May 15, 2013

Kolac sa jagodama / Strawberry Cake


Samo nakon dva dana u svom dragom Splitu, jos uvijek umorna i pod jet lag-om - morala sam napraviti ovaj fini kolac sa jagodama. Sezona jagoda je pocela i jednostavno nisam mogla odoliti. Tako su fine i tako drugacije od onih gumenih i bezmirisnih koje se tokom cijele godine provlace po policama ducana. Ove se jednostavno tope u ustima. Cijeli auto mi je mirisao na njih. Do doma sam pojela pola paketa. 

Ovo je ujedno bio i prvi kolac za nase prijatelje koji su se obradovali Mirelinom nastavku sa kolacima :) Volim nase zajednicke dorucke koji zavrse kao cjelojutarnje nedjeljno ljencarenje. Djeca su se igrala a mi nadoknadjivali vrijeme uz fini kolac i kavu, more i laganu kisicu..





Kolac sa Jagodama
  • 2 salice brasna + 2 zlice za jagode
  • 1 prasak za pecivo
  • 3 jaja
  • 1 1⁄2 salice secera
  • 1 salica jogurta
  • 1⁄4 salice maslinovog ulja
  • 1 zlicica ekstrakta vanilije
  • naribana korica 1 limuna
  • sok 1 limuna
  • 1 1⁄2 - 2 salice jagoda

U jednoj plastici pomijesajte sve suhe satojke, a u drugoj tekuce. Spojite te istresite u kalup koji ste lagano nauljici i posuli brasnom. Jagode isjeckajte na komadice i pomijesajte sa 2 zlice brasna. Istresite po povrsini kolaca i pustite da lagano potonu. Pecite na 180C oko 35 min. Provjerite cackalicom. Posluzite posuto secerom u prahu.
Dobar tek! 

........................................................................


Strawberry Cake





Strawberry Cake
  • 2 cups flour 
  • 2 t baking powder 
  • 3 eggs
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 cup Yogurt 
  • 1/4 cup olive oil 
  • 1 t Vanilla extract
  • Juice of 1 Lemon   
  • Grated zest of 1 Lemon
  • 1 1/2 cups fresh chopped strawberries 
  • 2T flour

Mix all the dry ingredients in one bowl and all the liquid ones in another bowl. Mix all together and pour in a prepared cake pan ( slightly oiled and floured). Chop the strawberries and mix them with 2 T flour. Like this they will not sink down. Bake for 35 min at 180C. Check with the wooden toothpick.
Let the cake cool for some 10 min and remove it from the pan. Dust with confectioners sugar and serve.
Bon Appetite!
Original recipe you can find here.

Take a look at more strawberry recipes:


** find us on FACEBOOK**


7 comments:

  1. Izgleda jako fino. ;) Baš sam htio komentirati kako nemaš mira niti nakon putovanja, nego onda odmah pravac u kuhinju. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) ..popis sezonskih receptica radila sam u avionu! S obzirom da je leta bilo oko 20+ h, popis je ispao poprilicno dug :) Nemam strpljenja za odmaranje kada mi glavom recepti cirkuliraju 110/h..

      Delete
  2. Prefino mi ovo izgleda! Sve bih dala za jedan komad s jagodama koje obožavam. Savršena kombinacija! Uh, da mogu malo skoknuti do mora..

    ReplyDelete
  3. Koja divotica, jako mi se sviđaju tvoje slastice :)

    ReplyDelete
  4. Izgleda super primamljivo, mljac;)

    ReplyDelete