Uz Masacarpone Tortu sa sumskim vocem, ovo je najbrza torta koju mozete napraviti. Radila sam ju dan prije puta, sa namirnicama koje su mi medju zadnjima ostale na policama. Ako volite kokos ovo je torta za vas. A da bude jos laganija i zdravija, za podlogu sam koristila zobene pahuljice i kokos umjesto keksa.
Ovo je takodjer bio i mali oprostaj sa mojim dragim prijateljima i susjedima. Nagovaram ih na put i toplo se nadam da ce se odvaziti..
Pozdrav Anci :)
Ovo je jedna 'odokativna' torta. Ovo je sto mi je ostalo pahuljica pa sam dodavala mlijeka koliko treba da smjesa postane dovoljno kompaktna bez da se raspada. A maslac mozete i izbaciti, po izboru. No kako keksi u ovakvim tortama uvijek daju svoju dozu masnoce, i ovdje se zlica maslaca odlicno uklopila. Bez njega bi bila poprilicno suha. Isto tako i sa secerom. Ako vam se ucini da je malo secera, slobodno dodajte jos.
Torta od Kokosa
Podloga:
- 280 g zobenih pahuljica
- 100 g kokosa
- 1 zlica maslaca
- 100 ml mlijeka
- 2 zlice secera u prahu
Krema:
- 2 pudinga bourbon vanilija, Podravkina
- 1 zlica gustina
- 1 L mlijeka
- 120 g secera
- 150 g kokosa
- 1 vrecica zelatine
- kokos za posipanje
Zobene pahuljice zavrtite par puta u multipraktiku. Dovoljno da ih napola sameljete. Istresite u plastiku i dodajte kokos i secer pa izmjesajte. Mlijeko zagrijte da bude mlako i u njemu otopite maslac. Kada se vec skoro ohladi i maslac otopi, dodajte u pahuljice i zamjesajte smjesu. Dodajite malo po malo mlijeka i vidite koliko ce vam trebati da dobijete smjesu odgovarajuce teksture.
Kalup, 24 cm promjera, oblozite masnim papirom i utapkajte smjesu. Stavite u hladnjak da se stegne i napravite kremu.
Za kremu zakuhajte cca 800 ml mlijeka sa secerom i kokosom a u ostatku mlijeka izmjesajte puding i gustin. Dodajte puding u vrelo mlijeko i mijesajte dok ne zgusne. Stavite na stranu i pripremite zelatinu. Zelatinu namocite u maloj zdjelici sa 4 zlice hladne vode. Kada se stvrde, 10-20 sekundi ju zagrijte u mikrovalnoj da se otopi. Dodajte joj malo kreme, dobro promijesajte i sve vratite u ostalu kremu. Opet sve dobro izmjesajte i izlijte preko podloge u kalup. Hladite.
Prije nego krema potpuno stvrdne, pospite kokosom. Ako budete cekali da se ohladi, kokos se nece moci zaljepiti za kremu.
Dobar Vam tek!
***
No Bake Coconut Cake
For a lighter and healthier version instead of usual cookies in the bottom I used oatmeal and it came out perfect.
No bake Coconut Cake
Place the oatmeal in a food processor and turn it on 2 or 3 times. Just enough to brake the oatmeal. If you already have it like that then just continue with adding coconut flour, sugar and butter melted in slightly warm milk. Whisk with spoon until you get a good combined mixture. Place it in a cake pan with baking paper and spread the bottom evenly. Place in the fridge to cool and in the meantime make the filling.
***
No Bake Coconut Cake
For a lighter and healthier version instead of usual cookies in the bottom I used oatmeal and it came out perfect.
No bake Coconut Cake
for the bottom:
- 280 g quick oatmeal
- 110 g coconut flour
- 2 spoons confectioners sugar
- 100 milk
- 1 spoon butter
filling:
- 2 bags instant bourbon vanilla pudding
- 1 spoon cornstarch
- 1 L milk
- 120 g sugar
- 150 g coconut flour
- 1 bag gelatin, 10g
- coconut for decoration
Place the oatmeal in a food processor and turn it on 2 or 3 times. Just enough to brake the oatmeal. If you already have it like that then just continue with adding coconut flour, sugar and butter melted in slightly warm milk. Whisk with spoon until you get a good combined mixture. Place it in a cake pan with baking paper and spread the bottom evenly. Place in the fridge to cool and in the meantime make the filling.
For the filling mix instant puddings and cornstarch in 1,5 of milk. The rest of the milk bring to a boil together with sugar and coconut flour. When it starts boiling add the pudding and whisk until it thickens. Put aside.
In a separate plastic dissolve gelatin with 4 spoons of water. Let stand for a minute and then melt in microwave (around 20 seconds). Add some of the filling to the gelatin and whisk good. Then add everything back to the filling and whisk until combined. Pour it over prepared oatmeal bottom and let cool. First on room temperature, then in the fridge.
Before it cools completely sprinkle with coconut flour for decoration.
Take a look at these Coconut Cakes too..
Zanimljiva tortica i sigurno fina i osvježavajuća, mislim da će ovo dobro doći za toplije dane !
ReplyDeleteI love the smell and taste of coconut! Great suggestion!
ReplyDeletemmmmmmmmmm deluje bas ukusno kao i sve na blogu :)
ReplyDeleteMarija
afroditacreations.blogspot.com