-mogu li, zajedno sa breskvama uzeti i lisce? pitam prodavacicu. Ona me blijedo pogleda i kaze..
-breskve su vam svjeze!
-Dobro, hvala! Vidim da su svjeze. Zato i pitam jer mi trebaju svjezi listovi. I opet ona..
-u kasetu nam stave lisce kako bi musterije vidjele da su jutros, svijeze ubrane..
I kontam ja, kontam... ma o cemu ona prica?!?
i na kraju skuzim da se uvrijedila jer je mislila da sam htjela provjeravati dali su doista svijeze. I nasmijem se i opet se vratim do nje i kazem..
-slusajte, lisce mi treba za recept, za kolac! Ni za kakvo provjeravanje!
Tek onda me jos blijedje pogledala i njen pogled je doslovno govorio ma ajde mala koji kolac i lisce, ko da nemam sada pametnijeg posla.. ( a ducan pun ljudi). I ja uporna opet..
-gospodjo, platiti cu vam i lisce i sve samo mi ga dajte. Ako zelite, donijeti cu vam i kolac..
Na kraju sam joj vjerovatno dosadila i dobijem ja svoje lisce. Ali mislim da sam definitivno bila tema razgovora na pauzi :)
Ovaj recept pokusavam isprobati vec dugo. I nikako da mi se poklopi situacja da nadjem toliko svijezeg lisca, da ga imam vremena odmah isprobati a da mi do sutra ne uvene i da mi na kraju krajeva netko uopce dozvoli da ga uzmem. Jako me zanimao okus kreme nakon sto se aromatizirala sa liscem. Aromatizirala sam kreme sa dosta toga, no za ovaj nisam mogla pretpostaviti kakav ce okus ostaviti. Gorak, samo mirisan ili nesto trece. Na kraju..mlijeko je ostalo divne zelenkaste boje sa divnim, laganim mirisom. Iako si okusi odgovaraju, ne svidja sto je Ana Ugarkovic u ovaj recept dodavala aromu gorkog badema jer sam na kraju jedino nju osjetila. Mislim da bi mi se vise svidio onaj lagani okus lisca koji bi se do kraja, uz vrhnje, vjerovatno jos malo smanjio i ublazio.
Sve u svemu, jedna divna torta sa ukusnim, cokoladnim biskvitom i finom bademastom kremom. Svakako preporucujem. Biskvit je fine, brownie teksture a sljedeci put tortu cu kombinirati sa karameliziranim breskvama sa strane ili slicno pa predlazem da to odmah probate..
Cokoladna Torta sa Kremom aromatiziranom breskvinim liscem
- 240 g tamne cokolade
- 50 g maslaca
- 60 g zumanjaka
- 250 g bjelanjaka
- 90 g secera
Krema:
- 250 ml punomasnog mlijeka
- 1/2 salice breskvinog lisca
- 100 g secera
- 4 zumanjka
- 1 zlica maraskina
- par kapi ekstrakta gorkog badema
- 2 listica zelatine
- 200 ml slatkog vrhnja
Postupak:
Na pari otopite cokoladu i maslac. Zumanjke izradite sa polovicom secera a bjelanjke sa ostatkom. Malo po malo dodajte otopljenu cokoladu u zumanjke, dobro izmjesajte i lagano spatulom umijesajte snijeg.
Istresite u kalup oblozen papirom te pecite oko 35 min na 180C.
Za kremu mlijeko zagrijte sa polovicom secera, (do tocke vrenja) te u njega uronite oprano i suho lisce. Ostavite da odstoji 20-30 min te procijedite. Listovi ce ostaviti jednu finu, lagano zelenkastu boju.
Zumanjke izradite sa ostatkom secera. Mlijeko ponovo zagrijte te malo pomijesajte sa zumanjcima,da se prilagode temperaturi te ih sve dodajte u vrelo mlijeko i mijesajte dok se ne zgusne. Pazite da ne uzavrije. Prebacite u drugu zdjelu.
Zlatinu otopite u zagrijanom maraskinu a vrhnje izradite. Lagano sve dobro promjesajte, da se sjedini i istresite na ohladjeni kolac u kalupu.
Ohladite i posluzite.
Dobar tek!
Istresite u kalup oblozen papirom te pecite oko 35 min na 180C.
Za kremu mlijeko zagrijte sa polovicom secera, (do tocke vrenja) te u njega uronite oprano i suho lisce. Ostavite da odstoji 20-30 min te procijedite. Listovi ce ostaviti jednu finu, lagano zelenkastu boju.
Zumanjke izradite sa ostatkom secera. Mlijeko ponovo zagrijte te malo pomijesajte sa zumanjcima,da se prilagode temperaturi te ih sve dodajte u vrelo mlijeko i mijesajte dok se ne zgusne. Pazite da ne uzavrije. Prebacite u drugu zdjelu.
Zlatinu otopite u zagrijanom maraskinu a vrhnje izradite. Lagano sve dobro promjesajte, da se sjedini i istresite na ohladjeni kolac u kalupu.
Ohladite i posluzite.
Dobar tek!
Ja sam se začudila na naslov posta, tako da mi je potpuno jasno kako se prodavačica osjećala kad si ju pitala za lišće.
ReplyDeleteObično koristim ljetne voćkice za kolače, njihovo lišće nikad, tako da je ovo uistinu zanimljiv desert.
interesantan je! Izvuces aromu lisca a njega na kraju bacis! To mozes koristiti sa dosta voca. Recimo kora banane isto da jako zanimljiv rezultat.
DeleteAhahahah, mogu da zamislim scenu. Ja sam slicno prosla sa lišćem od cvekle! Nikada nisam probala da aromatizujem krem lisćem nekog voća. Probacu prvom prilikom.
ReplyDeleteMislim da ću prvo da obrstim nase agrume!
:) da,da..bilo je bas za nasmijati se!
DeleteMa što te briga za njih, glavno da si dobila što si trebala :)
ReplyDeleteKolač izgleda mrak!
:) hvala!
DeleteZanimljiva krema. :) Torta super izgleda!
ReplyDelete:) hvala!
DeleteDivota!
ReplyDelete;)
Deletečula sam već za upotrebu lišća ali ga nisam još korstila, domaće breskve nemam a kupovno lišće ne bi koristila.jako me zanima okus, gorkasto??
ReplyDeleteLagani okus od samog lisca vise je davao fini miris. I predivnu boju. Ali dok se pomijesa sa vrhnjem,poprilicno se izgubi. Tako da cu sljedeci put probati ostaviti lisce da odstoji duze kako bi poprimila intezivniji okus. Vuce na aromu badema,zato je i pojacan ekstraktom..
DeleteOvo sa lišćem mi je jako zanimljivo, zaintrigiralo me odmah u naslovu i super mi je recept. Vjerujem da te prodavačica nije baš najbolje razumjela, to se i meni znalo događati, sreća je da uvijek otiđemo doma sa onim što nam treba ili želimo :)
ReplyDeletetreba se malo potruditi ili samo nekoga dobro upilati :))
Deletei ja znam svašta doživjeti u trgovinama, obično prodavači ne razumiju za što ti treba, a ako im kažeš misle da se šališ...
ReplyDeletenisam nikad probala aromatizirati kreme sa lišćem, a imam svoje neprskane breskve, isprobat ću sigurno
na kraju je ispalo i simpaticno :) Probaj! da barem ja imam koju vocku u dvoristu..
Delete