Marmelada od Jabuka sa Lavandom
- 1 kg jabuka
- 200 g secera
- 1 zlica lavandinih cvijetova
- 1 grancica lavaninog cvijeta
- 1/2 vrecice zelina + 2 zlice secera
Postupak:
Jabuke operite, ogulite i nasjeckajte. Stavite u zdjelu, prelijte vodom i kuhajte 10ak minuta da omeksaju. Smiksajte u blenderu da dobijete kasu i vratite nazad u zdjelu. Dodajte secer i nastavite kuhati 10 min konstantn mijesajuci da vam ne zagori.
Zatim dodajte zelin pomijesan sa secerom te lavandu i prokuhajte jos kratko.
Kolicinu zelina mozete odrediti sami. Ako volite cvrsu marmeladu, dodajte vise. Meni je ova kolicina bila taman.
Izvadite grancicu sa cvijetom i pustite ju da malo odstoji. Zatim ju istresite u opranu i suhu staklenku, zatvorite poklopcem i preokrenite. Nakon 10ak min vratite nazad i pustite da se ohladi.
Marmelada je najbolja koji dan poslije. Arome se prozmu i tad dobijate njen najbolji rezultat.
Dobar tek!
Hvala ti puno na isprobavanju ove marmelade i na preporuci ! Baš si me razveselila, a posebno mi je drago što ti se marmelada sviđa. Uistinu ti je prekrasno ispala, divno izgleda i ja mogu do ovdje osjetiti miris i lijepu aromu koju si dobila . Hvala još jednom !
ReplyDelete:) ma hvala tebi sto si ga podijelila.. Odlican je! i sto duze stoji,drazi mi je..
DeleteTreba probati finu arome lavande.
ReplyDeletestvarno je fina i lagana..
DeleteNe znam da li bi mi se svidio okus lavande ali ostalo je sve super i sviđa mi se. Mislim da će doći vrijeme da napokon napravim sama svoju marmeladu :)) Pratim te i na FB i stavljam te na blogu na listu blogova koje pratim, super si!
ReplyDeletehttp://artonmyway95.blogspot.com/
:) hvala Aria! ma uopce nije tesko. Okus se ne osjeti previse tako da vjerujem da bi ti se svidio..
Delete