June 16, 2012

Lavanda Petit Fours





Svako ljeto kada se vratimo doma, ponovo se zaljubim. Zaljubim se u sve ove divote i ljepote nase male zemlje. Tek kada se malo i negdje maknemo od doma, postanemo svjesniji u kakvoj ljepoti od drzave u biti zivimo. Nije bitno gdje i na koliko, u bolje ili losije, samo da se malo maknemo i dobijemo nekakvu predodzbu i usporedbu. Niti jedno more nije nasemu ni blizu, niti jedna drzava sa ovako malim brojem kv metara nema sve,od mora i otoka, pa preko divnih ravnica i sve do gora i planina. Prosli mjesec bila sam u Sofiji, na promociji hrvatskog turizma. Bila je i Ana Rucner koja je u suradnji sa hrvatskom turistickom zajednicom napravila divan video spot o nasoj zemlji. Ne mogu odoliti da vam ga ne pokazem jer je prekrasno napravljeno...



Da,to je nasa mala Hrvatska :)


Iz Sofije smo vozili za moju dragu Slavoniju. Buduci da se ide preko Beograda, prosla sam sve ravnice i beskonacne povrsine zelenih tepiha od kojih zastaje dah. U Sl.Brodu smo bili kod moje najljepse trudnice, moje seke tjedan dana, u Zagrebu par dana i onda smo isli za Split. Ta dionica, od Zagreba do tunela Sv.Roka, ma mislim da niti jedan turist, ma koliko god bio emotivno vezan i privrzen svojoj zemlji, mislim da nitko od njih nece imati obraza i reci da je kroz njegovu zemlju veci uzitak voziti i putovati. To je nesto prekrasno. Iz ravice u planine,preko krsa i do mora.. mozemo stihove stvarati. Sada sam i ja emotivna..
U Skradinu je podignut veliki kip Gospi od puta. Jako simbolicno i jako prikladno. Bas smo se obradovali kada smo ju sa autoputa ugledali. Stali smo i uzivali u ovom prizoru na divni Skradin.


Skradin







Lavanda je toliko mirisala. Svojom ljubicastom bojom sve je krasila da je odluka odmah pala da ce prva torta za otvaranje naseg Splitskog ljeta biti Torta sa Lavandom, Marcipanom i Bademima. 




Prvi dani doma vecinom nam prodju dosta naporno,vecinom u raspakiranju. Dosli smo doma sa krcatim autom i cargom koji nam je dovezao jos 9 kofera. Sada zamislite nasu kucu prvi dan. Vjerujte da ne mozete. To vam je otprilike kao da 3,4 puta godisnje selite u novu kucu. I sve ide sa vama.. Moram pohvaliti svog muza na iznimno velikom strpljenju jer mi je vise od pola prtljaznika bilo novih stvari koje sam kupila za svoju kuhinjicu : ) Stalci za torte, kalupi, staklo, a tek knjige... Toliko toga sto sam neobuzdano skupljala tokom boravka u Bugarskoj. A sve ostalo islo je cargom. Moram priznati da sam bila na njegovom mijestu, ne znam bih li imala strpljenja za sve to. Ma volim te :)



Za sve ovo vrijeme, moje misli su se cijelo vrijeme vrtile po receptima i kuhanju. Toliko da sam u dva dana sto sam doma, uspjela kupiti jos dvije kuharice. No ovaj recept nije iz jedne od njih, nego iz jednoga broja 'Carolije Okusa' iz 2005.godine. Fantastican recept. Fantastican izgled. Bila sam umorna ali jos upornija u namjeri da ponovo, sto prije napravim ovu divnu tortu. I naravno, u cijeloj ovoj strci - zeznula sam! Nisam cekala da mi se krema skroz ohladi nego sam ju toplu stavila peci. Dobila sam skroz drugi izgled i boju biskvita ali okus je i dalje bio onaj stari i tako ukusan. Lavanda se dosta osjeti, marcipan,bademi..jako bogata kombinacija namirnica. Buduci da mi nije ispala kako treba,napravila sam male Petit fours i dobila male zgodne damice.. Morala sam uslikati i staviti i sami recept iz novina cisto da vidite kako divno i primamljivo izgleda. Bilo bi steta da ga ne isprobate..




Torta s Lavandom & Pistacijama

  • 225 g smrznutog lisnatog tijesta
  • 125 g secera
  • prstohvat soli
  • 1 vrecica vanilin secera
  • 125 g brasna
  • 2 jaja
  • 5 zumanjaka
  • 100 ml mlijeka
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 5 cvjetova lavande
  • 150 g marcipana
  • 125 g mljevenih badema
  • 30 g maslaca
  • 200 g secera u prahu
  • 75 g mljevenih pistacija
Postupak:
Zagrijte mlijeko i vrhnje, maknite sa vatre  i dodajte 3 cijela cvijeta lavande. Poklopite  i ostavite  20-30 min. Procijedite i dodajte krupno nasjeckani marcipan i pustite da se otopi.Dodajte bademe i 30 g maslaca i kratko prokuhajte. 
Izmijesajte secer,vanila secer,sol i brasno i u to dodajte izmiksana jaja. Dobro izmiksajte i sve dodajte u smjesu vrhnja i marcipana. Dobro promijesajte i ostavite da se ohladi.
Lisnato tijesto razvaljajte na velicinu kalupa od 26cm i slozite preko masnog papira. 
Izlijte ohladjenu kremu od lavande i pecite 25 min. Ohladite.
Secer u prahu otopite sa 2-3 zlice vode da dobijete gusti bijeli preljev i prelijte izrezane petit kolacice.
Ukrasite sjeckanim pistacijama i cvjeticima lavande.
Dobar tek!


Napomena: 
Ako kupujete slani pistacij (kao sta sam ja ovaj puta napravila), morati cete ga oljustiti, oprati od soli, posusiti i onda nasjeckati da bi ga koristili u ovu svrhu. Vecina njih u ljuskama bude prepecena i nema svoju karakteristicnu zelenu boju vec poprime smedju. Od kolicine koju kupite dobit cete mozda pola ( ako i toliko) kvalitetnog pistacija pa preporucujem da kupite gotovi pistacij za ukrasavanje od Dr. Oetkera. Ima mala razlika u cijeni,no na kraju dodjete na isto.
  



4 comments:

  1. Jako lijepi post i predivne "kockice". Sve moji najomiljeniji sastojci i ovo pravim čim prije. Lavandu i njezin miris jako volim, jednostavno sam oduševljena !

    Hvala ti na komplimentima za moje marmelade :),kreneš li u isprobavanje nadam se da ćeš biti zadovoljna, i javi svakako dojmove :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala :) combo namirnica je stvarno vrhunski!
      A ja sam vec zapocela sa marmeladom od jabuke i lavande.. :) Javim..

      Delete
  2. Da si mi bliže od tvojih petit fours ne bi ostao ni jedan. :)
    Divni su stvarno, a prva fotka je savršena. :)

    ReplyDelete