na velikom crnom limu iz pecnice. Pecite oko 15 min na 180C, dok rubovi lagano ne pozlate. Buduci da je kora tanka i osjetljiva, probajte sto ravnije razvuci smjesu kako vam se pojedini dijelovi nebi vise zapekli. Ohladite kratko i prerezite na tri djela. Bolje je da izrezete dok se nije u potpunosti ohladilo jer je moguce da ce vam se kasnije kore lomiti dok ih budete rezali.
Za kremu miksajte zumanjke sa secerom i vanilin secerom. U to dodajte puding i ako vam je pregusto dolijte malo mlijeka kako bi dobili tekucu smjesu. Ostatak mlijeka prokuhajte i dodajte zumanjke u to. Mijesajte konstantno dok ne dobijete gustu kremu. Pretresite u posebnu palstiku i ohladite na sobnoj temperaturi. 
Maslac sobne temperature dobro izmiksajte sa secerom u prahu i dodajte u hladnu kremu. Premazite kore i slozite. Za zadnji,gornji sloj ostavite kreme samo toliko da prekrijete koru. Ako zelite mozete staviti i glazuru od cokolade.
Dobar tek!


3 comments:

  1. Ovo nije kolač, ovo je torta, i to odlična torta!;)

    ReplyDelete
  2. Jako dobro ! Kolačić je za prste polizati kao i ostali kolačići koje si nam ponudila. Jako je lijepo ovo vrijeme Adventa, i ja ga volim.

    ReplyDelete