April 13, 2013

Torta sa makom i sumskim vocem ⁄ Poppy Seed Cake with Wild Berries



Kao ljubitelj maka, uvijek sam u potrazi za dobrim receptima koji ga ukljucuju. Drago mi je da sam naisla i na ovaj. Po svom gustu dodala sam sumsko voce. Inace dolazi kao biskvit premazan dzemom od malina i glazurom. U bilo kojoj verziji dobitna je kombinacija.


 Torta sa Makom i Sumskim vocem
  • 4 jaja
  • 75 g secera
  • 1 vanilin secer
  • 100 g maslaca
  • 25 g secera u prahu
  • 155 g mljevenog maka
  • 75 g ljesnjaka
  • 1⁄2 zlicice cimeta
  • naribana korica 1⁄2 limuna
preljev od sumskog voca:
  • paket smrznutog sumskog voca
  • 4 lista zelatine
  • 150 g secera u prahu
glazura:
  • 100 g cokolade
  • 50 g vrhnja
Ljesnjake poprzite 10 min na 210C. Jos vruce oljustite ljuskice, ohladite i sameljite.
Maslac sobne temperature umutite sa secerom u prahu i dodajte 1 po 1 zumanjak. Dodajte vanilin secer, cimet i limunovu koricu. 
Mak i ljesnjake pomijesajte a bjelanjke izradite sa secerom.
Naizmjenicno, spatulom lagano umijesajte mak i snijeg. Sto smjesu manje 'tucete' biti ce punija zraka i biskvit ce biti izdasniji,finiji.
Smjesu izlijte u kalup oblozen papirom i pecite na 180C oko 50 min. Provjerite cackalicom. Ovu tortu pecite na opciji gornjeg i donjeg grijaca pecnice, nemojte koristiti ventilator.

Sumsko voce i secer ukuhajte, te dodajte omeksalu i ocijedjenu zelatinu. Preljev sam radila vise kao umak pa je malo rjedji. Ako zelite da bude pravi, cvrsti sloj nadjeva, iskoristite cijelu vrecicu listova zelatine. 

Za glazuru otopite cokoladu i dodajte vrhnje. Glazura je meksa, a ako zelite cvrstu glazuru, onda  izostavite vrhnje. 

Dobro ohladite i posluzite.

Napomena: Ovu ukusnu tortu mozete pripremiti i bez nadjeva sa sumskim vocem. 
                   Odlicna ce biti i ako ju samo premazete dzemom od malina.
Dobar tek!
Napomena: Za ovu tortu koristila sam pola kolicine orginal recepta. Kolac je odlican i bez nadjeva. U tom slucaju napravite cijeli recept biskvita sa makom.

....................................................................................


Poppy Seed Cake with Wild Berries


  • 4 eggs
  • 75 g sugar
  • 10 g vanilla sugar
  • 100 g butter, room temperature
  • 25 g confectioners sugar
  • 155 g poppy seed
  • 75 g ground roasted hazelnuts
  • 1⁄2 t cinnamon
  • 1⁄2 lemon zest
Filling:
  • 450 g wild berries mix
  • 4 leaves gelatine
  • 150 g confectioners sugar
Chocolate:
  • 100 g dark chocolate
  • 50 g heavy cream

Roast hazelnuts for 10 min at 210 C. Still hot rub the hazelnuts between your palms and remove the skin. Let cool and ground them.
For the cake, mix butter and confectioners sugar. Gradually add egg yolks and vanilla sugar and mix until nice and fluffy. Add cinnamon and zest.
Combine ground poppy seed and hazelnuts and incorporate in egg yolk mixture. .
Mix egg whites and sugar separately and gradually add them to the mixture by hand. Try to save more air possible, by incorporating egg whites in big 'circles' with spatula. Bake the cake for 50 min at 180C. Check out with wooden toothpick. If it starts getting color to fast, cover with alu foil. Let cool.
For the filling put the berries and the sugar in a pot. Let simmer for 10-15 min. Place gelatin leaves in the water and when they soften squeeze the water out and add the leaves to the berries. Let cool the filling for 10 min and then pour over the cake. Refrigerate over night.
For the chocolate melt the ingredients and decorate the cake.
Bon Appetite!
Note: You can prepare the cake as tea cake, without the berries filling. In that case double the amount for the cake and decorate with chocolate. Saaame delicious :)

** pronadjite nas i na FACEBOOKU**


9 comments:

  1. Uh baš je dobra :))) Ja sam inače skroz zaljubljena u mak, uvijek mi je najdraži sastojak u kolačima :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biskvit je ukusan i super mirisi. Mogao bi ti se svidjeti.. ;)

      Delete
  2. Divno izgleda, a pošto obožavam mak, još u kombinaciji sa voćem i čokoladom (mmmm) mislim da ću morati da je isprobam. Nego, baš sam pogledala original recept i vidjela da se za tu količinu koristi kalup veličine 26cm, ali se biskvit dijeli na dva dijela. Pošto si pravila pola doze, baš me zanima veličina kalupa. Hvala unaprijed! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) hvala milice!
      Koristila sam kalup 24 cm promjera. Nadopuniti cu u tekstu.. tnx!

      Delete
  3. mmm krasno izgleda :) bas i ja razmisljam o nekom kolacu od maka :)

    ReplyDelete
  4. Moram priznati da si ovoj divnoj torti našla odličan dodatak.

    ReplyDelete
  5. sviđa mi se dodatak šumskog voća!

    ReplyDelete
  6. Tortica izgleda predivno i tako primamnjivo. I ja sam ljubitelj maka i rado ga kombiniram sa voćem, a ovdje ima i čokolade :). Odlično !

    ReplyDelete