December 5, 2012

Cokoladne Kocke


Ovo je jedna mala, slatka coko bomba. Svidja mi se kontrast nevjerovatno mekog biskvita i sloja tamnog ganacha. Iako mi je ganache sa cokoladom od 70% kakaa osobno prejak, kolac je uistinu dobar. Odlicno se reze i idealan je za torte ukrasene sa fondantom. Ako ga prije posluzivanja ostavite na sobnoj temperaturi, biskvit ce popustiti i doseci ce svoj vrhunac. Da je dobar, slozili su se i mnogi koji su ga probali


Cokoladne Kocke

4 jaja
150 g secera
80 g brasna, ostrog
1/2 praska za pecivo
200 g tamne cokolade
200 g maslaca
120 ml toplog mlijeka, cca

500 ml slatkog vrhnja
300 g tamne cokolade

Maslac i cokoladu otopite na pari i malo prohladite. Zumanjke izradite sa secerom. Dodajte im cokoladu i pomijesano brasno i prasak za pecivo i promijesajte. Rucno dodajte izradjene bjelanjke i spatulom sve dobro sjedinite. Pecite oko 20 min na 180 C, u 20*30 cm kalupu. Vruc biskvit zalijte toplim mlijekom. Ohladite.
Za ganache zagrijte vrhnje i prelijte preko isjeckane cokolade. Mijesajte dok se cokolada ne rastopi. Prelijte preko kolaca i dobro ohladite. 
Dobar tek!


Slozeno sa lijeva prema desno:
Princes krofnice
Cokoladne Kocke
Trostruki Uzitak




5 comments: