Praznici su prosli, gosti su otisli, Bru je krenila u skolu a ja bih trebala nastaviti sa ucenjem. Tesko mi se natjerati. Neda mi se ni bor skidati. Volim sjaj lampica u kuci. Tako nam fali snijeg za Bozic. No umjesto toga imali smo sunce. Toliko jako da je zasjenilo lampice, bor i sve sto ima veze sa Bozicem. Uzivali smo bosonogi na plazi i podsjecali se da je Bozic :) No bilo nam je lijepo. Bilo nam je zabavno. Proslavili smo sa obitelji i punom kucom prijatelja. Prijateljima koji su uzivali u suncu i skoro plakali na odlasku. Do sljedeceg puta dragi moji. Mozda se sljedece godine zateknemo negdje gdje ce biti i previse snijega. Sa nama nikada ne znas..
- Nemojte da vas duzina opisa za pripremu torte odbije. Torta je zaista jednostavna za pripremiti i jako ukusna. Priprema traje dugo jer se svaki sloj treba ohladiti da bi mogli nastaviti sa sljedecim.
- Ukoliko nemate kokosovog mlijeka, pomijesajte pola punomasnog mlijeka + pola slatkog vrhnja +1 zlicica ekstrakta kokosa + 1 zlicica gustina.
Cokoladna torta sa kokosom
Čokoladni biskvit:
- 112 g brasna
- 50 g kakaa
- 200 g secera
- prstohvat soli
- 1/2 praska za pecivo
- 1 jaje
- 55 ml ulja
- 110 ml mlijeka
- 110 ml vruce vode
Kokos krema:
- 1 1⁄2 salice slatkog vrhnja
- 1 1⁄2 salice kokosovog mlijeka
- 2 jaja
- 3⁄4 salice secera
- 1⁄2 salice gustina
- 3⁄4 salice kokosa
- 1 zlicica vanilija ekstrakta
Cokoladna krema:
- 115 g cokolade
- 1 salica slatkog vrhnja
- 2 zlice secera u prahu
- 1⁄2 zlicice zelatine u prahu + 2 zlice hladne vode
Sloj sa slatkim vrhnjem:
- 3/4 salice slatkog vrhnja
- 2 zlice secera u prahu
- 1/2 zlicice zelatine + 2 zlice hladne vode
Biskvit:
Pomijesajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli a u drugoj zdjeli pomijesajte jaja, ulje i mlijeko. Vrelu vodu dodajete na kraju. Promijesajte sve, suhe i tekuce sastojke i mijesajte mikserom oko 2 min. Zatim dodajte vrelu vodu. Da vas ne zbuni, tijesto treba biti poprilicno rijetko. Kalup oblozite masnim papirom iznutra i alu folijom izvana (da vam biskvitna smjesa ne procuri). Pecite na 175 C, oko 25-30 min. Provjerite cackalicom. Izvadite biskvit iz kalupa i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, prerezite i poravnajte buskvit da dobijete jednu koru. Ostatak izmrvite za ukras na torti.
Kokos krema:
Sve sastojke osim kokosa i vanilija ekstrakta pomijesajte u zdjeli za kuhanje, dobro izmijesajte i stavite na vatru. Polako zagrijavajte i konstantno mijesajte dok se krema ne zgusne. Nakon sto se zgusne, skinite sa vatre i dodajte kokos i vaniliju.
Biskvit vratite u kalup i istresite kremu preko biskvita. Stavite u frizider da se ohladi. Nakon sto se stisne, napravite cokoladnu kremu.
Biskvit vratite u kalup i istresite kremu preko biskvita. Stavite u frizider da se ohladi. Nakon sto se stisne, napravite cokoladnu kremu.
Cokoladna krema:
Cokoladu iskidajte i prelijte sa vrucim vrhnjem ( ne ga prokuhati!). Mijesajte dok se cokolada ne otopi. Ohladite na sobnoj temperaturi. Zelatinu pomijesajte sa vodom. Pustite nekoliko minuta da nabubri a zatim ju svega nekoliko sekundi zagrijte u mikrovalnoj da se otopi. Vrhnje izradite na najjacoj brzini. Na pola izradjeno dodajte secer u prahu. Zatim dodajte zelatinu i lagano izmijesajte. Smjesu pomijesajte sa otopljenom cokoladom, sve spatulom dobro sjedinite i istresite preko kreme od kokosa. Vratite u frizider, ohladite i napravite zadnji dio sa vrhnjem.
Zelatinu pomijesajte sa vodom. Pustite nekoliko minuta da nabubri a zatim ju svega nekoliko sekundi zagrijte u mikrovalnoj da se otopi. Vrhnje izradite na najjacoj brzini. Dodajte secer u prahu. Zatim dodajte zelatinu i lagano izmijesajte. Premazite preko cokoladne kreme i ohladite jos sat vremena kako bi se vrhnje stisnulo. Pospite ostatkom biskvita i kokosom i posluzite.
Deluje kremasto i ukusno, dopada mi se recept:)
ReplyDeletePrekrasno i sočno izgleda, a i jako volim tu kombinaciju :)
ReplyDelete