April 1, 2013

Marcipan Kocke ⁄ Marzipan Cake


Zovu se Marcipan Kocke a marcipanu niti traga. Pod tim imenom davno su se udomacile u mnogim kuharicama. Zanimalo me kako bi izgledalo da se marcipan zaista i doda, dali bi prevladao kraj okusa oraha i cokolade. U nadjev sa cokoladom dodala sam marcipan i dobila odlicno izbalansirane okuse. Pozornost ce vam prvo zauzeti miris ovog kolaca. Prekrasan miris biskvita i cokolade koji vas uporno navlace na jos jedan komad, i jos jedan, i jos jedan.. Marcipan cete okusiti u tragovima. Sasvim dovoljno. Tu je ali ne prevladava.
 Sto reci...predivne! Savrseno meke i izdasne. Jednostavno sam zaljubljena u ovaj recept.

Marcipan Kocke

3 jaja
4 salice secera
3 salice ulja 
4 salice mlijeka
5 salica brasna
1 vrecica praska za pecivo
3 salice oraha 

7 zlica vode
170 g marcipana
3 reda cokolade
100 g maslaca
10 zlica secera
4 salice oraha +
2 salice oraha za posipanje

Za biskvit pjenasto umutite jaja sa secerom. Dodajte ulje, mlijeko te smjesu dobro promijesajte. Zatim spatulom  umijesajte prosijano brasno sa praskom za pecivo te mljevene orahe. Pecite na 180C, oko 35min. Provjerite cackalicom. Treba ostati suha kada ju izvadite. 
Za nadjev iscjeckajte marcipan na komadice te zajedno sa vodom, maslacem, cokoladom i secerom lagano zagrijavajte na vatri dok se sve ne otopi. Tada dodajte orahe, dobro promijesajte  i prelijte preko toplog biskvita. Kada se nadjev napola stegne, ukrasite orasima.
Napomena: koristila sam malu salicu od 100 ml.

................................................................

Marzipan Cake



Cake:
3 eggs
4 cups sugar
3 cups oil, sunflower
4 cups milk
5 cups flour
1 bag baking powder, 10g
3 cups walnuts


Filling:
7 tbsp water
170 g marzipan
50 g dark chocolate
100 g butter
10 tbsp sugar
4 cups walnuts +
2 cups walnuts for decoration


Mix eggs with sugar until yellow and fluffy. Add oil and milk, flour and baking powder. Whisk good and add walnuts. Bake for around 35 min at 180C. It depends of the pan you use. If the pan is bigger, the cake will be thiner and it will take less time to bake. In either case, check with wooden toothpick. It has to come out dry.
For the filling melt on a medium heat all the ingredients except walnuts. Them you add when everything is melted. Pour the filling over warm cake and let cool. Decorate with walnuts.
Bon Appetite!



6 comments:

  1. Obožavam taj okus marcipana iako puno ljudi ne, ali kažu da su to vrlo istančana nepca ljudi koji vole taj okus...
    Znam samo da u sortiranoj bombonjeri gdje bude različitih vrsta čokoladnih bombona biram uvijek prvo one s marcipanom, tako da sam sigurna da bi mi ove tvoje kocke bile više nego po mom ukusu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svidja mi se sto po toj teoriji spadamo u kategoriju istancanih nepca :)
      Ako osvojis koju nagradicu na blogu, dodatno ti saljem i paket Mozart kuglica!

      Delete
  2. pošto i ja pravim ovaj i prvo što mi je palo napamet je gdje si ga stavila. ali, vidim da je u ovoj glazuri....
    odlična ideja i zanimljiva promjena

    ReplyDelete
    Replies
    1. odlican mi je! jedan od finijih biskvita..

      Delete
  3. ...odlična ideja...ovo mi se baš svidjelo..a marzipan obožavam...
    ...samo da malo odahnemo od blagdanski slastica i ovo ide na probu... :)
    ...lijep pozdrav...pratimo se... ;))

    ReplyDelete