May 8, 2013

Koh - Traditional Semolina Cake


Kada je Jelena na svom blogu objavila recept za Koh, odmah mi se nasao na listi za isprobavanje. Prvi  put uopce i cujem za njega (- hvala Jelena -). Od tada sam ga napravila vec nekoliko puta. Neoprostivo je ne imati ovaj jednostavni, tako ukusni i socni kolac medju svojim receptima. Djeca ga obozavaju jer se jednostavno topi u ustima i pun je mlijeka. Drago mi je da sam naisla na njega..
Bilo mi je nepojmljivo da se natopi sa 1 L mlijeka. Kada se ispekao, gledam ga onako visokog i mislim se pa gdje ce ovdje stati litra mlijeka. No koh je sve upio i upravo to ga cini tako posebnim. 





Koh,
kolac sa grizom i mlijekom

  • 6 jaja
  • 6 zlica secera
  • 1 vanilin secer
  • 8 zlica griza
  • ribana korica 1 limuna
preljev:
  • 1 L mlijeka
  • 2 zlice secera
  • 2 vanilin secera

Izradite bjelanjke sa secerom i vanilin secerom. U cvrsto izradjeni snijeg dodajte 1 po 1 zumanjak. Rucno umijesajte griz i limunovu koricu. Kalup velicie 20*30cm malo nauljite, pobrasnite sa 1 zlicom brasna, drmnite koji put i ostatak brasna istresite. Istresite smjesu za koh, poravnajte te pecite 30 min na 180C. 
Mlijeko zagrijte sa secerima. Izvadite kolac i dobro ga natopite. Vratite ga u ugasenu pecnicu i drzite jos 15 min sa odskrinutim vratima. Zatim ga dobro ohladite i posluzite. Imala sam marmelade od borovnica doma pa sam g aisprobala u kombinaciji sa njom. No iskreno, svima nam j epuno drazi sami koh u svom finom umaku od mlijeka.
U pocetku mi se cinilo da ce biti previse  mlijeka za natapanje, no na kraju je koh sve to fino upio. 
Dobar vam tek!

................................................................................

KOH, 
 traditional Semolina Cake


  • 6 eggs
  • 6 T sugar
  • 2 t vanilla sugar
  • 8 T semolina flour
  • 1 lemon zest
Milk Syrup:
  • 1 L milk, full fat
  • 2 T sugar
  • 2 T vanilla extract or 2T vanilla sugar

Mix egg whites and sugar until stiff peaks. Add the yolks, one at the time. Whisk in semolina and the zest. Pour the mixture in prepared 20*30 cm pan ( lightly oiled and floured). Bake for 30 min at 180C. 
In the meantime heat the milk and sugars. 
When ready, take the cake out and while still hot pour over the hot milk. Turn the oven off and put the cake back in. With the door slightly open, leave the cake inside for another 15 min. Cool down and serve. You can serve it with blueberry jam. I prefer the cake alone.
Bon Appaetite!

** find us on FACEBOOK **


11 comments:

  1. Ovaj koh me je trenutno vratio u djetinjstvo...Kad bi poželjeli nešto slatko, a mislili da nema namirnica, mama bi ga stvorila;). Obožavam ga!

    ReplyDelete
  2. Ja ga nisam nikad jela, al izgleda jako lijepo i nježno.. Ko stvoren za finu večeru ili doručak kad mi se jede nešto drukčije :)

    ReplyDelete
  3. Mirela mnogo mi je drago što se deci dopada i što su probala nešto novo. Još je super što je kolač i izuzetno ekonomičan što nije mala stvar. Šteta, mogla si da izdaš recept za Kuvarijacije 31.maja pošto je izglasan za temu meseca. Hvala na isprobavanju i da održimo te stare recepte u životu. Ne mogu deca samo da jedu cup cakes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) slazem se! Cupcakes-i su daleko iza nasih starih i finih receptura. No tesko ih je sacuvati sve. Da ti nisi objavila, tko zna kada bih i cula za Koh. Tako da..ako ih imas jos- pliz posalji :)

      ..totalno sam van toka! Ovih dana sam se vratila u Hr pa sam uz pakiranja i put dosta propustila na blogovima. Da sam znala, pricekala bih sa objavom do Kuvarijacija.. Drago mi je da je Koh izabran!

      Delete
  4. ni ja nikada nisam radila koh

    ReplyDelete
  5. mm, super izgleda, nisam ni ja nikad probala, ali budem svakako ;)

    ReplyDelete
  6. Koh ti je super ispao, ja se baš veselim što je tema u Kuvarijacijama pa će biti još isprobavanja. Sada sam baš znatiželjna hoće li mi se svidjeti sam ili sa dodatkom neke od marmelada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam ni znala da je tema u Kuvarijacijama dok mi Jelena nije rekla :) Ja sam ga prvi puta pravila i stvarno je drugaciji. Cijeli je pjenast i puuuun mlijeka. Zato se djeci i svidio..

      Delete