Idealan je posluzen uz brownie ili neku finu vrucu cokoladnu tortu gdje ce ovaj semifreddo fino istopiti i razliti po kolacu.
Semifreddo od avokada & malina
- 3 bjelanjka
- 1 salica secera
- 3/4 salice slatkog vrhnja
- 2 avokada, zrela
- 1 salica svijezih malina
Izradite bjelanjke uz postepeno dodavanje secera. Tucite ih dok snijeg ne postane cvrst i sjajan.
Posebno izradite tuceno slatko vrhnje da bude lagano meko. Pomijesajte spatulom te dvije smjese.
Avokado smiksajte stapnim mikserom u finu kremastu smjesu. Dodajte u snijeg i sve pomijesajte.
Duguljasti kalup za kolace oblozite prozirnom folijom i ostavite da visi sa strane kako bi mogli prekriti semifreddo. Pola smjese izlijte u kalup, razbacajte maline te prekrijte ostatkom smjese. Maline mozete umijesati i u smjesu prije izlijevanja no dosta bi ih se moglo raspasti dok sve izmijesate spatulom.
Zamotajte folijom i zamrznite.
Kada budete servirali, preokrenite van iz kalupa. Izrezite ga dok je jos leden i on ce se postepeno topiti na tanjuru.
Sa vrucim browniem ili cokoladnim souffle-om cini idealnu kombinaciju.
Dobar tek!
Jako interesantno i predobro izgleda ! Kombinacija mi je super, avokado nije baš često kod mene na stolu, a u ovom izdanju vjerujem da bi mi se posebno svidio !
ReplyDeleteAko niste veliki ljubitelj avokada,predlazem da ga probate u kombinaciji sa brownijem ili necim cokoladnim. Nece vas 'napasti' njegov specificni okus i dat cete mu priliku da vas diskretno osvoji :)
DeleteHvala B :)
Zašto da ne. avokado inače ima neutralan ukus ali u kombinaciji sa drugim sastojcima taj ukus se prilagođava. Egzotika!
ReplyDeleteBas tako, neutralan a opet specifican. Dobro je to sto je poprilicno diskretnog okusa u kombinaciji sa drugim sastojcima.
DeleteI izgleda egzotično.
ReplyDelete:) jako..
Delete