February 26, 2013

Naredna 3 mjeseca na Filipinima..


Filipini.. :) savrseno. Stigli smo tocno na kinesku Novu Godinu, no bez iti malo snage i zelje da se prepustimo njihovom slavlju jer nas je put dotukao. Putovali smo skoro dva dana. Sa dvoje djece to je poprilicno iscrpljujuce. Let iz Splita bio je kasno popodne, cijeli dan pakiranje i onda jos otprilike 30ak sati puta. Otisla sam sa 4 C i dosla na 34C. Ali i sama pomisao da me cekaju 3 mjeseca na Filipinima izbrisala je svaki tracak umora. Toliko toga za vidjeti, toliko toga za probati..

preslatka mala slaticarna za cupcakes.. 
..u jos sladjim pakiranjima

Nakon sto nam je trebalo oko tjedan dana da svi dodjemo u neku normalu od omiljenog mi jet lega, i nakon sto sam ugrubo snimila grad, doma sam pregledala kuhinju da vidim otprilike na cemu sam. Situacija je bila ovakva : komplet 5 tanjura i bestek, 2 zdjele za kuhanje i jedna tava. I da...grabilica! Pucam od ideja koje bi sve kolace mogla pripremiti sa ovim izborom. A o prezentaciji i slikama da ne pricam. Ne cudi me jer je Manila kr-ca-ta restoranima, coffee shopovima, ulicnim standovima hrane i cini mi se da ovdje skoro nitko ne kuha doma. Tek sada u potpunosti razumijem sok i zatecenost brokerice za stan kada sam trazila da 'normalno' opremi kuhinju. Moja molba rezultirala je mikrovalnom i malom prijenosnom pecnicom. Naime vlasnica stana ne moze vjerovati da cu ja zaista kuhati u stanu i ta joj cinjenica nikako ne odgovara. Tako da mi je poslala malu pecnicu da ne moram paliti veliku! Koliko god da se veselim i volim azijske restorane i kuhinju, cisto sumnjam da cu moci izdrzati 3 mjeseca bez da skuham nesto nase. Uostalom, mislim da mi se ni djeca ne bi mogla tako brzo adaptirati na soyu, fish sauce, teryaki, hoisyn i dr.
U tjedan dana kupila sam svjezih namirnica sto mislim da pola stanova u ovoj grdosiji od 35 katova nema. Tako da si dajem jos koji dan prije nego pokleknem i odem u ducan po kalupe, mutilice, vagu i mikser. Mislim da ce mi ovo biti 9-i mikser koji cu kupiti u zadnjih nekoliko godina. Vec sam se unervozila jer vise od dva tjedna nisam napravila nikakav kolac. Sto ne znaci da nisam vec ohoho probala i zaradila jos koji kilogram u ova 2 tjedna od kad sam dosla. Previse toga imaju u ponudi a ja znatizeljna kakva jesam, ne mogu odoliti.

Mall of Asia, 3.po velicini shopping centar u svijetu sa ovom dvoranom u sredini  
Pored sportskog dijela (zbog kojeg i jesmo ovdje) najvise me zanima filipinska gastro ponuda. Za ocekivati je vrhunska. Izbor namirnica je da ti pamet stane. Voce i povrce necu niti spominjati nego cu posebno pisati o tome. I o ribi. Riba, od zute do roze... u svim mogucim bojama i oblicima. Nakon samo 4 dana ovdje, digla sam se u 5 ujutro i isla na market (trebao mi je sat i pol da dodjem do tamo). Pisem i jos sam pod dojmom. Nisam znala sto bih prije kupila i isprobala.. Iskreno,vecinu ne znam ni kako bih pripremila. Zivio google.

Da vise ne duljim, ovaj post biti ce kratki uvod a u sljedecim postovima pisati cu detaljnije o svemu.Vecinom ce biti vezani za domace filipinske slastice i gastronomsku ponudu. Iako smo smjesteni u Manili, prva pristojna plaza gdje se moze okupati udaljena je skoro 3 sata voznje. Svi oni divni krajolici i plaze predaleko su za voziti pa to ostaje za slobodne dane i kratka putovanja.

Nemam bas obicaj pisati postove o restoranima kroz koje sam prosla no mislim da bih mogla poceti i sa tim. I dalje cu raditi nase kolace, tim vise jer ih dosta zeli probati i svi u ekipi cekaju da napravim svoj cake party. No mislim da ga ovaj puta nece biti jer jednotavno nemam uvjete za to.
Odmah cim sam dosla naisla sam na 'Gourmet Market' sa filipinskim tipicnim slasticama i raznim pripravcima. Jakobu to bas i nije bilo zanimljivo. Slike su mi poprilicno lose jer mi nije dao bas puno mira..

Suman-sticky rice and coconut steamed in banana leaves 
Suman with Coconut Caramel Sauce
Coconut Milk with Green Tapioca Pearls
Lemon grass syrup & concentrate

Jedna od najboljih stvari koje sam probala, Chocolate Vinaigrette

Uz ovih nekoliko slika, saljem vam tople i sparne pozdrave iz ove divne zemlje a kada se na ljeto vratim, donijeti cu nekoliko tipicnih stvarcica i namirnica i napraviti jedno zanimljivo darivanje. Nadam se da ce vam se svidjeti.. 

- mirela -




9 comments:

  1. Ajme super :)) uzivaj i nemoj se previse opterecivati time sta nemas pecnicu ;)

    ReplyDelete
  2. Samo visina temperature mi je bila dovoljna da ti pozavidim. :)
    Uživaj! :)

    ReplyDelete
  3. Super mi je ovaj post i tvoj boravak na Filipinima, jedva čekam slijedeće postove, biti će baš zanimljivo. Uživaj u svakom trenutku i svakako isprobaj sve što možeš od njihove specifične kuhinje, tri mjeseca će brzo proći.

    ReplyDelete
  4. Divota!!!
    Jako se radujem filipinskim postovima i vašim doživljajima!

    ReplyDelete
  5. Zaista zanimljivo iskustvo, pomalo čak i zavidim :)

    ReplyDelete