Ova torta osvojiti ce vas mirisom jer biskvit tako dobro i intezivno mirise po ljesnjacima da jednostavno nisam mogla izostaviti naziv 'mirisna' u imenu. Original recept mozete pogledati kod dinamakarska. Ja sam napravila 1/2 recepta i neke stvari sam izmjenila. Umijesto oraha koristila sam omiljene ljesnjake te nadopunila karmel sa kojim sam natopila biskvit. Sastavila dva sloja biskvita ovom neodoljivom vanilija kremom i dobila jednu fantasticno ukusnu tortu. Toplo preporucujem.
Ljesnjak Karamel Torta
Biskvit:
- 12 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 240 g secera u prahu
- 3 zumanjka
- 300 g przenih mljevenih ljesnjaka
- 6 zlice brasna, ostrog
- 1 praska za pecivo
- 1 vanilija secer
Karamel:
- 100 g secera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 50 g maslaca
- 1 casa mljevenih napolitanki
- 3 zlice Baileys-a
Krema:
- 9 zumanjaka
- 150 g secera u prahu
- 2 pudinga od vanilije
- 2 zlice gustina
- 800 ml mlijeka
- 200 g maslaca
- 1 vanilin secer
- 100 g bijele cokolade
Bjelanjke izradite sa soli, postepeno dodavajuci secer. Dodajte zumanjke, promijesajte te dodajte brasno i prasak za pecivo. Sjedinite smjesu i dodajte ljesnjake. Pecite oko 30 min na 175C. Provjerite cackalicom. Ohladite.
Za karamel u zdijelici otopite secer i zlicu vode. Kuhajte dok ne dobijete zlatnu boju pa lagano dodajte zagrijano vrhnje. Pazite, moze spricati! Kuhajte lagano 10-ak min i dodajte maslac. Maknite sa vatre i pustite da se ohladi. U hladno dodajte Baileys te mljevenih napolitanki po zelji. Ja sam dodala cca 1 casu, dovoljno da mi bude onako malo rijetko i da biskvit to fino upije.
Za kremu zagrijte mlijeko i cokoladu. Zumanjke izradite sa secerima. Dodajte puding, te ako je pregusto dodajte malo pripremljenog mlijeka. U zumanjke dodajte pola kolicine prokuhanog mlijeka, promijesajte i vratite u ostatak mlijeka. Mijesajte dok se ne zgusne. Prebacite u plastiku i pustite da se ohladi. U hladno dodajte izradjeni maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.
Biskvit prerezite po sredini, namazite slojem karamela i slojem pola kreme. Prekrijte drugim biskvitom i zavrsite kremom. Ukrasite po zelji. Najbolje da prenoci u frizideru i da onda posluzite.
Nazalost, ja ju nisam stigla ukrasiti kako sam mislila jer je bilo puuno nestrpljivih :) Srecom sam uspjela sacuvati jedan komad za sliku..
Dobar tek!
Odlicna je i za oblaganje fondantom.
Pogledajte i ove kolace sa ljesnjacima:
No comments:
Post a Comment