April 26, 2012

Japanski Vjetar sa Napolitankama / "Japanski Vjetar" Cake with Hazelnut Waffers


 
     Kada doma pitam koji kolac da napravim, vanilija je uvijek na prvom mijestu. Nema veze u kojoj verziji, bitno da je vanilija. B je jedan od rijetkih muskih koji nije veliki ljubitelj cokolade. Kada je neka bomba od cokoladne torte na stolu, probat ce komadic, mozda ni to. Zato sam ja tu :) Cokolada i ja, u ludoj Love Affair. Stavi cokoladu pred mene i sva osjetila polude. Tako da B i ja cinimo savrseni jing i jang. I naravno nasi prijatelji koji su velika vecina ljubitelji i poklonici cokolade. Kada imamo goste, vecinom je najmanje dva kolaca na stolu, nesto sa vanilijom i vjecna cokolada..


     Ovaj je kolac isao za njega. Kremast, vanilast, sa beze korama jednostavno se topi u ustima. Nije standardna verzija japanskog vjetra na koju smo naucili jer ga je Andrea obogatila sa przenim ljesnjacima i ljesnjak napolitankama. Kombinacija je odlicna..

     Moram napomenuti da je u originalnom receptu drugi biskvit isao sa ostrim brasnom. Buduci da mi je van granica lijepe nase jako tesko naci to brasno, koristila sam meko i ispalo je isto jako dobro. Zanimljivo da u vecini stranih zemalja kada pitam za ostro brasno, samo me cudno pogledaju. Mozda ga ne koriste, mozda ne znam objasniti sto trazim, mozda ga nakon pustih pretraga po policama ducana ne vidim..uglavnom nema ga.


Japanski Vjetar sa Napolitankama

Kora I:
  • 6 bjalanjaka
  • 150 g secera
  • 1 zlica ekstrakta vanilje
  • 1 zlica limunovog soka
Kora II:
  • 4 bjelanjka 
  • 130 g secera
  • 1 vanilija secer
  • 4 zlice ulja
  • 4 zlice brasna
  • 3 zlice przenih ljesnjaka
Krema:
  • 10 zumanjaka
  • 1 L mlijeka
  • 250 g secera
  • 1 mahuna vanilije (ili 1 vrecica burbon vanilije)
  • 1 vrecica pudinga vanilije
  • 70 g gustina
  • 200 g maslaca
  • 150 g ljesnjak napolitanki
  • 150 g przenih ljesnjaka
Sirup za Koru II:
  • 150 ml mlijeka
  • 2 zlice kakaa
Premaz:
  • 200 ml vrhnja za slag
Postupak:
     Za I koru izradite bjelanke postepeno dodavajucu secer. Dodajte limun sok i aromu. Pecite / susite na velikom limu iz pecnice, oblozenim papirom na 120 C oko 1 h. Kada se ohladi prepoovite na pola da dobijete dvije kore.

     Za II koru izradite bjelanjke postepeno dodavajuci secer. Dodajte ulje i rucno izmjesajte. Pomijesajte brasno i ljesnjake te dodajte u smjesu. Pecite na 160 C 15 ak minuta.

     Sirove ljesnjake mozete poprziti i doma. Na limu ih prepecite 10ak minuta na 190 C,izvadite i jos vruce / tople oljustite. Ako se ohlade, ljuskice ce teze spadati. Mozete uzeti malo ljesnjaka u saku i trljati  jedne od druge ili stavite ljesnjake na polovicu kuhnjske krpe,preklopite drugom polovicom i trljajte od povrsinu gore dole.

     Za kremu, odvojite cca 150 ml mlijeka a ostatak stavite da prokuha. U 150 ml mlijeka pomijesajte puding i gustin. Zumanjke izradite sa secerom i primjesajte puding i gustin sa mlijekom te promijesajte. Kada mlijeko uzavrije, dodajte malo u zumanjke da se jaja prilagode temperaturi,promijesajte i sve zajedno vratite u vrelo mlijeko. Smanjite vatru te stalno mijesajuci, kuhajte dok smjesa ne postane gusta. Pretresite u plastiku te ostavite da se ohladi. U hladno dodajte izradjeni maslac, te smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio dodajte mljevene napolitanke i mljevene ljesnjake a drugu ostavite kakva je. 

