March 26, 2013

Century Egg


Kada se predstavite kao netko koga gastronomija jako zanima, kao netko tko istrazuje autohtonu kuhinju i kao netko tko je lud za novim stvarima, onda vas put i odvede u tom smjeru i dovede na veceru koju pripreme kinezi i serviraju vam jednu vrlo, vrlo neobicnu delikatesu (kazu). Prva asocijacija na to crno cudo bila je..pa dobro, mislim se, mozda je to neki kineski desert. Nije rijetkost da bude crno, cudno, nedefinirano. Miss Mirela, this is our special delicacy. Please! try! 



O daljnjem razvoju situacije mogla bih svasta napisati. Ali reci cu samo ovo. Pozalila sam svaku rijec izrecenu u kontekstu svoje znatizelje i zainteresiranosti za kineske delikatese. Sto sam trazila, to sam i dobila (rece moj muz). Ali sva sreca mozak mi je brzo proradio. Sva sreca pa je ovo bilo prvo jelo u slijedu pa sam se odlucila za aristokraksku degustaciju. Probaj svaki slijed saamo po mali, decentni komadic. Uspjela sam na vilicu staviti pticiji zalogaj i probati (nazalost tako sam morala i sa svim ostalim slijedovima koji su bili puno zanimljiviji i ukusniji). Okusa se ni ne sjecam. Blokirala su mi sva cula. A moja znatizelja sakrila se negdje ispod stola i poklopila usima. Mislila sam da cu ja biti ta koja ce svima servirati jednu delikatesu na tanjur. Sva sreca nisam.. Nekako sam prezivjela. 



Buduci da sam ga vidjela samo kratko ispred sebe i od soka nisam uspjela pohvatati sve sto su mi o tom Century jajetu rekli, sljedeci dan odlucila sam nabaviti ga sama i doma malo poblize proanalizirati ga. U ducanima su me samo blijedo pogledali a u par restorana gdje sam trazila, samo su se ljubazno nasmijali i rekli da nemaju tu delikatesu. Uporna da poblize proucim to jaje, na kraju sam se javila kome drugo nego domacici vecere, koja je ujedno i vlasnica te Alfa & Omega kluba. Dobila sam paket od 6 komada doma. 

Ovo jaje..morate priznati da jako zanimljivo izgleda. Nazivaju ga jos i Thousand-year old Egg, Millenium Egg ili Hundred year-old Egg jer izgleda kao da je cijelu vjecnost staro. Ima prekrasnu prozirno sjajnu smedju boju sa tamno sivim unutrasnjim dijelom koji tokom procesa poprimi miris amonijaka ( ili urina) . Jaje stoji 30 dana do nekoliko mjeseci u mjesavini gline, pepela, soli i kalcijum oksid-a.  



Pogledajte i ostale kineske i filipinske specijalitete od jaja:




6 comments:

  1. Super je istraživati i upoznavati druge kulture, pogotovo kulinarske. Izgleda dekorativno, ali hvala ne bih. :D Asocira me na svježu šljivu u nekakvoj želatini ( aspiku. )

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) ne bih ni ja vise! no svakako zanimljivo iskustvo..

      Delete
  2. ja ipak nisam toliko znatiželjna

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ja bih voljela da sam malo manje :))

      Delete
  3. i ja bi preskocila, hehe.. tebi svaka cast! =)

    ReplyDelete