Kada zavrsim neku kompleksniju tortu, sa raznim kremama i pustim slojevima, uzivam i u samom pogledu na nju, da ne spominjem okusu. No kada zavrsim ovako nesto, ponekad mi se cini da u okusu ove torte uzivam i vise nego ove prvo spomenute. Zasto? vjerovatno jer veze i pobudjuje stare uspomene i emocije. Ono sto je bilo davno, davno. S nekim, negdje, dok sam cak jos i mlijecne zube imala :) Da, da.. mislim da je to najveca vrijednost dobrih, starih kolaca. Savrsena formula. Par namirnica i brdo uspomena.
Ovaj kolac jedan je od takvih. Zahvaljujuci palenti, cijeli je rahle teksture. Ovaj kolac se ne topi u ustima. S ovim, i s njegovih stotinu kukuruznih nano minijaturnih kuglica igras se u ustima. Tako jednostavan a toliko skrece paznju. Jednostavno moras zastati i razmisliti o njemu..
Starinska torta od palente sa borovnicama i bosiljkom
Pomijesajte suhe sastojke u jednoj zdijeli, a jaja i tekuce sastojke pjenjacom istucite u drugoj zdijeli.
Lagano sve pomijesajte.
Da se ne slegnu na dno biskvita, borovnice pomijesajte sa 1 zlicom brasna i prosijte. Zajedno sa bosiljkom dodajte ih u smijesu i spatulom lagano izmjesajte.
Pecite na 180C 35-40 min, dok vam cackalica ne izadje suha.
Posluzite sa lagano tucenim vrhnjem i poprskajte sa medom.
Dobar tek!
Pogledajte ostale recepte sa kukuruznim brasnom:
Jako interesantan recept. Nisam imala priliku jesti kolače od palente, ali borovnice obožavam pa bi mi se i ova torta sigurno svidjela
ReplyDeleteOvaj kolač je fantastičan i uvijek će mi ovakvi kolači biti ispred bilo koje komplicirane i kremaste torte. Obavezno bilježim i nadam se ubrzo isprobavam !
ReplyDeletejako mi se sviđa ova starinska torta, ide na isprobavanje prvom prilikom jer palentu obožavam...
ReplyDeletene mogu reći da bi ovo pobudilo sjećanja na djetinjstvo jer kukuruzni je bio samo kruh i žganci, ali sigurno bi mi se dopao jer volim dodatak kukuruznog brašna ili palente u jelima
ReplyDeleteOvo je uistinu jedan jednostavni i skromni kolac. Meni se jako svidio. Nadam se da ce i vama ..
ReplyDeletepozdrav svima..