Ova super zanimljiva i u Danskoj vrlo popularna peciva privukla su me svojim nacinom pripreme i zdravim dodatcima. U nadoslo tijesto umijesi se ribana sirova cikla ili mrkva i dodaju suncokretove sjemenke, te se sve zajedno ugrubo zamjesi. Olili je isprobala verziju sa mrkvom a mene je zanimalo kakva ce ispasti sa ciklom. Ispala su sa roza sarama koje je pustila cikla i jako finog okusa.
Guler peciva
- 50 g svjezeg kvasca
- 50 ml mlake vode
- 1 - 1,1 kg bijelog brasna
- 75 g secera
- 15 g soli
- 75 g omeksanog maslaca
- 2 jaja, malo izmutiti viljuskom
- 150 g suncokretovih sjemenki
- cca 300 g svjeze cikle, ociscene i naribane
Zamijesite tijesto. Kvasac rastopite u mlakoj vodi sa zlicicom secera. Ostatak secera i sol pomijesajte sa prosijanim brasnom. Kada kvasac nabubri, dodajte mu omeksali maslac te sve zajedno zamijesite sa brasnom. Prekrijte i ostavite na toplom da se tijesto udvostruci.
Kada se udvostruci, premijesite te napravite rupu u sredini. Dodajte naribanu ciklu, sjemenke i vilicom umuceno ili cijelo jaje. Zatvorite sastojke u tijesto te plasticnom spatulom/ tupom stranom noza ili necim slicnim 'izrezite' tijesto i na taj nacin grubo umijesite sastojke (pogledajte sliku). Napravite jednake hrpice i slozite na masni papir. Ostavite da se poduplaju i pecite na 200 C oko 10-12 min. Ne trebate dodatno premazivati peciva.
Dobar tek!
Dobar tek!
Baš neobična kombinacija ali rezultat odličan... mame ova peciva da ih probam :)
ReplyDeleteskroz neobicno! i jako ukusna peciva..
DeleteNeobični i zanimljivo!
ReplyDeleteOvo mi izgleda kao nesto sto cu sigurno probati :)
ReplyDelete