March 7, 2013

Ube Macapuno Torta / filipino Ube Macapuno Cake


                                           

Moje prvo iskustvo sa ovom tortom nevjerovatne boje bilo je pravi mali ritual. I procedura. Moglo je proci na dva nacina. Prvo, da ju sama pokusam napraviti doma i drugo, da pronadjem gdje ju u Manili  nude u najboljoj izvedbi. Koliko sam ju dugo trazila i cekala, naravno da sam se odlucila za drugu opciju. Niti otprilike nisam znala sto ocekivati od ovog okusa. Ali sam znala da zelim da prvi post bude TA ljubicasta torta i gotovo! Bila sam nevjerovatno nestrpljiva a moja radoznalost skoro mi je izludila muza :). Njuskala sam po blogovima, novinama i gastro vodicima. Raspitivala se i napokon pronasla restoran. Pia y Damaso, Subversive Filipino Cuisine.Mislim sto reci..Okus je specifican. Ne znam s cim bih ga usporedila. Lagan i niti priblizno dominantan kao ova fascinantna ljubicasta boja. Da zazmirite i probate ju, zauzela bi vam pozornost prvenstveno jer je drugacija od nasih okusa. Onda otvorite oci i zastanete jer je jednostavno prekrasna. Krema je aromatizirani mousseline buttercream a ovi bijeli komadici su slatki Macapuno kojeg prati blagi dasak soli.


Dok bi kod nas macapuno bez razmisljanja svrstali pod kokos, ovdje su to dvije potpuno razlicite stvari. Macapuno i kokos izgledaju skoro identicno. Razlika je u unutrasnjem dijelu. Macapuno ima puno vise bijelog mesa koje je mekse od kokosovog i lakse ga je rezati. Nema kokosove vode vec neku zelatinastu tekucinu. Koristi se u razne svrhe. Od njega se rade sirupi, kompoti, slatkisi, sladoled, kolaci,.. Dok je plod jos mlad, meso se nariba na vece komade i kuha sa secerom i malo vode dok se ne dobije sirup i usecereni macapuno koji vidite u torti. 

Zatim dolazi famozni Purple Yam, na Filipinima poznat kao Ube. Cesto je zamijenjen sa ljubicastim krumpirom. Imaju slicnu smedju koru, ljubicastu unutrasnjost no dolaze iz dvije potpuno razlicite porodice gomolja. Yam predstavlja skupinu povrca koje ima jestivi korijen. A ovaj korijen ime je dobio po svojoj boji. Nazalost kod nas ga nema. Filipinci ga obozavaju i koriste visestruko. Za izradu slatkisa,  kolaca, kolacica, pita, sladoleda,..

Purple yam
Purple potatoe

Manila ima veliki broj impresivnih shopping centara. Jedan od njih je i luksuzni Greenbelt gdje je smjesten i ovaj restoran. Predivan kopleks od 5 povezanih shopping centara. Greenbelt 1,2,3,4 i 5. Dva su unutrasnja a tri vanjska i sve je spojeno u krug. U sredini se nalazi veliki zen park sa crkvom.  dio Greenbelt-a 2

Crkva u sredini Greenbelt-a


A small girl in a big, big world..
Pozdrav,
- mirela -

No comments:

Post a Comment