June 12, 2012

Garash Torta & godina u Bugarskoj / Garash Cake & a year in Bulgaria


     Iako nisam bila doma zadnjih 8 mjeseci, ova mi je sezona brzo prosla. Moram priznati da nisam ocekivala da ce mi zivot u Bugarskoj ovako goditi. Zavolila sam ju i ne bih imala nista protiv da se vratimo. Dapace, sa zadovoljstvom bih sve ponovo pozdravila sa zdravejte :)


 Bila bih sretna da mi se pruzi sansa da jos jednu godinu uzivam gledajuci sto rade carobne ruke i inovativni um mog dragog prijatelja, chefa pattissiera Radi Stambolova. On je taj koji mi je otvorio vrata i uveo me u svijet slasticarstva na visem levelu. Upoznao me sa nitrogenom i svim njegovim divnim efektima u slasticarstvu. Njegov poznati cokoladni sushi je nesto ciji okus ne mozete zamisliti dok ne probate. A zamislite, ma samo zamislite.. cijeli, pravi, izlozbeni auto preliti cokoladom! 200 i nesto kilograma ciste tempirane cokolade. I to ne neki mali auti nego djip. Samo zamislite i biti ce vam jasno zasto mi nije bilo tesko voziti 1h i 20 min do njegovog malog carstva gdje je stvarao,odnosno kako on kaze - igrao se i njegove slasticarnice Gavrosh pa onda opet toliko nazad. Ili parfem posluziti u moussu ili dimu..nesto nevjerovatno! To smatram privilegijom. Cistom privilegijom od tako nekoga uciti.
Chocolate Sushi by Radi Stambolov

Izrada cokoladnog sushi-a / Making of chocolate sushi
Ledeno iznenadjenje / frozen dessert surprise 
Light Beer Caviar
with Radi Stambolov@Gavrosh Pastry Shop
Naocale za rad sa nitrogenom :))
Gavrosh Pastry Shop
     Jos jedno mjesto gdje sam provodila svoje zimske i hladne sate bio je Hotel Resort Riu Pravets. Executive chef Simeon Shishkov dao mi je svu slobodu u ogromnoj hotelskoj slasticarnici. Kada god sam se mogla organizirati sa svojim macicima i muzem,otrcala bih u hotel koji mi je bio doslovno minutu hoda od kuce. Uzivala sam u jutrima i mirisu svijezih kroasana koji su se pripremali za dorucak i protezali citavom slasticarnicom i dalje. Uzivala sam isprobavajuci i eksperimentirajuci sa svim sto mi je padalo na pamet i razgovarajuci sa Simeonom. Nase jutarnje kave postali su mi pravi edukativni sati kulinarstva i gastronomije. Naucio me toliko toga iz restoranskog gurmet svijeta. Njegova mala knjiznica u uredu postala je moja lektira. Nekada sam imala osjecaj da sam pravi knjiski moljac odlazeci doma sa cijelim naramkom kuharica. I redovno sam se vracala po jos...
Roquefort Cheesecake by chef Simeon Shishkov
Sorbet od sipka sa pjenuscem / Rose hip Sorbet with Champagne
@ hotel Riu Pravets sa Simeon Shishkov




U ozujku sam bila na drzavnom natjecanju mladih kuhara koji se odrzao u Pirdopu. Uz promociju domacih vina i odlicno drustvo, ovaj dan ostao mi je  u lijepom sjecanju. Uz ovaj gastronomski dio prosla sam jos jedan dio Bugarske koji me dosta podsjetio na lijepu nasu.




degustator na natjecanju mladih kuhara / degustator at young chefs competition



moja draga prijateljica Maria & Tanya Pravchanova
Radi Stambolov
     I dok sam ja uzivala u svom svijetu slasticarstva, moj B je davao koseve. I dao ih je.. :) Cestitam ti ljubavi moja na osvojenom prvenstvu. Ponosna sam na tebe. I gdje god da budes, biti cemo uz tebe. 


