Kada se rogac i kruska spoje, nastaje posebna ljubav iz koje se radja poseban okus. Love Affair. Ljubavna veza :) Ta njihova ljubavna veza daje neopisive uzitke za nepce. Ljubav upotpunjena marcipanom, ljubav zalivena cokoladom.
Predstavljam vam ovaj skromni kolac u posebnom, ne tako skromnom izdanju. Rogac i kruska. Marzipan i suha sljiva. Zvijezda podija.. i moga foto aparata.
Vrsta kolaca i sama tekstura posjeduje dasak starinskog. No marzipan, kruske i mljeveni papar daju mu posebu dimenziju i izdvajaju ga iz mase. Savrseno ukusan, mirisan i neodoljivo izazovan.
Kolac sa
Rogacem, Kruskom & Paprom
- 6 jaja
- 80 g secera
- 300 m ulja
- 170 g brasna
- 150 g rogaca
- 150 g suhih sljiva
- 6 krusaka
- 1,5 prasak za pecivo
- svijeze mljeveni papar
- 150 g marcipana
glazura:
- 100 g tamne cokolade
- 50 g maslaca
- 3 zlice mlijeka
- 1,5 zlica secera u prahu
Isjeckajte suhe sljive i kruske na sitne komadice i dodajte u smjesu.
Dodajte svjeze ribani papar i rucno dobro promijesajte.
Dodajte ostatak snijega i istresite u kalup za torte promjera 26 cm.
Pecite oko 50 min na 180C. Provjerite cackalicom.
Marcipan tanko razvaljajte i prekrijte toplu tortu.
Za glazuru na vatri otopite sve sastojke i prelijte preko torte. Ohladite.
Dobar tek!
Izvor: peeksey.
***
Pear, Carob & black Peppercorn Cake
- 6 eggs
- 80 g sugar
- 300 ml sunflower oil
- 170 g flour
- 150 g carob powder
- 150 g dry plums
- 6 pears
- 3 tsp backing powder
- 1/3 tsp black Peppercorn
- 150 g marzipan
chocolate glaze:
- 100 g dark chocolate
- 50 g butter
- 3 spoons of milk
- 1,5 spoon confectioners sugar
Mix egg yolks and sugar until nice yellow and fluffy.
Add the oil and whisk until combined. Mix all the dry ingredients and add to the batter.
Mix the egg whites until stiff and firm and add half to the batter.
Then add chopped plums and pears and mix.
Finish by adding the rest of the egg whites and spoon the mixture in a prepared 26cm cake pan.
Bake for around 50 min on 180C.
Check with a wooden toothpick if ready. It should come out dry and clean.
Between two sheets of plastic film roll out the marzipan. Transfer the marzipan to a warm cake and cover with chocolate glaze. For the glaze melt all the ingredients on a bain marie.
Serve cold.
Bon Appetite!
Note: Carob in Croatia is milled different from the one I found in States. Here you can see the difference.
Carob in Croatia |
Carob in States |
Super ti je kolacic , mnogo mi se dopada kombinacija sljiva, marcipana i krusaka kao i dodatak bibera. Slike su me odusevile. :)
ReplyDelete:) hvala Zoka! jako zanimljiva kombnacija! probala sam ga i bez papra ali nije isto. On mu daje lagano 'paprastu' notu..
DeleteHola mi querida amiga! que talento el tuyo. Me encantan las fotos. Espero y no te molestes, pero comparti algunas de tus recetas y fotos en mi blog.
ReplyDeleteMuchas saludos, Y felicidades a B por el campionato. Van de regreso a Split?
gracias Elisa! que honor :)
DeleteSi ,ayer llegamos a mi hermana y nos quedamos aqui por una semana. Despues vamos a Split. Me falta tanto..
Bruno dice gracias :)
Obožavam ove starinske okuse kolača i rogač u njima! Svake godine kada odemo na Mali Drvenik nakupim punu vrećicu rogača. Nisam ga još jela u kombinaciji s kruškama, ali vjerujem ti na riječ da je divno jer s rogačem ne možeš pogriješiti :)
ReplyDelete:) sjeti me se kada ga ponovo budes kupila..
DeleteSlike su zaista originalne i prelepe. Kolac deluje fenomenalno:)
ReplyDelete:) hvala.. I je,odlican je! ovdje nisam stavila marcipan. S nij je pun pogodak!
DeleteThank you for these beautiful recipes. Elisa mentioned you today and I came over and signed up immediately to follow you.
ReplyDeleteI will be looking forward to your return visit and comment to my blog.
Helen
thank you Helen :) this means a lot. I will stop by for sure..
DeleteEnjoy!