February 26, 2013

Naredna 3 mjeseca na Filipinima..


Filipini.. :) savrseno. Stigli smo tocno na kinesku Novu Godinu, no bez iti malo snage i zelje da se prepustimo njihovom slavlju jer nas je put dotukao. Putovali smo skoro dva dana. Sa dvoje djece to je poprilicno iscrpljujuce. Let iz Splita bio je kasno popodne, cijeli dan pakiranje i onda jos otprilike 30ak sati puta. Otisla sam sa 4 C i dosla na 34C. Ali i sama pomisao da me cekaju 3 mjeseca na Filipinima izbrisala je svaki tracak umora. Toliko toga za vidjeti, toliko toga za probati..

preslatka mala slaticarna za cupcakes.. 
..u jos sladjim pakiranjima

Nakon sto nam je trebalo oko tjedan dana da svi dodjemo u neku normalu od omiljenog mi jet lega, i nakon sto sam ugrubo snimila grad, doma sam pregledala kuhinju da vidim otprilike na cemu sam. Situacija je bila ovakva : komplet 5 tanjura i bestek, 2 zdjele za kuhanje i jedna tava. I da...grabilica! Pucam od ideja koje bi sve kolace mogla pripremiti sa ovim izborom. A o prezentaciji i slikama da ne pricam. Ne cudi me jer je Manila kr-ca-ta restoranima, coffee shopovima, ulicnim standovima hrane i cini mi se da ovdje skoro nitko ne kuha doma. Tek sada u potpunosti razumijem sok i zatecenost brokerice za stan kada sam trazila da 'normalno' opremi kuhinju. Moja molba rezultirala je mikrovalnom i malom prijenosnom pecnicom. Naime vlasnica stana ne moze vjerovati da cu ja zaista kuhati u stanu i ta joj cinjenica nikako ne odgovara. Tako da mi je poslala malu pecnicu da ne moram paliti veliku! Koliko god da se veselim i volim azijske restorane i kuhinju, cisto sumnjam da cu moci izdrzati 3 mjeseca bez da skuham nesto nase. Uostalom, mislim da mi se ni djeca ne bi mogla tako brzo adaptirati na soyu, fish sauce, teryaki, hoisyn i dr.
U tjedan dana kupila sam svjezih namirnica sto mislim da pola stanova u ovoj grdosiji od 35 katova nema. Tako da si dajem jos koji dan prije nego pokleknem i odem u ducan po kalupe, mutilice, vagu i mikser. Mislim da ce mi ovo biti 9-i mikser koji cu kupiti u zadnjih nekoliko godina. Vec sam se unervozila jer vise od dva tjedna nisam napravila nikakav kolac. Sto ne znaci da nisam vec ohoho probala i zaradila jos koji kilogram u ova 2 tjedna od kad sam dosla. Previse toga imaju u ponudi a ja znatizeljna kakva jesam, ne mogu odoliti.

Mall of Asia, 3.po velicini shopping centar u svijetu sa ovom dvoranom u sredini  
Pored sportskog dijela (zbog kojeg i jesmo ovdje) najvise me zanima filipinska gastro ponuda. Za ocekivati je vrhunska. Izbor namirnica je da ti pamet stane. Voce i povrce necu niti spominjati nego cu posebno pisati o tome. I o ribi. Riba, od zute do roze... u svim mogucim bojama i oblicima. Nakon samo 4 dana ovdje, digla sam se u 5 ujutro i isla na market (trebao mi je sat i pol da dodjem do tamo). Pisem i jos sam pod dojmom. Nisam znala sto bih prije kupila i isprobala.. Iskreno,vecinu ne znam ni kako bih pripremila. Zivio google.

Da vise ne duljim, ovaj post biti ce kratki uvod a u sljedecim postovima pisati cu detaljnije o svemu.Vecinom ce biti vezani za domace filipinske slastice i gastronomsku ponudu. Iako smo smjesteni u Manili, prva pristojna plaza gdje se moze okupati udaljena je skoro 3 sata voznje. Svi oni divni krajolici i plaze predaleko su za voziti pa to ostaje za slobodne dane i kratka putovanja.

Nemam bas obicaj pisati postove o restoranima kroz koje sam prosla no mislim da bih mogla poceti i sa tim. I dalje cu raditi nase kolace, tim vise jer ih dosta zeli probati i svi u ekipi cekaju da napravim svoj cake party. No mislim da ga ovaj puta nece biti jer jednotavno nemam uvjete za to.
Odmah cim sam dosla naisla sam na 'Gourmet Market' sa filipinskim tipicnim slasticama i raznim pripravcima. Jakobu to bas i nije bilo zanimljivo. Slike su mi poprilicno lose jer mi nije dao bas puno mira..

Suman-sticky rice and coconut steamed in banana leaves 
Suman with Coconut Caramel Sauce
Coconut Milk with Green Tapioca Pearls
Lemon grass syrup & concentrate

Jedna od najboljih stvari koje sam probala, Chocolate Vinaigrette

Uz ovih nekoliko slika, saljem vam tople i sparne pozdrave iz ove divne zemlje a kada se na ljeto vratim, donijeti cu nekoliko tipicnih stvarcica i namirnica i napraviti jedno zanimljivo darivanje. Nadam se da ce vam se svidjeti.. 

