December 8, 2012

Jabuke u karamel-u / Candy Apples


Kada sam bila mala, niti jedan proljetni, ljetni dan nije prosao a da se kroz selo nije zacuo zvuk motora covjeka koji je ostao u divnom sjecanju mnoge djece. Zvali smo ga Milji. Vozio je svoj svijetlo plavi tomos motor sa velikom 'carobnom' kutijom montiranom na prednjem dijelu motora. Pravio je svoj sladoled, svoju najbolju alvu ikada i ove karmel jabuke. On je bio nas pojam. Kada bi usao na pocetku sela i zasviaro sa svojom 'klaunovom' trubom, vjerujte da su djeca trcala iz kuce da ga na cesti docekaju. Otvorio bi poklopac svoje kutije i to slatko sarenilo ostavljalo bi nas bez daha. Najzanimljivije je bilo da nitko nije mogao ostati praznih ruku. Nije naplacivao samo sitnim novcem nego smo mu mogli donijeti i jaje. Bilo je 2 jaja za sladoled :) Da,bas tako..
Svako jutro kretao bi iz svoga sela i prosao 7 sela koja su bila povezana u krug i u vecer se vracao doma. Jedna stvarna prica koja je postala legenda prica. Odavno ga nisam vidjela ali drago mi je da je ostao dio moga djetinjstva.. Pitam se hoce li mojoj djeci ista od ovih danasnjih slasticarnica, ducana sa slatkisima, ove slatke ponude koja nema kraja i limita, pitam se sto ce njima od svega toga ovako ostati u sjecanju...   
Ove jabuke pravila sam kao 'zahvalnice' za rodjendan. Jedna simpaticna gesta kojoj su se obradovala i djeca i roditelji. Roditelji mozda cak i vise jer je i njih podsejilo na  djetinjstvo..

Jabuke u karamelu 
jabuke 
5 salica secera
1 salica vode
crvena boja
perlice za ukrasavanje
stapici za raznjice

Jabuke operite i dobro posusite. Nabodite na stapice. Secer i vodu kuhajte dok ne dodje do zlatne boje. Koristite sto manju zdjelu kako bi vam bilo lakse uroniti jabuke u karamel. Dodajite boje dok ne postignete boju kojom ste zadovoljni. Uzmite za stapic i uronite jabuke sve dok se sve ne prekrije secerom. Drzite kratko u zraku kako bi se ostatak iscjedio te uvaljajte u perlice i stavite na masni papir da se osuse. Kada se karamel podje stvrdnjavati mozete vilicom mahati po jabukama   kako bi napravili ove ukrasne tanke niti.Sa vrucim karamelom to ne mozete postici. Mora se poceti hladiti da bi se moglo ovako tanko razvuci. 
Igrajte se! sa perlicama, sjeckanim orasastim plodovima, kokosom..sto god vam padne na pamet!

  ..............................................................................

Candy Apples

apples
5 cups sugar
1 cup water
red food color
sticks for grilling 
pearls for decorating

Melt and boil water and sugar until golden brown color. Remove from heat and add the color until you get a color you like. Watch out, it might sprinkle around. It is best if you melt the sugar in smaller pot. Like that it will be easier to dip in the apple. Holding the apple on a stick dip in sugar and cover the whole apple. Hold it in the air for a second until the rest falls down and then dip in the deco pearls. Place on parchment paper and let cool.
You can play with the decorating. Dip in pearls, chopped nuts, caramel, coconut flakes,..
Enjoy!  



2 comments:

  1. i love these!!!!! i´ll try to do them too! thanks for posting also in english, si i can understand and will follow your blog. i hope you will like to follow me back :)
    Martina

    PS: there is a giveaway on my blog (2 days left), have a look:
    http://homesweetbakery.blogspot.it/2012/11/giveaway.html
    http://homesweetbakery.blogspot.it/2012/12/giveaway-bonus-prizes.html

    ReplyDelete
  2. Martina,hi! i will check it out..thanks!
    I try to post most of the recipes on english too, but sometimes I'm just in lack of time..

    ReplyDelete