March 23, 2013

Galette sa gljivama & ruzmarinom



Volim rustikalni izgled galette. Jednostavna je i privlacna. Ovoj sam se bas veselila. Prva koju sam radila sa gljivama. Mislila sam da ce biti suha, no ispala je bas kako treba. Nemojte preskociti dio sa procijedjivanjem. To je tajna :) Opcenito, sa zacinima u tijestu jednostavno je fenomenalna. Majcina dusica ili ruzmarin, odlicna je u svakoj verziji. Kombiniram ovisno o sastojcima nadjeva. A buduci da je igra sa temom ruzmarina u tijeku, ovu galettu obogatila sam mirisom ruzmarina. 
Prilazem ju nasoj domacici Mimis kingdom u igru Ajme koliko nas je.





Galette sa gljivama i ruzmarinom
tijesto:

  • 250 g brasna
  • 1 zumanjak
  • 70 ml vode
  • 1 zlicica soli
  • 1 zlicica secera
  • 65 g maslaca
  • 1 zlicica isjeckanog ruzmarina
nadjev:
  • cca 300g gljiva 
  • 1 mladi luk ⁄ poriluk
  • grancica ruzmarina
  • sol,papar
  • 1 salica ribanog parmezana

Za tijesto u multipraktik mikseru pomijesajte pola kolicine brasna,ruzmarin, maslac, zumanjak, secer i sol te par puta zavrtite da dobijete jednolicnu smjesu. Smjesu prebacite u ostatak brasna i zajedno sa vodom zamijesite. Zamotajte u prozirnu foliju i pustite da 20ak min odstoji u frizideru.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Gljive i mladi luk operite, dobro posusite i nasjeckajte na tanke listove. Na maslinovom ulju prodinstajte luk i sjeckani ruzmarin pa dodajte gljive. Dinstajte vrlo kratko, samo da uvene. Imajte na umu da ce se jos peci oko 35 min pa nemojte puno dinstati. Procijedite da odstanite tekucinu koju su gljive pustile i stavite na stranu da malo oladi. Tekucinu sacuvajte.

Tijesto razvaljajte u krug te na sredinu rasporedite ribani parmezan. Na to istresite nadjev i razvucite ga po tijestu toliko da ostavite oko 4 cm ruba slobodno. Onoliko koliko zelite da vam bude rubni dio sto ga prebacite preko nadjeva. Rub prebacite preko nadjeva i stisnite kako bi ga zaljepili jedan za drugi (ne dolje prema gljivama).
Pecite na 175C oko 35-40 min, dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Ako vam se nadjev cini presuh, mozete politi gljive sa sacuvanom tekucinom od dinstanja. Ja jesam. Posluzite toplo ili hladno. Meni je najdraza uz zelenu salatu.
Dobar tek! 


6 comments:

  1. Divana je , obožavam galete. Em zbog ukusa, em zbog rustičnog izgleda. I da, obožavam tvoje filipinske postove. :)

    ReplyDelete
  2. Iskreno i mene galete privlace zbog njihovog rusticnog izgleda. Ova tvoja izgleda fenomenalno!

    ReplyDelete
  3. Meni je ovo super, inače volim galette u svim njihovim kombinacijama, a ova je baš odlična !

    ReplyDelete
  4. Ova ulaznica mi se posebno svidja... :)

    ReplyDelete