- mirela -




February 17, 2013

Kokos Torta koja se ne pece / No Bake Coconut cake



Uz Masacarpone Tortu sa sumskim vocem, ovo je najbrza torta koju mozete napraviti. Radila sam ju dan prije puta, sa namirnicama koje su mi medju zadnjima ostale na policama. Ako volite kokos ovo je torta za vas. A da bude jos laganija i zdravija, za podlogu sam koristila zobene pahuljice i kokos umjesto keksa.
 Ovo je takodjer bio i mali oprostaj sa mojim dragim prijateljima i susjedima. Nagovaram ih na put i toplo se nadam da ce se odvaziti.. 
Pozdrav Anci :) 
Ovo je jedna 'odokativna' torta. Ovo je sto mi je ostalo pahuljica pa sam dodavala mlijeka koliko treba da smjesa postane dovoljno kompaktna bez da se raspada. A maslac mozete i izbaciti, po izboru. No kako keksi u ovakvim tortama uvijek daju svoju dozu masnoce, i ovdje se zlica maslaca odlicno uklopila. Bez njega bi bila poprilicno suha. Isto tako i sa secerom. Ako vam se ucini da je malo secera, slobodno dodajte jos. 

Torta od Kokosa

Podloga:
  • 280 g zobenih pahuljica
  • 100 g kokosa
  • 1 zlica maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 2 zlice secera u prahu
Krema:
  • 2 pudinga bourbon vanilija, Podravkina
  • 1 zlica gustina
  • 1 L mlijeka
  • 120 g secera
  • 150 g kokosa
  • 1 vrecica zelatine 
  • kokos za posipanje
Zobene pahuljice zavrtite par puta u multipraktiku. Dovoljno da ih napola sameljete. Istresite u plastiku i dodajte kokos i secer pa izmjesajte. Mlijeko zagrijte da bude mlako i u njemu otopite maslac. Kada se vec skoro ohladi i maslac otopi, dodajte u pahuljice i zamjesajte smjesu. Dodajite malo po malo mlijeka i vidite koliko ce vam trebati da dobijete smjesu odgovarajuce teksture. 
Kalup, 24 cm promjera, oblozite masnim papirom i utapkajte smjesu. Stavite u hladnjak da se stegne i napravite kremu.
Za kremu zakuhajte cca 800 ml mlijeka sa secerom i kokosom a u ostatku mlijeka izmjesajte puding i gustin. Dodajte puding u vrelo mlijeko i mijesajte dok ne zgusne. Stavite na stranu i pripremite zelatinu.  Zelatinu namocite u maloj zdjelici sa 4 zlice hladne vode. Kada se stvrde, 10-20 sekundi ju zagrijte u mikrovalnoj da se otopi. Dodajte joj malo kreme, dobro promijesajte i sve vratite u ostalu kremu. Opet sve dobro izmjesajte i izlijte preko podloge u kalup. Hladite. 
Prije nego krema potpuno stvrdne, pospite kokosom. Ako budete cekali da se ohladi, kokos se nece moci zaljepiti za kremu.
Dobar Vam tek!


***

No Bake Coconut Cake

For a lighter and healthier version instead of usual cookies in the bottom I used oatmeal and it came out perfect.




No bake Coconut Cake
for the bottom:
  • 280 g quick oatmeal
  • 110 g coconut flour
  • 2 spoons confectioners sugar
  • 100 milk
  • 1 spoon butter
filling: 
  • 2 bags instant bourbon vanilla pudding
  • 1 spoon cornstarch
  • 1 L milk
  • 120 g sugar
  • 150 g coconut flour
  • 1 bag gelatin, 10g
  • coconut for decoration 

Place the oatmeal in a food processor and turn it on 2 or 3 times. Just enough to brake the oatmeal. If you already have it like that then just continue with adding coconut flour, sugar and butter melted in slightly warm milk. Whisk with spoon until you get a good combined mixture. Place it in a cake pan with baking paper and spread the bottom evenly. Place in the fridge to cool and in the meantime make the filling. 
For the filling mix instant puddings and cornstarch in 1,5 of milk. The rest of the milk bring to a boil together with sugar and coconut flour. When it starts boiling add the pudding and whisk until it thickens. Put aside.
In a separate plastic dissolve gelatin with 4 spoons of water. Let stand for a minute and then melt in microwave (around 20 seconds). Add some of the filling to the gelatin and whisk good. Then add everything back to the filling and whisk until combined. Pour it over prepared oatmeal bottom and let cool. First on room temperature, then in the fridge. 
Before it cools completely sprinkle with coconut flour for decoration.
Bon Appetite!


** find us on FACEBOOK **




February 15, 2013

Torta sa jabukama i zobenim pahuljicama / Oatmeal Apple Cake


Fenomenalna torta! lagana, zdrava, ukusna.. Desert koji ne izaziva griznju savjesti radi kalorija :) a takvih je malo.. 


