December 3, 2012

Ljesnjak Kocke


U ovo predbozicno vrijeme sve mi je u duhu domaceg. Dom zivne crvenom, zlatnom i zelenom bojom, iz kuhinje zamirise i vise nego obicno, velike pripreme i to traje cijeli mjesec. Cijeli Advent. Volim ovaj divni ugodjaj, grijanje u toplom domu, uz kuhano vino i finu hranu, bozicne reklame i pjesme na Tv-u, radiu. Djeca doalze iz vrtica sa novim naucenim recitacijama za bozicne predstave, pisemo pismo Sv. Nikoli i Djedu Bozicnjaku.. savrseno!



U ovo vrijeme sve svoje kolace, torte i slastice skoro u potpunosti zamjenim 'domacima'. Mousseve i modernije kolace stavimo na cekanje i uzivamo u finim i poprilicno teskim ali taaako ukusnim maslac kremama. Ovo je jos jedan od tih divota. Kocke sa przenim ljesnjacima i finom vanilija kremom. Moze se izrezati na sitne kockice i sloziti na pladanj, a moze se posluziti i kao 'moderna' kocka. U svakom slucaju, ovo je kolac koji ostavlja trag..



Recepti sa lijeve na desnu stranu:
Ljesnjak Kocke
Princes krafnice
Čoko Kocke
Trostruki Uzitak

Ljesnjak Kocke
Beze kore:
  • 5 bjelanjaka
  • 180 g secera
  • 250 g przenih mljevenih ljesnjaka
  • 1 zlica brasna
Krema:
  • 1/2 pudinga od vanilije
  • 250 ml mlijeka
  • 1 zlica secera
  • 3 zumanjka
  • 180 g maslaca
  • 100 g secera u prahu
  • 2 vanilija secera
Bjelanjke miksajte postepeno dodavajuci secer. Kada dobijete cvrsti snijeg lagano umijesajte pomijesano brasno i mljevene ljesnjake. Pecite koru na masnom papiru na velikom crnom limu iz pecnice. Pecite oko 15 min na 180C, dok rubovi lagano ne pozlate. Buduci da je kora tanka i osjetljiva, probajte sto ravnije razvuci smjesu kako vam se pojedini dijelovi nebi vise zapekli. Ohladite kratko i prerezite na tri djela. Bolje je da izrezete dok se nije u potpunosti ohladilo jer je moguce da ce vam se kasnije kore lomiti dok ih budete rezali.
Za kremu miksajte zumanjke sa secerom i vanilin secerom. U to dodajte puding i ako vam je pregusto dolijte malo mlijeka kako bi dobili tekucu smjesu. Ostatak mlijeka prokuhajte i dodajte zumanjke u to. Mijesajte konstantno dok ne dobijete gustu kremu. Pretresite u posebnu palstiku i ohladite na sobnoj temperaturi. 
Maslac sobne temperature dobro izmiksajte sa secerom u prahu i dodajte u hladnu kremu. Premazite kore i slozite. Za zadnji,gornji sloj ostavite kreme samo toliko da prekrijete koru. Ako zelite mozete staviti i glazuru od cokolade.
Dobar tek!


9 comments:

  1. Ovo nije kolač, ovo je torta, i to odlična torta!;)

    ReplyDelete
  2. Jako dobro ! Kolačić je za prste polizati kao i ostali kolačići koje si nam ponudila. Jako je lijepo ovo vrijeme Adventa, i ja ga volim.

    ReplyDelete
  3. Super receptici,pozdrav za Mirelu.

    ReplyDelete
  4. Do you have the recipe in English?

    ReplyDelete
  5. i love watching Mirzapur
    it is one of my favorite crime drama

    ReplyDelete
  6. It is very important to have good thoughts in mind to write a beautiful post, and your mind seems very clear, only then you have written such a beautiful post, this post is worthy of praise, the praise of this post will be less.
    independent gurugram call girls
    best call girl gurugram
    golden opportunity
    call girls in gurugram
    independent call girls in gurugram
    call girl agency
    escorts service gurgaon
    Call girl gurugram

    ReplyDelete