September 26, 2012

Cokoladna torta od narance sa moussom od bijele cokolade



Jedna predivna, ukusna i posebna torta koju nisam uspjela slikati da vidite kako je divan presijek. Kombinacija cokolade, narance i moussa od bijele cokolade... mislim sto reci. Bila je jedna od njih par na stolu i bas ova zapala je za oko prijatelju koji ju je - dobrovoljno - sam izrezao! To rezanje zavrsilo je otprilike ovako.. jedan potez uzduz, jedan potez poprijeko i gotovo! Moja divna torta zavrsila je na 4 dijela :) i to njegova, onako pravo muska cetiri dijela! Sto da kazem, nije imao puno strpljenja..

Cokoladna torta od narance sa moussom od bijele cokolade

  • 200 g tamne cokolade
  • 160 g secera
  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 3 zlicice ekstrakta narancinog cvijeta ( ili samo narance)
  • 1 zlica mljevenih przenih badema
  • 3 jaja
  • prstohvat cimeta 
Mousse:
  • 200 g bijele cokolade
  • 2 lista zelatine
  • 300 ml vrhnja za slag
  • 3 zumanjka
  • 100 g secera u prahu
  • 2 zlice mlijeka
Otopite cokoladu, secer, sol i maslac na vodenoj kupelji. Kada se ohladi dodajte ekstrakt narance i cimet.
Jaja izmiksajte i dodajte mljevene bademe. Smjesu primjesajte cokoladi. 
Kalup za torte promjera 18cm oblozite masnim papirom te pecite oko 20 min na 175C. 
Torta nece narasti puno. Ohladite, zatvorite kalup oko biskvita i prelijte mousse preko.

Za mousse otopite bijelu cokoladu na vodenoj kupelji. Za ovo izdvojite malo vise vremena i paznje buduci da je s bijelom cokoladom poprilicno osjtljivo raditi. Ako se otapa naglo i na prevelikoj temperaturi cokolada ce vam se zgrusati. 
Zagrijte 4 zlice vrhnja za slag i u tome otopite ocijedjenu zelatinu. 
Izmiksajte zumanjke i secer u prahu. Umijesajte cokoladu sa zelatinom, mlijeko i sve lagano promijesajte.
Preostalo vrhnje lagano istucite te dodajte u smjesu. Istresite na biskvit i ohladite.
Dobar tek!


4 comments: