Ovo preslatko malo voce zvano 'dayap' filipinska je domaca limeta, u Americi poznata kao Key lime. Okus joj je puno intezivniji od nama poznate limete. Cak i ovako malo, puno je kospica. Koristi se svestrtano, za kuhanje, u salatama, za kolace i razna pica.
Ovo je jedan jednostavan i fantastican recept koji ce oduseviti ljubitelje citrusa. Recept za dayap kocke slican je kockama sa limunom ili poznatim Lemon Bars-ima. Razlika je sto u ovim kockema, u nadjevu nema brasna. Jednostavno se topi u ustima.
Najbolji je nakon dan, dva kada malo odstoji. Moze se posluziti sam ili topal sa sladoledom od vanilije. Original recept pogledajte ovdje.
Dayap kocke
( Kocke sa Limetom)
Podloga:- 115 g maslaca
- 55 g secera
- 1 salica brasna
- 1 zlicica ekstrakta vanilije
Nadjev:
- 2 jaja
- 170 g secera
- 4 zlice limunovog soka
- 1⁄4 zlicice sode bikarbone
U multipraktiku umijesajte sastojke za podlogu. U kalup 20*30 cm stavite masni papir i na to razvaljejte podlogu. Pecite 15 min na 180C.
Sve sastojke za nadjev umijesajte rucno, mutilicom. Ne mikserom. Istresite na podlogu i pecite jos 20 min. Ohladite i pospite secerom u prahu.
Dobar tek!
....................................................................
Dayap Squares
Shortbread dough:
- 1⁄2 cup butter
- 1⁄4 cup sugar
- 1 cup flour
- 1 t vanilla essence
Topping:
- 2 eggs
- 3⁄4 cup sugar
- 4 T dayap juice
- 1⁄4 t baking soda
Make the shortbread base and pat flat the dough into papered 20*30 cm pan. Bake for 15 min on 180C.
Whisk all the ingredients for topping and pour on the par-baked shortbread base. Bake for another 20 min. Let it cool. Sprinkle with confectioner’s sugar and serve. You can also serve them warm with vanilla ice cream.
I like them best next day. The original recipe you can find here.
Bon Appetite!
** find us on FACEBOOK**
Izgledaju mi jaaako fino, inače volim klasične lemon bars ali nisam ih još radila. S ovom limetom mora da je i bolje :)
ReplyDelete;)
Delete