Torta sa jabukama & zobenim pahuljicama

3 salice zobenih pahuljica
3 salice ribanih jabuka
1/2 salice secera
3 jaja
1/2 salice ulja
1 jogurt, (casa 180g)
1 prasak za pecivo
1 zlicica cimeta

1 instant puding od vanilije
1/2 L mlijeka ( za puding)
3 zlice secera

Pomijesajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli, sve tekuce u grugoj. Jaja rucno istucite. Pomijesajte te pecite u kalupu oblozenim papirom, na 180C oko 25-30 min.
Puding napravite prema uputi na vrecici i vruce prelijte preko ohladjenog biskvita. 
Ukrasite po zelji.
Dobar tek!

...........................................................................................

Oatmeal Apple Cake 


With this cake you will not feel bad about the calories :) It is very light, healthy and yet so delicious.

Oatmeal Apple Cake

3 cups oatmeal
3 cups shredded apples
1/2 cup sugar
3 eggs
1/2 cup vegetable / sunflower oil
1 cup yogurt
1 bag baking powder, 10 g
1 tsp cinnamon

1 bag instant vanilla pudding 
500 ml milk ( for the pudding)
3 spoons of sugar

Mix all the dry ingredients in one bowl and all the liquid ones in another. Whisk the eggs. Combine everything and bake in a cake pan with paper for 25 - 30 min on 180C.
Prepare the pudding as directed on the bag. Pour it hot over a cooled cake. Cool and serve.
Bon Appetite!
Inspiracija za recept.


February 5, 2013

Rogac bajadera


Raj za nepce svih ljubitelja rogaca.
Fantasticna slastica intezivnog i neodoljivog okusa rogaca.




Rogac Bajadera

250 g rogaca
250 g petit keksa
100 ml slatkog vrhnja
1 zlica caja od cokolade
100 ml mlijeka
100 g secera
1 zlica vanilija ekstrakta
100 g bijele cokolade

Napomena: da vas odmah u startu ne obeshrabri vrhnje aromatizirano cajem cokolade. Jednako ukusnu slasticu mozete napraviti i sa samim vrhnjem. Ja sam se malo igrala okusima i iskoristila caj koji imam doma i rado pijem. 

Slatko vrhnje zagrijte do vrenja ( ne kuhajte) i u njega istresite caj. Maknite na stranu i ostavite 15-20 min da odstoji.
Procijedite i u tome rastopite secer. Zajedno sa mlijekom dodajte u pomijesani rogac i mljevene kekse, dodajte sve ostale sastojke i rucno sve izmjesajte.
Smjesu razvaljajte valjkom na masnom papiru, debljine po zelji, otprilike 1 cm. Dobiti cete kocku cca   18*18cm. Ohladite u hladnjaku te pokrijte glazurom od bijele cokolade koju lagano otopite na vodenoj kupelji.
Dobar tek!

**find us on FACEBOOK **

Recept adaptiran od sandre5.


February 3, 2013

Zlevanka sa svjezim sirom / Corn Flour Cake

 

Kada ste zadnji puta dosli kod mame ili bake i da vas je docekala dobra stara zlevanka? ja nisam vec duugo,dugo. Nostalgija cini svoje pa sam ju napravila doma u slatkoj i slanoj verziji. I zapravo mi nije jasno zasto ju ne radim i cesce jer je tako meka, ukusna i jako jednostavna za napraviti. Nema miksera i velikoga vaganja.
Djeca ju obozavaju. Jos jedan zalogaj koji mozete ponijeti u plastici van i davati djeci da jedu dok se igraju.
Ovo je slana zlevanka sa svjezim sirom.Svi recepti zlevanke blage su varijacije na temu sa eventualnim dodacima zacina ili drugih sastojaka.


Zlevanka sa svjezim sirom

1 salica kukuruznog brasna
1 salica griza
1 salica jogurta / mlijeka
1/2 salice ulja
200 g svjezeg sira
3 jaja
1/2 praska za pecivo
sol

Sve sastojke dobro izmjesajte u zdjeli i pecite u kalupu oblozenim papirom ili nauljenim i posutim kukuruznim brasnom. Pecite na 180C dok ne porumeni. Toplu zlevanku mozete zaliti sa 1 dcl mlijeka. Posluzite toplu ili hladnu, sa vrhnjem, avokadom ili prilogom po zelji.
Dobar tek!


***

Traditional Croatian Corn Flour Cake

1 cup corn flour
1 cup semolina flour
1 cup yogurt
1/2 cup sunflower oil
200 g cottage cheese
3 eggs
1 tsp baking powder
1/2 tsp salt

Mix all the ingredients in a bowl and place in a baking pan with baking paper. Bake on 180C until the cake gets nice golden color. Serve warm,cold,with creme fraiche,avocado,..
Bon Appetite!

**Find us on FACEBOOK**

More recipes with Corn Flour:
Zlevanka