Osvojeno prvenstvo & Bru sa svojim tatom :) / Championship & Bru with her daddy :)

     Dovizdanje Bulgaria,bilo mi je zadovoljstvo! Bila si jedno lijepo iskustvo. Kod tebe sam provela ugodnu i vrlo produktivnu godinu. Divna prijateljstva, divna iskustva i sve to zajedno ovaj rastanak mi cini teskim. No vrijeme je za krenuti dalje..




     Ova torta je za sve vas. Zelim vas pocastiti i zahvaliti se. A ja cu ovo ljeto nastaviti u svom dragom Splitu,doma! uz svoje divno plavo more i miris borovine. Sa svojim dragim muzem i nasa dva mala zivota. Sretna sam...
   
     Za ovu tortu ne znam mogu li ju nazvati tipicno bugarskom ili ne, no jako je cesta i poznata na njihovom slatkom meniu. Jedni kazu da je njihova, drugi da bas i nije. Bilo kako bilo,mene veze za tu zemlju i zato sam ju odlucila napraviti. Jako bogata. Jako meka i socna. Volim ju i ostala mi je zapisana u biljeznici. Ima dosta sitnih varijacija na ovu tortu a ja sam izabrala ovaj recept i odusevila se.


Garash Torta
  • 300 g mljevenih oraha
  • 200 g maslaca
  • 3 zlice kakaa
  • 6 jaja
  • 1 zlica brasna
  • 340 g secera u prahu
  • 1 zlicica praska za pecivo
  • 1 1/2 zlicica vanilija ekstrakta
ganache:
  • 130 g  tamne cokolade 
  • 50 g maslaca
  • 2 zlice slatkog vrhnja
Postupak:
Izradite secer,zumanjke,vanilija ekstrakt i omeksali maslac. Bjelanjke izradite posebno i dodajte u smjesu. Prosijte brasno, prasak za pecivo i kakao te dodajte u smjesu. Sve zajedno lagano rucno izmjesajte i dodajte mljevene orahe. Pecite 30-40 min na 150C.
Za ganache otopite sve sastojke i prelijte cijelu, ohladjenu tortu. 
Dobar tek!


                            ..............................................................................................
Garash Cake



     This cake is dedicated to all of my friends, good times and results achieved, and all the good things I have learned in Bulgaria. I spent a year in that beautiful country and wouldn't have nothing against to move back there. On the contrary, I would be honored to learn one more year from great chefs like Radi Stambolov and Simeon Shishkov. Radi, his magic hands and mind create sweet miracles. And Simeon, he is a great chef who I learned from a lot about cooking, gourmet cuisine and restaurant organization.
I was enjoying in my sweet world and bulgarian pastry scene and my B did his own thing and won a Championship. I am so proud of you..  
Love you.


Garash Cake
  • 300 g ground walnuts
  • 200 g butter, at room temperature
  • 3 tablespoons cocoa powder
  • 6 eggs
  • 1 tablespoon flour
  • 340 g powder sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 1/2 teaspoon vanilla extract
for the Ganache:
  • 130 g dark chocolate
  • 50 g butter
  • 2 spoons whipping cream
Directions:
Mix egg yolks, sugars, extract and butter. Separately mix egg whites until stiff and add them to the mixture. Add flour, cocoa powder and baking powder and slowly whisk until combined. Add the walnuts and mix by hand. Bake in a 23 cm cake pan 30-40 min on 150C. Check with the wooden toothpick.If it comes out dry and clean it is ready. Let it cool. 
For the ganache melt all the ingredients and cover the cake.

Bon Appetite!
  


3 comments:

  1. Vau, kakvo divno iskustvo. :) Životna želja mi je isprobati nitrogen u kuhinji. :)
    Prelepo! Nadam seda ćeš nam još pisati o svojim iskustvima iz Bugarske. :)

    ReplyDelete
  2. :) stvarno je cudo! najdrazi su mi bili oni prvi dojmovi. Sve mi je bilo wooow :)

    ReplyDelete
  3. Wow Mirela, ovo je fantastično!

    ReplyDelete