Krem juhe su mi od drazih jela. Smiksane od vise vrsta povrca i zitarica, nutricionisticki, prava su zdrava bomba. Sa Bru doma imamo jedno malo pravilo koje nam je zapocelo kao igra i ustalilo se u nasoj kuhinji i jelovniku. Svaki tjedan imamo juhe u cetiri boje. Zuta, narancasta, pinky i zelena. Ona bira boje,ponekad sjecka povrce, mama kuha. Zuta tj. bistra pileca dugo joj je bila najdraza. U narancastu miksamo mrkvu i bundevu/buču, u pinky miksamo ciklu a u zelenoj nam je najsiri izbor, od brokule,tikvice, graska,mahuna pa do spinata. Sve sezonsko i sto svjezije sto nadjemo, to pokusavam staviti i na tanjur.
U juhe nikada ne stavljam gotove temeljce tj. kocke. Smatram da ne postoji zdrava kocka za juhu. Pune su stetnih aditiva i davno sam ih izbacila iz kuhanja. Zbog toga cak ni u restoranima vise ne jedem juhe jer znam da su velika vecina skuhane sa jakim,gotovim temeljcima punim pojacivaca za okuse. Doma , u juhe stavim vodu ili svoj skuhani temeljac. Odusevila sam se kada sam vidjela da je jedna od blogerica napravila svoje domace kocke za juhu. To je definitivno odlicna i prakticna stvar i jedva ih cekam probati.
U razlicite juhe stavljam razlicite zitarice. Quinou, amarant, bulgur, jecam...sto imam i sto pozelim/o. Nema pravila. Isto tako i sa povrcem. U svaku juhu mozete dodavati i celer i mali rezanj cesnjaka i korijen persina, persinov list i sve sto vam je po volji i na dohvat ruke. To je najbolji nacin da sve u kuci malo po malo priviknete na okuse koji im i nisu bas najdrazi, a koji su veoma zdravi.
Salnutak je jedna od mahunarki koja se u svijetu najvise konzumira. Zbog svojih hranjivih sastojaka odlican je dodatak zdravom nacinu prehrane. Najcesce se kuha, a pripremaju se i umaci od slanutka (poznati humus), salate, pire od slanutka te se pojavljuje kao dio raznih priloga. Odlican je izvor zeljeza (sadrzi vise zeljeza nego sto ima u dva puta vecoj kolicini mesa). Sadrzi dosta kalcija, djeluje dijureticki te ima niski glikemijski index sto ga cini pogodnim i za dijabeticare.
A evo i recepta za juhu;
- 2 zlice maslinovog ulja
- 1 zlica kokosovog ulja ( po izboru)
- 1 glavica luka
- pola manjeg poriluka
- 1 mrkva
- 1 salica mahuna (svjezih ili smrznutih)
- 1 salica graska ( svijezeg ili smrznutog)
- 1 salica slanutka
- 1⁄2 jedne rajcice
- 1,5 zlicice soli
- 1⁄2 zlicice kurkume
- par listova persina
Postupak:
Vecer prije u vodi namocite slanutak.
Na maslinovom i kokosovom ulju prodinstajte nasjeckani luk i poriluk dok ne pozlati. Dodajte nasjeckanu mrkvu te slanutak koji ste oprali u dvije vode. Posolite i prodinstajte par minuta te dodajte vode da sve prekrije i malo vise.
Kuhajte 20 min i dodajte mahune,grasak,rajcicu i kurkumu te vode da bude malo povise povrca. Sto vise tekucine juha bude imala,biti ce rijedja Kuhajte dok mahune ne budu kuhane, oko 15 ak min. Kada je gotovo dodajte nasjeckani persin te sve smiksajte u blenderu.
Po zelji se moze dodati i malo vrhnja za kuhanje kako bi dobili kremastiju teksturu.
Dobar tek!
No comments:
Post a Comment