Vjerujem da vam je stara Zlevanka ili Bazlamaca vecini poznata. Mnogima vuce drage uspomene iz vremena kada je baka spremala kolace i slatko. Danas, uz pregrst novih i modernih recepata, zlevanka je jos uvijek jedan od statusnih starinskih kolaca. Moze se pripremiti kao slatka ili slana verzija, te uz razne dodatke kao sto su jabuke, visnje, svijezi sir, zacini.. Ovaj ukusni kolac takodjer je poznat i po tome sto se cesto radi od oka. Nisu bake imale digitalne vage :) A otkako sam isprobala darwinin recept, pravim samo po njemu. Prejednostavan za napraviti i preukusan. Moji ga obozavaju. Cesto ga nosim za djecu ako se idemo igrati van i ne sjecam se da sam ikada vratila komadic. Djeca ju obozavaju. A i moj muz. Njemu bih ga puno puta spakirala kada bi isao na put..
Slatka Zlevanka sa karamel umakom i jabukama
- 400 ml mlijeka
- 150 ml ulja
- 320 g kukuruznog brasna/ krupice
- 220 g secera
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 1/2 praska za pecivo
Umak:
- 2,3 jabuke
- pola salice secera
- cimet, zvjezdani anis ( sto vam je pri ruci )
- pola salice slatkog vrhnja ( sastojci za umak su odokativni)
U zdjeli pomijesajte mlijeko, ulje, secer, kukuruzno brasno i sol. Zakuhajte na vatri i mijesajte dok ne zgusne. Prebacite u plastiku i pustite da malo ohladi. U mlako ( dovoljno da mozete drzati prst u smjesi) mikserom umutite 1 po 1 jaje i na kraju prasak za pecivo. Istesite u kalup oblozen papirom te pecite na 180C oko 40ak minuta. Mozete peci u vecem ili manjem kalupu i ovisno o tome dobiti cete deblju ili tanju zlevanku. Ja sam pekla u kalupu 2cm promjera.
Za umak pomijesajte jabuke, secer i zacine te uz mijesanje zagrijte na vatri dok se secer ne otopi. Buduci da je ovaj umak odokativan, vrhnje dodajite malo po malo, ovisno o tome koja vam se gustoca svidja. Koliko god da dodate necete pogrijesiti. Sve ce se pojesti :)
Dobar tek!
Pogledajte recept i za slanu Zlevanku sa svjezim sirom
...............................................................................................
Zlevanka
... traditional Croatian Corn Bread
Zlevanka or Bazlamaca is a traditional croatian corn bread. So simple and yet so delicious. Serve it alone or with a sauce or topping that you like. My kids love it and my husband takes it often to a road trip. It is very often baked in our house for breakfast or as a dessert or simply replacing the store bought cakes and cookies. This time I made it with caramel apple sauce. The sauce was made as a result of little bit of this, little bit of that :) Just the things we like..
Zlevanka with Caramel Apple Sauce
- 400 ml milk
- 150 ml oil (sunflower or corn)
- 320 g corn flour
- 220 g sugar
- pinch of salt
- 3 eggs
- 1 tsp baking powder
Apple sauce:
- 2,3 apples
- 1⁄2 cup sugar
- cinnamon, star anise ( or other that you like)
- 1⁄2 cup heavy cream
In a cooking pot combine milk, oil, sugar,salt and the flour. Whisk everything good and put to the heat. Whisk until the mixture starts getting thick, around some 10 min. Remove from heat and place in a plastic. Let cool enough that you can put your finger in the mixture. Mix in eggs, one at the time and baking powder in the end. Place it in a baking pan covered with parchment paper and bake for around 40min at 180C.
For the sauce combine the apples, spices and sugar. Heat it in a pan until the sugar starts melting and add the cream. Add little by little until you get the consistency you like.
Bon Appetite!
Take a look at this one too, Corn Bread with Cottage Cheese
Ova zlevanka izgleda fenomenalno, koja odlična kombinacija ! I sama sam isprobala neke darwinine recepte, svaki put baš sa zadovoljstvom !
ReplyDeletestvarno je super..
Deletehvala B :)
Ovo ču sigurno napraviti - nema ni glutena;-)
ReplyDeletejavi utiske :))
DeleteTako si me lijepo sad na trenutak vratila u djetinjstvo s ovim, hvala ti :) Odlično zvuči, i izgleda, i sigurno isprobavam uskoro.
ReplyDelete:) drago mi je..
Delete