October 30, 2012

Brownie od crnog Sezama sa preljevom od Nara / Black Sesame Brownie with red Pomegranate jelly


Obozavam ovu kreaciju. Njene boje, divne kontraste.  Estetski je nadmasila! Volim koristiti te zanimljive i sicusne male sjemenke crnog sezama.. To je dodatak koji bi oplemenio svaki tanjur. Vizualno i nutricionisticki. Buduci da obiluje mineralima, vitaminima i aminokiselinama, zovu ga i 'crno zlato'. Poboljsava koncentraciju, odrzava energiju i preporucuje se trudnicama jer sadrzi amininokiselinu koja poboljsava majcino mlijeko. Bogat je sa Ca i Mg pa se preporucuje osobama koje ne jedu meso i mlijeko. I jos mnogo zdravih stvari koje konzumacija ove male sjemenke pospjesuje. 






Prije no sto sam ga prvi puta kupila, predstavljao mi je nesto poprilicno estravagantno. Uvijek sam ga nekako zaobilazila misleci.. ma gdje cu ja to koristiti. No zapravo, mozete ga koristiti u svemu. Samljevenog ga mozete uvijek ubaciti u kruh, mozete ga dodati u salate, u pahuljice, a japanci ga redovito posipaju po kruhu sa medom. Zanimljivo,zar ne? Nema preintezivan okus i na kraju se njegova konzumacija svodi cisto na jednu naviku. Mene jako podsjeca na mljeveni mak. Pogotovo u ovom kolacu koji sam pronasla trazeci recepte sa crnim sezamom. A dodatak ovog divnog preljeva sa narom, rezultat je zelje za kontrastom boja i igranjem, te pune zdjele obozavanog mi sipka koji mi stoji doma i cija sezona je u punom jeku. 







Recept sam napravila po receptu kakvog sam i pronasla. Zaintrigirao me sami naziv. Brownie. Brownie koji je sinonim za cokoladu a u ovom receptu nema je nigdje. Definitivno me podsjeca na kolac sa makom. Sljedeci puta poigrati cu se sa dodatcima komadica cokolade. Mislim da bi i to moglo biti jako zanimljivo..



Brownie od crnog Sezama sa preljevom od Nara

  • 150 g maslaca, otopljenog
  • 100 g crnog sezama
  • 140 g secera
  • 2 jaja
  • 100 g brasna
  • 1⁄2 zlice praska za pecivo
  • 1 manji nar
  • 2 pakovanja crvenog preljeva za torte
U blenderu pomijesajte otopljeni maslac i sezam te izmiksajte u pastu. Zajedno sa secerom prebacite u zdjelu na stednjak. Mijesajte dok se masnoca ne odvoji, par minuta. Ohladite.
U hladno dodajte jedno po jedno jaje i na kraju umijesajte brasno. Lagano izmijesajte spatulom, pospite sa sjemenkama sezama i istresite u mali kalup, 20*20 cm oblozen masnim papirom. Pecite na 160 C, 25 min. Provjerite cackalicom. 

Kada se ohladi, biskvit izrezite i smjestite ga u kalup za torte promjera 18 cm. Ocistite nar i pripremite preljev prema uputama na pakiranju. Ostavite da odstoji 5 minuta te prelijte pola preljeva preko biskvita. Pospite pola bobica nara i ostavite par minuta. Za to vrijeme drzite ostatak preljeva na toplome kako se nebi prerano stegnio. Zatim izlijte i drugu polovicu preljeva i ostatak nara. Ohladite i posluzite.
Dobar tek!


9 comments:

  1. Zanimljivo izgleda i bas bi htjela probati:) volim probati nesto novo a ovo je za mene novo:) a nar obozavam:)

    ReplyDelete
  2. E, ovo izgleda ludo dobro! Svaka cast!!!
    Doneli su mi crni susam iz Turske, ali jos ga nisam upotrebila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blago ti se :) Oni imaju divne stvari.. Ako zelis imam jos koji zanimljiv i neobican recept sa crnim sezamom pa se javi ako zelis isprobati..

      Delete
  3. Izgleda mrak, inače sam koristila crni sezam u kruhu pa me baš zanima njegov okus i u slatkim jelima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala :)
      ..mene je okus jako podsjetio na mak. Ili je to mozda samo do ovog recepta..

      Delete
  4. Ovo mi je nešto skroz posebno i novo obzirom da crni sezam nisam još koristila. Vjerujem u dobar okus , a izgled je zbilja fantastičan !

    ReplyDelete
  5. jako interesantnno, boje su fantastične, rado bi probala!

    ReplyDelete
  6. nisam još koristila crni sezam, na prvi pogled slike pomislila sam da je od maka ali ovo je stvarno neobična, ali vjerujem i bolja varijanta, prekrasno izgleda sa ovim preljevom

    ReplyDelete