August 7, 2012

Grozdje u karamelu / Grapes in Caramel




Saljem vam tople pozdrave iz svoga divnoga Splita. Za mene nema godisnjega doba do ljeta. I uz ove 40C temperature, volim ga i uzivam u njemu. U njegovom mirisu, u njegovom morskom prizoru. U meni budi srecu i veselje. U meni budi razne inspiracije.. Definitivno me ne odmice od moje kuhinje, dapace jos mi je draza. Imam milijun stvari na pameti, ideja, kombinacija. Velika vecina bude i isprobana. No nazalost, velika vecina ne bude zabiljezena. Jednostavno sam u minusu za taj dio vremena. 

Saljem vam ovu divnu, nadasve jednostavnu slasticu koja je mnoge zaintrigirala.. Poslala bih vam i dijelic atmosfere koja inace dolazi s njom no to ostavljam da si isprobate i predocite sami.. Nekada nije toliko do slastice kao slastice, vec kako tu slasticu prezentirate. To su me mnogi naucili i poucili. I vjerujte, imali su pravo..





Ovaj karamel i grozdje posluzila sam na tankoj ploci od karamela posutom pistacijem i serviranim na casi za bijelo vino. Vino je kod mene neizostavno i case su mi jako cesto ukljucene u serviranje. 
Grozdje sam zaljepila za karamel plocicu. Plocica se uzme cijela i gricka. Sto vam je ploca tanja, to je bolje. A kada dodjete do grozdja, cijelog ga zdropite u ustima. Zato je bolje koristiti manje bobice. I taj osjecaj, gdje se lome slatki i ljepljivi komadici karamela i vodenasta bobica, jednostavno je neopisiv. 

Plocicu mozete posuti raznim  orasastim vocem no meni je ovaj kontrast boja, pistacija i karamela neodoljiv. Ukrasavala sam ih takodjer osusenim komadicima malina i i to je bilo jako efektno. Takodjer  bobice grozdja mozete slagati i na tanjur. Tanjur lagano premazite maslinovim uljem i cim spustite bobicu, pridrzite ju sekund,dva da se karamel malo prosusi i da ostane stajati uspravno. Napravite paukovu mrezu i voila.. vas desert je spreman.

Ova vecer je bila vecer whiskey-a, kubanki i dobrog stimunga..  





Moj muz i njegova slabost.. 


Grozdje u Karamelu
  • 2 case secera
  • saka pistacija ( ili po zelji)
  • cca 15 bobica grozdja
Secer istresite u zdjelicu srednje velicine i zagrijavajte dok vam se ne istopi u karamel. Pratite ga da vam ne izgori i mijesajte. Ako vam ostane koja grudica, maknite karamel sa vatre i mijesajte dok se i one ne istope.
Istresite 2/3 na masni papir i zlicom rasporedite sto tanje. Od masnog papira, tj masnoce, karamel ce se skupljati i stvarati rupe. To i zelimo :) Kada se podje stvrdnjavati pospite krupno isjeckanim pistacijama i pustite da se u potpunosti stvrdne. 
Iskidajte vece komade i servirajte na casu. Zagrijte ostatak karamela i uranjajte jednu po jednu bobicu te ga zaljepite za plocicu. Kada se karamel na pola stvrdne uronite vilicu te brzim pokretima napravite mrezu po plocici. To morate osjetiti. Probajte nad zdjelicom i vidite kako vam reagira. Ako vam je karamel prevruc, otpadati ce vam grumeni, a ne niti. Stoga pricekajte i probajte ponovo. Jednostavno se igrajte...
Zanimljiva kombinacija je da karamel pospete grubo mljevenim chili papricicama 
Uzivajte!

..............................................................................

Grapes in Caramel


I just love summer. I love my city. I love Split and Croatia. And these 40'C temperatures. Although it is crazy hot right now, summer is still my favorite time of year. I love all about it. The sea, the smell of pine trees, this summer atmosphere.. It brings special love and joy to my heart. It brings inspiration to my mind. 
When everybody is on the beach, I am the one in the kitchen. Experimenting and trying all these ideas wondering in my mind. I love kitchen. I love the moment when I serve the dish and when I see happy faces. This is what truly makes me happy.
This night was all about whiskey, cuban cigars and hedonism. My husband loves cubanas and I enjoy looking at him while he is chilling. And then we had this special of a dessert. Something that will definitely impress. Very interesting,very fun. It is not a type of a dessert that you eat in five minutes. It is a type of a dessert that you chill with. Eating the caramel like a candy and when you come to a grape, you just crack the whole crispy caramel and the watery grape together. Marvelous! 
It is even more fun if you put chili flakes instead of pistachio, or if you put some spice into caramel. A lot of combinations. Here I love the beautiful contrast between golden color and pistachio color. I served it also with red flakes of a dry raspberries and it was just beautiful.

Grapes in Caramel
  • 2 cups sugar
  • 1/2 - 1 cup pistacio
  • apr 15 grapes
Melt the sugar in a pot. Be careful that it doesn't burn. Turn it on a baking paper and try to spread out very thin. The oil in paper will pull the caramel and it will form circles. That is what we need. Place around chopped pistachio and let cool.
Break it with hands in big peaces and place on top of the glasses.
Heat the rest of the caramel, dip the grapes, one by one and glue them to caramel disc. Make the spider net with the fork by lifting it to the air and moving the fork left-right. For the net the caramel should be half way cooled, not hot.   
Enjoy!







9 comments: