Procvala je i ima je u izobilju a ja sam nasla par zanimljivih receptica koje sam doma spremila. Odusevila me domaca Marmelada od jagoda & bazge. Nesto fantasticno! Savijaca sa domacim svijezim sirom i cvjetovima bazge nije imala vremena ni da se ohladi a vec je bila skoro pa cijela pojedena. A ova aromaticna pohana slatka bazga, to mi je jedno od rijetkih jela koje sam doma pohala i koje mi se svidjelo. Inace pohanje i ja, dva smo razlicita pojma..
Bazga,tj.njeni mirisni i aromaticni cvjetovi dostupni su jako kratko. Cvijeta od travnja do lipnja i onda njeni sitni, bijelo-zuti cvjetici prelaze zelene plodove koji s vremenom predju u ljubicastocrvenu boju i na kraju crnu. No cjetovi se mogu osusiti i koristiti kasnije. Od bazge se prave cajevi, sok, sirupi, ekstrakt, liker, marmelade, vino i spremaju se razni ukusni recepti.
Bazga je veoma zdrava. Vrlo je ucinkovita u lijecenju prehlada i kaslja i svih bolesti vezanih uz disne puteve. Potice iskasljavanje i znojenje i radi toga je veoma ucinkovita u snizavanju temperature. Takodjer preporucuju bazgin caj kod vodenih ospica kako bi izvukao osip i potaknuo brzi oporavak. Istrazivanja su pokazala da dijeluje antivirusno pa se koriste za lijecenje gripe. Stari ljudi koristili su ju kao razne obloge za upale,otekline ili posjekotine.
Pohana slatka Bazga
- 1/3 case vode
- 1/3 case mlijeka
- 1/3 case vina rose
- 1 jaje
- 1 zlica secera
- 1/3 zlicice soli
- 1 zlicica vanilija secera ili ekstrakta
- cca 5 zlica brasna
- 6,7 velikih cvijetova bazge
- ulje za przenje
Smjesa za pohanje bazge ista je kao i smjesa za palacinke. Omjer tekucih sastojaka mozete prilagoditi svom ukusu. Treba biti ukupno jedna cijela casa tekucine. Takodjer ju mozete pripremiti kao slano predjelo.
Zamijesite smjesu i pustite da kratko odstoji. Operite i posusite cvijetove bazge. Cvijet uronite u smijesu zatim u vrelo ulje. Kada ga uronite u ulje,drzite za stapku i 1,2 puta okrenite u krug kako bi se cvijetovi rasirili. Izvadite na kuhinjski papir. Pospite secerom u prahu i posluzite toplo.
Dobar tek!
............................................................................................
Fried Elderberry
Last week or two I saw it started grooming. I picked up the whole bag and made couple of delicious recipes. I made a Strawberry & Elderberry Marmalade which was fantastic. I also made a pie with pastry dough filled with homemade fresh cheese and elderberry flowers.That was..well it didn't had any time to cool completely :). And then I made this delicates of fried sweet elderberry. Frying is something I rarely do, but this one I really liked.
The umbels of the elderberry are available very short,only in late spring. They bear large clusters of small white/cream colored flowers. After spring the clusters become small red wine/black colored berries. In Europe it is very common to produce elderberry syrup, juices, extract, liqueur, marmalade, wine and all different kinds of food recipes.
Besides all the delicious treats,it is also used in medical fields. It has effect in treating the flu,cough and all the respiratory problems.
Fried umbels of the Elderberry
- 1/3 cup water
- 1/3 cup milk
- 1/3 cup rose wine
- 1 egg
- 1 spoon sugar
- 1 teaspoon vanilla sugar or extract
- 1/3 teaspoon salt
- approx. 5 spoons flour
- 6,7 umbels of the elderberry
- oil for frying
Directions:
The mixture for frying is of the same consistency like the one for crepes. The amount of liquid ingredients you can adjust as you please. It should be 1 cup all together. You can also prepare it like an salty appetizer.
Make a mixture and let it stand while you wash and dry the flowers. Dip a dry flower in a mixture and fry it in a hot oil.When you dip it in oil take for the stalk and turn around left and right in order to separate the flowers which might stick together from the mixture. Keep it in oil very short,take out and place on a paper towel. Serve warm and dusted with confectioners sugar.
Bon Appetite!
Nisam nikada probala da pohujem,a niti da jedem cvijetove bazge,vjerujem da je ukusno. Ja pohujem cvjetove tikve i to mnogo volimo da jedemo.Mogla bi probati i ovaj recept.
ReplyDeleteVjerujem da ce ti se svidjeti. Okus je blag i polako nadolazi kako jedes. To mi se svidja,nije prejako. Cvijetove tikve vec dugo zelim probati no nikako da naidjem na njih...
Deletelove the pics..
ReplyDelete