January 17, 2014

Burger od svjezeg Lososa & majoneza sa persinom / Salmon Burger & Parsley Mayonnaise



Zahvaljujuci ovomjesecnoj igri Ajme koliko nas je i Natasi koja je zadala temu sezam, trazila sam recepte sa sezamom i naisla na burgere od svjezeg lososa. Nikada nisam mislila da cu objaviti post sa burgerima jer kao prvo, isti me opcenito nikada nisu privlacili ( uvijek su mi asocirali na najtezi junk koji nudi Mc ili Bking) i drugo, ne volim majonezu. Jednostavno mi taj okus nije nesto i to je to. 
No u odlicnoj kuharici ' 50 Shades of Kale' vidjela sam kombinaciju koju sam htjela isprobati i ovo mi se ucinila idealna prilika da udovoljim svojima i napravim neki domaci burger te da napokon kupim i tu majonezu..  
Recepata za burger od lososa na internetu ima dosta i sve su neke blage varijacije na temu. Dodavanjem i oduzimanjem dosla sam do nama zaista savrsenog i zdravog burgera. Ispostavilo se da je ovo bilo tako dobro, toliko socno i ukusno da sam prvi puta pojela burger bez griznje savjesti i ne razmisljajuci sto je sve unutra. Zaista, ostalo smo zateceni! A sto se tice majoneze, cak mi se i to svidjelo. Limunov sok ju je razrijedio i ublazio joj okus. 


Burger od svjezeg Lososa

  • 500 g svjezeg lososa
  • cca 4 zlice nasjeckanog poriluka 
  • 1 zlicica ribanog svjezeg djumbira
  • 4 zlice soya umaka
  • 1 bjelanjak
  • 2 zlicice limunovog soka
  • sol, papar
  • 2 zlice krusnih mrvica
  • sezam, crni i bijeli
i jos:
  • 5 bublica kruha
  • rajcica, salata
  • majoneza sa persinom ( recept dolje)
  • slatki (kineski) umak od djumbira, chillia i cesnjaka ( po izboru)
Napomena:
  • umjesto poriluka trebao bi ici mladi luk, no moji ga ne vole pa sam koristila poriluk
Lososa ocistite od kostiju i nasjeckajte na krupnije komade. U multipraktiku nekoliko puta zavrtite ribu, naribani djumbir, soyu i poriluk. Losos bi trebao biti u grubo mljeven. Prebacite u zdjelu i dodajte bjelanjak i mrvice te zacinite. Oblikujte polpete i uvaljajte u pomijesani sezam. Stavite u hladnjak sat vremena da se stisnu te pecite cca 5 min sa svake strane.  Prije nego su burgeri peceni, na njih stavite prerezane bublice kruha kako bi smekanile i pokupile mirise. Nakon sto odstranite ostatak ulja iz tave, bublice mozete lagano i zapeci na tavi. Slozite u burger i uzivajte u ovom super ukusnom burgeru.


Majoneza sa persinom
  • 200g majoneze ( koristila Heinz)
  • saka persina, samo listova
  • 2 zlice limunovog soka
Sve sastojke izmiksajte u multipraktiku. Mjere su odokativne, po ukusu. Mozete dodati i chili ili persin zamjeniti sa keljom. 



***

Salmon Burger & Parsley Mayonnaise


Salmon Burger
  • 500 g fresh salmon
  • 4 T chopped leeks
  • 1t fresh grated ginger
  • 4 T soy sauce
  • 1 egg white
  • 2 t lemon juice
  • salt,pepper
  • 2 T bread crumbs
  • black and white sesame
more:
  • 5 bread buns
  • tomato, salad
  • parsley mayo ( recipe follows)
  • sweet ginger, chilli and garlic sauce ( optional)
Clean the fish, remove bones and skin and chop into pieces. Place the fish, grated ginger, leeks and soy sauce into food processor and turn on and off couple of times. Just enough that the fish becomes roughly diced. Place into plastic and add the egg white and crumbs. Season. Form burgers and dip into sesame seeds. Place in a fridge for an hour. Bake for around 5 min on each side. Cut the buns and during the last minute of finishing the burgers place the bread halves on burgers in order to soften, warm and pick up the delicious smell. Arrange the burgers with the rest of the ingredients and serve warm.



Parsley Mayo
  • 200 g mayonnaise
  • handful of parsley flowers
  • 2 T lemon juice
Place the ingredients in a food processor and mix. You can add some chili too. I skipped that part because of the kids.

** find us on FACEBOOK **


5 comments:

  1. Mmmmm, odlican predlog! Nisam nikada pravila burger od lososa ali mi se čini tako sočan!
    Ja ,naprotiv, jako volim majonez (nažalost :d) i dodatak peršuna je, čini se, savršena varijacija na temu!

    Super!

    ReplyDelete
  2. Odlicno izgledaju, mada ni ja nikada nisam pravila burgere od lososa, volela bih da ih isprobam :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  3. Ovo izgleda savršeno, za prste polizati! Već neko vrijeme želim isprobati domaće burgere :) Inače prije nekog vremena nisam voljela ništa takvo jesti a sad mi je fino, samo što obično jedem nešto jednostavniju kombinaciju ali ako sam se i na ovakve burgere navikla onda ću se i na sve druge :). Svaka čast, divan post!

    ReplyDelete