April 16, 2012

Njoki od cikle / Beetroot gnocchi


     Ah...ti divni, savrseno meki i ukusni njoki. Kada mi je ovo jelo na stolu, sve ostalo pada u drugi plan. Njihova predivna boja fuksije razigra i probudi sve. Oko, osjetila, tanjur i stol. Ima li sto lijepse? i ukusnije. Kod ovih njoka definitivno mi vrijedi zlatno pravilo da je manje vise. Kuhani njoki preprzeni  na maslacu sa svjezom kaduljom (ili ruzmarinom, majcinom dusicom) za mene predstavlja mali gastronomski uzitak. Iako ih mozete kombinirati s cim god vama odgovara, meni su u ovoj kombinaciji najdrazi.

     Njoki su laganog okusa i vrlo meke teksture. Kada se prave sa ciklom, bundevom ili spinatom, ti se dodatci ne osjete u velikoj mjeri. Pristojno i dovoljno. Zato ih ne volim kombinirati sa jakim i teskim umacima. Okus se dosta izgubi i zavrsim samo sa njihovom, uvijek prisutnom mekocom. Osim kada se radi o obicnim njokima, onda je jedan fini mesni umak ili gulas uvijek dobro dosao.

     Na recept sam naisla na ovom blogu i svidja mi se sto je cikla prethodno pecena. To svakako pojacava njen okus i sadrzava sve njene nutrijente. Cijela cikla stavi se u foliju i pece 1 sat na 190 C. 





      
Cikla spada u visokovrijedne namirnice. Od davnina je poznata po svojim ljekovitim svojstvima. U vegetarijanskoj kuhinji je jako vazna i cesto koristena jer sudjeluje u stvaranju vitamina B12 kojeg u povrcu skoro pa nema. Jako je korisna i za krv i slabokrvnost radi cega se njen sok cesto preporucuje. Sadrzi jod i selen koji sudjeluje u usporavanju procesa starenja te dobra je za opce ciscenje organizma i detoksifikaciju.
    Cikla je najbolja kada se koristi sirova. Lako je probavljiva i moze se pripremiti na razlicite nacine. Čokoladna torta sa ciklom jedan je zanimljivi desert pripremljen sa ciklom. Moze se pasirati u juhu, pripremati kao umak, salata ili kao prilog. 

        Njoki od cikle
  • 1⁄2 kg krumpira
  • 1 jaje
  • 3 glavice svijeze cikle (ili 2 vece)
  • 1 zlicica maslaca
  • 1/2 zlicice soli
  • 30 dkg brasna
Postupak:
     Ciklu zamotajte u foliju i pecite 1 sat na 190C. Ogulite ju i propasirajte. Krumpire skuhajte u kori,u slanoj vodi.  Probajte da su jednake velicine kako bi se ravnomjerno skuhali. Gotovi su kada im koza pukne i kada nozem mozete proci lako kroz njih. Ogulite i propasirajte. Dodajte pasiranu ciklu,jaje, maslac i brasno te zamijesite. Ako se tijesto previse lijepi dodajte jos zlicu brasna. Izvadite na pobrasnjenu povrsinu te lagano razvaljajte i isjecite na trake. Oblikujte njoke i s njima predjite preko ribeza. Kuhajte u posoljenoj kipucoj vodi dok ne isplivaju na povrsinu.

Na tavi otopite kockicu maslaca i ubacite svijezu kadulju (ili zacin po vasem izboru). Bacite njoke na to i prepecite par minuta. Pospite ribanim parmezanom i posluzite toplo.

Dobar tek!

                                                ...............................................................

Beetroot Gnocchi


     Oh..those wonderful,perfectly soft and delicious gnocchi. When this appetizer is on our table, everything else is on second place for me. Their beautiful fuchsia color it is a joy for everything. The eye, the plate,the table. Is there anything more beautiful? With these gnocchi there is definitely a rule that less is more. Boiled gnocchi and then just a bit roasted on butter and fresh sage (or some other herb you prefer) for me, it is a little gastronomy feast. 

     Gnocchi have a light and soft texture. Usually they are made from potato,eggs and flour. I also love the delicious combinations with pumpkin,spinach or beetroot. The color,the taste..just perfect. These ones I made with beetroot and I could eat 2 portions easily. My stomach would be full but I would still look for one,two or three more..  
The note of beetroot is very light so I don"t like to combine them with heavy sauces like bechamel or gorgonzola one. Just roast them on butter and some fresh sage and you will get a best appetizer or meal ever. Unless we are talking about traditional gnocchi, made only with potato, eggs and flour. In that case a meat sauce or something more heavy is more then welcome.

Beetroot Gnocchi
  • 500 g potatoes
  • 1 egg
  • 3 medium fresh beetroots
  • 1 teaspoon butter
  • 1/2 teaspoon salt
  • 300 g flour
     Put the beetroot into a foil and bake for 1 hour on 190C. Peel it and blend it into a pure. Boil whole potatoes,together with skin. Try that all the potatoes are of a similar size so that all of them can boil the same. They are ready when you can pull a knife through them easily. Peel them (it is best if you can do that while still warm) and make a puree. Add the beetroot, egg,salt, butter and flour and mix everything.  If it is to sticky add some more flour. 1 spoon at the time until you get a nice non sticky texture. Put them on a working surface,roll it out  and make lines. Cut them into small squares and go over grater with each one. Scroll them with finger from the top of the grater towards the bottom. Put them ( maybe 15,20 pieces) into a boiling water and take them out when they come out onto a surface.

     Melt 1 spoon of butter in a frying pan and add fresh sage. Put gnocchi and roast them for couple of minutes. Add grated parmigiano cheese and serve warm.

Bon Appetite!


1 comment:

  1. Ovo mi je nevjerovatan recept. Dosad sam viđala njoke od bundeva i krumpira tako da je ovo jedan zanimljivi recept. njoki recepti

    ReplyDelete