March 22, 2015

Uskrsna Torta - Torta Pasqualina

 


Torta Pasqualina ima zanimljivu pricu iza sebe. 
Tradicionalno se slaze od 33 kore koje simbolicno predstavljaju godine Isusa Krista. Radi prakticnosti, ti slojevi smanjili su se na 12, brojku koja predstavlja 12 apostola.  

Tijesto se radi od brasna i vode te je poprilicno tvrdo. No nadjev sa spinatom vrlo je ukusan i kombinacija sa jajima cijelu ovu tortu cini vrlo zanimljivom. Kako za praviti tako i na stolu. 

Tijesto mozete zamjeniti i sa lisnatim tijestom. Ta verzija bila mi je puno draza.




Uskrsna torta, 
Torta Pasqualina

Tijesto:
  • 750 g brasna
  • 5 zlica maslinovog ulja
  • 2 zlicice soli
  • 1,5 salica hladne vode
Nadjev:
  • 450 g spinata
  • 1 srednja glavica luka
  • 4 cesnja cesnjaka
  • 2 zlice persina, nasjeckanog
  • 900 g ricotta sira
  • 1 salica ribanoga parmezana
  • sol, papar
  • 4 jaja


Pomijesajte prosijano brasno i sol te dodajte pomijesanu vodu i ulje. Umijesite tijesto i ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata da odstoji. 

Spinat operite i posusite. Prodinstajte cesnjak i luk te dodajte prosuseni spinat i persin. Kada spinat 'uvene', zacinite te ostavite da malo ohladi. Prebacite u multipraktik, dodajte sireve te nekoliko puta zavrtite da dobijete grubo mljevenu kompaktnu smjesu. Ako volite sitnije, mozete i tako. Ostavite da se ohladi.

Umjesto na 12, tijesto sam razdijelila na 5 kuglica. Na pobrasnjeloj povrsini razvaljajte da budu dovoljno siroke kako bi pokrile podnicu i stranicu kalupa. Ponovite sa 4 kuglice a zadnjom pokrijte smjesu. Kalup promjera 26 cm premazite maslinovim uljem te prekrijte prvom korom. Koru premazite uljem i tako ponavljajte dok ne slozite sve kore. Istresite nadjev te zlicom napravite 4 rupe/udubine. U svaku razbijte po 1 jaje. Moje prvo iskustvo pravljenja ove torte bilo je tako da su jaja prekrila cijelu povrsinu nadjeva :) Nakon toga jaje sam razbila u salici sa strane, prvo polako dodala zumanjak i bjelanjka koliko je stalo. Tad je ispalo puno bolje i urednije. Sve prekrijte zadnjom korom koju ste prethodno izbockali vilicom kako se ne bi napuhala. Od ostatka zadnje kore mozete izrezati dekorativni cvijet na povrsini. Premazite jajetom ili ako vam je draza svjetla torta, taj dio izostavite. 
Pecite na 180C oko 50 min - 1h. Ako brzo potamni, pokrijte alu folijom. 
Ohladite i uzivajte u ovoj predivnoj uskrsnoj torti.




Recept adaptiran sa The Italian Dish.


*** find us on FACEBOOK ***


No comments:

Post a Comment