May 26, 2013

Panna Cotta od cvjetace i gorgonzole sa umakom od rajcica - Cauliflower and Gorgonzola Panna Cotta with Tomato Sauce and Basil Bruschetta


Najbolja prilika za pripremiti nesto neobicno je kada mi se najave gosti. I to oni moji dragi gosti koji ocekuju nesto posebno. Ne pristaju na nesto 'obicno' i s tim mi povecavaju izazov i moj kulinarski adrenalin. Tada se opustim ili bolje reci poludim i trazim, trazim, trazim nesto novo i neobicno, nesto nesvakidasnje. Taj izazov objerucke sam prihvatila. I uzivam u njemu. Toliko je stvari koje zelim isprobati, a ponekad nemam kome pripremiti. Sebi? nije to to! Kada smo van Hrvatske vecinom me blijedo pogledaju kada zovem doma na vecere. To bas i nije obicaj. Vecinom svi idu van. Kada smo doma, u Hr, mogla bih stalno organizirati i pripremati nesto.. Ali ponekad mi dodje da se nadjem na drugoj strani stola, u ulozi degustatora. No toga bas i nema… Od mojih blizih prijatelja nitko nije jednako strastven  u kuhanju. Ne vole, nemaju vremena..

Daleko od toga da je ova panna cotta nemoguca mislija za napraviti. Dapace, skroz je jednostavna. Ali stvar je u tome da je 'kuhinja' Moja stvar! i to svi vole. Na to su se svi navikli. Na to sam ih ja navikla. Da se prepuste i uzivaju.. Oni uzivaju isprobavajuci, ja uzivam pripremajuci. 



Ova Panna Cotta skroz je neobicna i misljenja vazana za nju bila su podijeljena. Gorgonzola je prisutna u malim kolicinama no ipak dovljno da sa svojim specificnim okusom da do znanja da je tu. Obavezno preporucam posluziti uz bruschette. One ce razbiti intezitet ove fine kreme i napraviti odlicnu kombinaciju hrskavog, mirisnog kruha sa jednako mirisnom i finom kremom. Slatko vrhnje,cvjetaca i umak od rajcica rade odlican slatko -kiselkasti balans okusa jedno drugom. U svakom slucaju, meni je odlicna. Nesvakidasnja. Predjelo za posebne prilike i trenutke.. Ukoliko ne volite gorgonzolu, izbacite ju.





Panna Cota od Cvjetace & 
Bruskete sa Bosiljkom
  • 100 g cvjetace
  • 150 ml slatkog vrhnja ( nezasladjeno)
  • 200 ml mlijeka
  • 4 lista zelatine
  • 75 g gorgonzole
  • 1 rajcica
  • 1 cesanj cesnjaka
  • bosiljak
Bruschette:
  • 4 cesnja cesnjaka
  • 3 'cvijeta' bosiljka
  • maslinovo ulje
  • 4 snite kruha (starijeg)

Skuhajte cvjetacu ( cca 10 min) i zajedno sa vrhnjem smiksajte stapnim mikserom. Zacinite. Zelatinu natopite u hladnoj vodi. Kada omeksa, ocijedite ju i dodajte u vrelo mlijeko. Mijesajte dok se ne otopi i pomijesajte sve sa cvjetacom i vrhnjem. Gorgonzolu isjeckajte na male kockice i oko 50 g dodajte u kremu. Mijesajte dok se ne otopi. Ostatak gorgonzole ostavite za ukras. Razlijte u case i pustite da ohladi. Stavite u hladnjak da stvrdne. 
Na maslinovom ulju kratko preprzite cesnjak. Dodajte nasjeckanu rajcicu i bosiljak te pirjajte 10 ak min. Stapnim mikserom naravite pire i prelijte preko panna cotte. Ukrasite gorgonzolom i bosiljkom i posluzite sa bruschettama.
Za bruschette; u blenderu u grubo sameljite cesnjak, maslinovo ulje i bosiljak i tim premazite kruh. Zapecite kreatko pod grilom i posluzite toplo uz panna cottu.
Dobar tek!

………………………………………………

Cauliflower & Gorgonzola Panna Cotta 
with Tomato sauce 
and Basil Bruschetta




  • 100 g cauliflower
  • 150 ml heavy cream (not sweetened)
  • 200 ml milk
  • 4 leaves gelatin
  • 75 g gorgonzola
  • 1 tomato
  • 1 clove garlic
  • basil
Bruschetta:
  • day old bread
  • 4 cloves of garlic
  • olive oil
  • 3 basil 'flowers' 
Cook the cauliflower for some 10min and together with heavy cream blend it to pure. Place the gelatin sheets in cold water. When they get soft, discard all the liquid and dissolve them in hot milk. Add the milk to the cauliflower pure and add some 45-50 g of gorgonzola to the cream. Whisk until the cheese melts. The rest of the cheese leave for decorating. Pour the liquid to the glasses and let cool on a room temperature. After that place the glasses to the fridge and cool.
When cold, prepare the tomato sauce. Heat the garlic on olive oil and add the chopped tomato and basil. Saute for couple of minutes and move aside. Let cool a bit and blend it to a puree. Pour a thin layer over Panna Cotta and serve with warm bruschettas.
For bruschettas, blend the olive oil, basil leaves and couple cloves of garlic. Brush it over the bread and put under the grill for couple of minutes. Serve warm.
Bon Appetite!

** find us on FACEBOOK**


4 comments:

  1. E ja baš jako volim gorgonzolu i ovo zbilja efektno izgleda! Krasna ideja :)

    ReplyDelete
  2. Ovo je fenomenalno.ostao sam bez rijec koliko mi je ovo mrak.ide odmah na listu za isprobavanje.dodatni plus je kaj se moze koristiti prakticki svo povrce.mrak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) hvala!
      Buduci da ide samo slatko vrhnje, imaj na umu da ce zbog toga vuci na malo sladju varijantu. Ukoliko zelis iskljucivo sve slano, pomijesaj pola slatko, pola obicno vrhnje za kuhanje..

      Delete