March 28, 2013

Tart sa bademima, ruzmarinom & kruskama ⁄ Almond Rosemary Tart with Pears


Nakon  posta o kontoroverznim jajima, opet nesto fino & slatko. Ovaj tart, tj. ovo tijesto svakako bih preporucila. Tekstura, okus, prefino mekano bademovo tijesto koje se topi u ustima. Ne mrvi se i ima neobican dodatak - ruzmarin koji mu daje laganu i interesantnu notu. Recept koji bi svakako trebao dobiti mjesto u kucnoj biljeznici sa receptima. Radila sam prhko sa majcinom dusicom a sada sam isprobala i ovaj sa ruzmarinom. Fantastican je. Ova kombinacija sa kruskama i sladoledom, standardno je neodoljiva. Mozete koristiti bilo koje voce u nadjevu. Dovoljno je da ga samo propirjate sa secerom i dobiti cete jednostavnu, laganu i ukusnu kombinaciju. 




Same kruske su me razocarale. Fali im okus, fali im miris. A cijena je itekako prisutna. 7 kn komad! Isto i sa jabukama. Cijene su od 3 do 9 kn po komadu. Nama je mango egzotika, filipincima jabuke i kruske :) Sokirala sam se kada sam vidjela da kilogram ljesnjaka doseze i 300 kn. Isto tako badema i oraha. Odmah mi je pao na pamet stari orah koji nam je rodovno godisnje davao kilograme i kilograme oraha. Gorki okus zelene ljuske i dan danas mi je u sijecanju..

Mimi kao domacica ovomjesecna igre Ajme koliko nas je, nije nam dala bas lagan zadatak. Ruzmarin se toliko udomacio kod nas da je nemoguce izdvojiti 'recept sa ruzmarinom'. Kruh, predjela, pasta, meso, kolaci... jednostavno je sveprisutan. 


Tart sa bademima, kruskama & ruzmarinom
  • 100 g badema
  • 50g brasna 
  • 70 g maslaca
  • 3 zlice secera
  • 1⁄2 zlicice ekstrakta badema
  • prstohvat soli
  • 2 zlicice nasjeckanog svjezeg ruzmarina
nadjev:
  • 2 kruske
  • 4,5 zlica secera
  • grancica ruzmarina
  • 1⁄2 zlicice cimeta
Bademe sameljite. Dodajte brasno, secer, sol i ruzmarin te jos koji put zavrtite da se sve dobro promijesa. Zatim dodajte maslac sobne temperature i zavrtite jos koji put da se ugrubo sjedini. Prebacite na lagano pobrasnjenu povrsinu te umijesite rukom. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite 20ak min u frizideru.

Za nadjev propirjajte nasjeckano voce, zacine i secer. Pirjajte dok se secer ne otopi i voce ne smekani. Ako vam je presuho, dodajte malo tekucine. Sok, voda, liker po zelji ili slatko vrhnje - svejedno. Stavite na stranu da malo ohladi.

Tijesto razvaljajte i utapkajte u kalup od 20 cm. Izbockajte vilicom kako se tokom pecenja nebi napuhalo. Pecite 10 min na 180C. Ako se tijesto bude puhalo, izvadite i izbockajte vilicom jos malo i pecite jos 5-10 min, sve dok vam rubovi ne poprime lagano zlatnu boju. Ohladite i napunite nadjevom. Bilo bi dobro da nadjev ima nesto tekucine, tj. da nije u potpunosti suh. Tako ce tart poprimiti vlaznost i postati savrseno mekan. Posluzite toplo sa sladoledom. Tart uvijek mozete lagano podgrijati u mikrovalnoj.

Ovaj tart mozete napraviti, zalediti i imati u pripravnosti. Umjesto nadjeva mozete koristitii neku finu kupovnu marmeladu ili pekmez i sve posluziti sa lagano tucenim vrhnjem ili sladoledom.
Dobar tek!


...................................................................................

Almond Rosemary Tart with Pears 



Almond Rosemary Tart with Pears
crust:
  • 100 g almond flour
  • 50 g flour
  • 70 g butter
  • 3 tbsp sugar
  • pinch of salt
  • 1/2 tsp almond extract
  • 2 tsp fresh rosemary
filling:
  • 2 pears
  • 4,5 tbsp sugar
  • rosemary
  • 1/2 tsp cinnamon
Combine the flour, salt, sugar and chopped rosemary in a food processor. Add butter at room temperature and the extract and make the dough. Wrap it in a cling wrap and put in a fridge for 15 min.
In the meantime prepare pears. Cut them in small cubes. Together with sugar and spices saute until they become tender. If the miture is to dry, add some liquid. Apple - pear juice, water, some liquor that you prefer or just cream, whatever you choose will be just fine. 1/3 of the cup will be enough. The crust will become perfectly soft thanks to the liquid.
Tap the dough in a 20 cm pie pan and poke it with a fork. Bake for 15 min. Cool and fill the tart with pears. Serve alone, with whiped cream or warm with ice cream.
Bon Appetite! 

Ostali recepti sa kruskama:



** find us on FACEBOOK **


4 comments:

  1. Ovaj tart mi prije svega izgleda jako sočno i fino, a fotke su predivne.

    ReplyDelete
  2. Ovo je jako, jako zanimljivo... Hvala na ulaznici! :)

    ReplyDelete
  3. Čestitam i drago mi je da je ovaj recept na trinu za prošli mesec u igric ” ajme, koliko nas je” sa temom ruzmarin

    ReplyDelete
  4. :) hvala vam! nama je jako drag. Nadam se da ce se i ostalima svidjeti..
    poz svima!

    ReplyDelete