Filujte. Odvojite mali dio ljesnjak kreme za gornji tanki premaz kolaca. Prvu polovicu I kore premazete polovicom ljesnjak kreme pa preko toga 1/2 vanlija kreme. Na to slozite II koru te ju natopite sirupom. Premazite ju drugom polovicom ljesnjak kreme pa ostatkom vanilije i zavrsite drugim dijelom I kore. Premazite malim dijelom ljesnjak kreme sto ste odvojili i cijeli kolac premazite tucenim vrhnjem. Ostavite da se ohladi.

Dobar Tek!
                                             ..................................................................

'Japanski Vjetar' Cake



     When I ask at home which cake do you feel like eating, it is always Vanilla. It does not matter how prepared,just let it be vanilla. B is a rare male who is not such a big chocolate fan. When I make a rich chocolate cake, he will try one small piece, maybe not even that. That is why I am here :) Chocolate and me in a crazy Love Affair. Put chocolate in front of me and my senses go crazy. So B and I, we meke a perfect jing & jang. And of course, our friends who are mostly choco lovers and freaks. When we have friends over, most of the times there are at least two cakes on the table. Vanilla & chocolate..

     This cake is very common in Croatia and it was for him, for B. Creamy, vanilla, crispy sheets (crispy only if you eat the cake right away) melting in your mouth. Not a standard version of a classic Japanski Vjetar Cake that we are used to. Andrea added roasted hazelnuts and waffers with hazelnut filling. The combination is delicious..


'Japanski Vjetar' Cake 
with Hazelnut Waffers

Ingredients:
Meringue: 
  • 6 egg whites 
  • 150 g sugar
  • 1 tablespoon vanilla extract
  • 1 tablespoon lemon juice
Bisquick:
  • 4 egg whites
  • 130 g sugar
  • 1 tablespoon vanilla sugar
  • 4 tablespoons sunflower oil
  • 4 tablespoons flour
  • 3 tablespoons milled hazelnuts
Syrup for bisquick:
  • 150 ml milk
  • 2 tablespoons hot chocolate mix
Filling:
  • 10 egg yolks
  • 1 L milk 
  • 250 g sugar
  • 1 vanilla bean
  • 1 Dr. Oetker vanilla pudding
  • 70 g corn starch
  • 200 g butter
  • 150 g waffers with hazelnut filling
  • 150 g milled hazelnuts
      200 ml whipped cream

Directions:
     For the meringue whisk egg whites until soft peaks form. Gradually add sugar until meringue is thick and glossy. Add lemon juice and extract and mix until combined. Bake on a lined oven tray on 120 C for about 1 hour. Cold cut in 2 pieces.

     For the bisquick whisk egg whites gradually adding sugar. Add sunflower oil and vanilla and mix by hand until combined. Sift the flour and add hazelnuts. Bake on a lined oven tray on 160 C for 15,20 min. Check with a toothpick. It needs to stay dry.

If you dont have roasted hazelnuts ( or almonds )  at home, here you can find a step by step tutorial how to do that.

     For the filling, take 150 ml of milk and by hand mix in cornstarch and pudding. The rest of the milk and splitted vanilla bean bring to a boil. Whisk egg yolks and the sugar and add milk and pudding mixture to that. Whisk in a little bit of boiled milk ( so that the eggs get used to the temperature) and slowly whisk everything together back into the boiling milk. Stir until thick enough. Place the cream in a clean bowl. When it gets to a room temperature mix in butter. Split the filling in half. Add hazelnuts and milled waffers to one and the other leave as it is.

     At assembling the cake, first you put one meringue layer. Spread half of the hazelnut and waffer filling and then half of the vanilla filling over that. Cover with bisquick, brush with the syrup and spread second half of hazelnut filling. Put the rest of vanilla filling and cover with the second meringue layer. Finish with whipped cream on the top.

Bon Appetite!


No comments:

Post a Comment