November 18, 2012

Micin Kolac




Hvataju me faze sa kolacima. Nekada mi je samo do dekoriranja i ukrasavanja, nekada me zalude super moderni i sofisticirani deserti a nekada se najradije vratim u svoju dragu Slavoniju gdje u svaku kremu ide skoro pa po jedan cijeli maslac. Sada sam negdje oko te faze. Zazelila sam ih se a i svi kojima sam radila kolace trazili su me 'one tvoje fiiine, kremaste i kvalitetne slavonske kolace'. Vjerovatno je ta kolicina maslaca, fine kuhane kreme i nedostatak slatkog vrhnja u filovima asocijacija na kvalitetu. Ovo je jedan od takvih, iz kuharice domacih kolaca 'Moji najbolji kolaci'.
Radjeni su po narudzbi, Micin Kolac, Kesten Torta, Jafa Kocke i Milk Kocke. Zbog toga nisam imala vremena da se vise posvetim slikanju i kao sto vidite, slike su poprilicno lose. No u svakom slucaju mislim da sam docarala kvalitetu i okus samog kolaca..


Micin Kolac
Kora:
  • 8 bjelanjaka
  • 200 g secera
  • 250 g oraha,krupno sjeckanih
  • 1/2 praska za pecivo
  • 2 zlice brasna
Krema:
  • 8 zumanjaka
  • 2 zlice brasna
  • 500 ml mlijeka
  • 150 g secera u prahu
  • 200 g maslaca
  • 3 vanilin secera 
  • 100 g sjeckanih suhih sljiva
  • 100 g tamne cokolade
  • 200 ml tucenog slatkog vrhnja ili 2 slag pjene ( po izboru)
Bjelanjke izmiksajte u cvrsti snijeg postepeno dodavajuci secer. Brasno prosijte sa praskom za pecivo te  dodajte u snijeg od bjelanjaka. Spatulom lagano izmjesajte te dodajte isjeckane suhe sljive. U orginalnom receptu idu grozdjice. No meni je puno draza ova verzija. Smjesu izlijte na veliki crni lim iz pecnice oblozen masnim papirom. Pecite oko 25 min na 165C. Rubovi trebaju lagano dobiti zlatnu boju.
Za kremu mikserom izradite zumanjke sa polovicom secera u prahu, vanila secerima i brasnom. Ako vam je smjesa pregusta,dodajte malo mlijeka. Ostatak mlijeka prokuhajte i u to lagano dodajte zumanjke. Kako bi vam smjesa bila bez grudica, vrlo bitno je da smjesa sa zumanjcima bude tekuca i da vec u toj fazi izmjesate da sve grudice nestanu. Mijesajte sve na stednjaku dok ne dobijete gustu smjesu. Prebacite u plastiku i pokrijte plasticnom folijom. Ohladite.
Maslac sobne temperature izradite sa ostatkom secera u prahu i dodajte u hladnu kremu. Gotovu kremu podijelite na pola i u jednu polovicu dodajte otopljenu cokoladu a u drugu polovicu sitno isjeckane suhe sljive.
Koru prerezite na pola. Prvu polovicu premazite kremom sa sljivama, pokrijte drugom korom te premazite cokoladnom kremom. 
Zavrsite sa slagom. Mozete koristiti slag pjenu, koja je ukusnija ali se tesko s njom moze uredno izrezati kolac. Ili sa tucenim vrhnjem, koji ce u presjeku kolaca biti dosta uredniji.
Dobar tek!








3 comments:

  1. Kolač izgleda fino i onako kremasto kao što i volim. Meni je isto najdraži dio dekoriranje ali mi često fali materijala i alata za ono što želim napraviti. A šlag obično zamijenim slatkim vrhnjem jer ga obožavam :))

    ReplyDelete
  2. Tako je i meni kada sam na putu. Uvijek mi nesto fali.. Zato ponekad i zavrse poludekorirani kolaci i torte :) no to ne umanjuje njegov dobar okus ;)

    ReplyDelete
  3. ja nisam ljubitelj krema sa maslacom, ali takvi kolači su obično vrlo lijepi jer je krema čvrsta i lijepo se režu, lijepe su ove kocke pa bi ih mogla napraviti za neku prigodu

    ReplyDelete