January 4, 2013

Mirisna Ljesnjak Karamel Torta


Ova torta osvojiti ce vas mirisom jer biskvit tako dobro i intezivno mirise po ljesnjacima da jednostavno nisam mogla izostaviti naziv 'mirisna' u imenu. Original recept mozete pogledati kod dinamakarska. Ja sam napravila 1/2 recepta i neke stvari sam izmjenila. Umijesto oraha koristila sam omiljene ljesnjake te nadopunila karmel sa kojim sam natopila biskvit. Sastavila dva sloja biskvita ovom neodoljivom vanilija kremom i dobila jednu fantasticno ukusnu tortu. Toplo preporucujem. 



Ljesnjak Karamel Torta
Biskvit:
  • 12 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 240 g secera u prahu
  • 3 zumanjka
  • 300 g przenih mljevenih ljesnjaka
  • 6 zlice brasna, ostrog
  • 1 praska za pecivo
  • 1 vanilija secer
Karamel:
  • 100 g secera
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 50 g maslaca
  • 1 casa mljevenih napolitanki
  • 3 zlice Baileys-a
Krema:
  • 9 zumanjaka
  • 150 g secera u prahu
  • 2 pudinga od vanilije
  • 2 zlice gustina
  • 800 ml mlijeka
  • 200 g maslaca
  • 1 vanilin secer
  • 100 g bijele cokolade
Bjelanjke izradite sa soli, postepeno dodavajuci secer. Dodajte zumanjke, promijesajte te dodajte brasno i prasak za pecivo. Sjedinite smjesu i dodajte ljesnjake. Pecite oko 30 min na 175C. Provjerite cackalicom. Ohladite.

Za karamel u zdijelici otopite secer i zlicu vode. Kuhajte dok ne dobijete zlatnu boju pa lagano dodajte zagrijano vrhnje. Pazite, moze spricati! Kuhajte lagano 10-ak min i dodajte maslac. Maknite sa vatre i pustite da se ohladi. U hladno dodajte Baileys te mljevenih napolitanki po zelji. Ja sam dodala cca 1 casu, dovoljno da mi bude onako malo rijetko i da biskvit to fino upije.

Za kremu zagrijte mlijeko i cokoladu. Zumanjke izradite sa secerima. Dodajte puding, te ako je pregusto dodajte malo pripremljenog mlijeka. U zumanjke dodajte pola kolicine prokuhanog mlijeka, promijesajte i vratite u ostatak mlijeka. Mijesajte dok se ne zgusne. Prebacite u plastiku i pustite da se ohladi. U hladno dodajte izradjeni maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.

Biskvit prerezite po sredini, namazite slojem karamela i slojem pola kreme. Prekrijte drugim biskvitom i zavrsite kremom. Ukrasite po zelji. Najbolje da prenoci u frizideru i da onda posluzite. 
Nazalost, ja ju nisam stigla ukrasiti kako sam mislila jer je bilo puuno nestrpljivih :) Srecom sam uspjela sacuvati jedan komad za sliku..
Dobar tek!
Odlicna je i za oblaganje fondantom.




No comments:

Post a Comment