Ova lagana torta bila je mali uljez medju bozicnim kolacicima. No sto da radim, morala sam udovoljiti svom dragom muzu i napraviti mu njegovu omiljenu. Da se malo maknemo od rolata sa bananama (kojeg ce uskoro i moja Bru znati zarolati i tati servirati), dosli smo opet do oraha,vanilije i banana…odnosno? rolata sa bananama :)
Volim te.
Torta sa bananama
Kore:
- 8 jaja
- 8 zlica secera
- 150 g mljevenih oraha
- 4 zlice brasna
- 1⁄2 zlicice cimeta
Krema:
- 4 zumanjka
- 4 zlice secera
- 3 zlice brasna
- 500 ml mlijeka
- 1 zlica vanilija ekstrakta
- 125 g maslaca
- 3 zlice secera u prahu
I jos:
- 3 banane
- bijela cokolada za ukrasavanje
- za grilaz, 5 zlica secera, 1 salica oraha
Napomena:
- kore mozete peci iz 2 puta i svaku preprezati po pola da dobijete ukupno 4 kore.
- Ako nemate vremena ili volje tortu ukrasavati grilazom, mozete ju ukrasiti i sa slagom kao sto je napravila Nale.
Oblozite papirom za pecenje kalup za torte od 23 cm.
Umutite 4 zumanjka sa 4 zlice secera. Posebno izradite snijeg od bjelanjaka. Pomijesajte 2 zlice brasna, 75 g oraha i cimet te rucno umijesajte u smjesu zumanjaka. Postepeno umijesajte snijeg. Smjesu pecite na 175C oko 25 min ili dok kora lagano ne potamni.
Isto ponovite sa drugom korom. Ohladite. Kore prerezite po pola. Za tortu sam iskoristila 3 kore a cetvrtu sam izmrvila i pomijesala sa grilazom za ukras. ( recept za grilaz dolje)
Za kremu izradite zumanjke i secer. Dodajte brasno, 100 ml mlijeka i sve dodajte u ostatak ( 400ml) prokuhanog mlijeka. Mijesajte na srednje jakoj vatri dok ne zgusne. U mlako dodajte izradjeni maslac i secer u prahu. Dobro sve izmiksajte i ako vam je krema mekana, stavite u frizider da malo stvrdne prije nego filujete tortu.
Slazite kora, tanki sloj kreme, red tanko narezanih banana, krema, kora i tako dok ne zavrsite sa trecom korom i tankim slojem kreme.
Za grilaz otopite 5 zlica secera. Dok se secer lagano topi, pripremite list papira za pecenje na koji cete istresti smjesu. Otopljeni secer maknite sa vatre i dodajte salicu oraha. Mijesajte dok se svi orasi ne prekriju sa otopljenim secerom. Istresite na papir, izravnajte i ohladite. Zlicom razbijte u sto manje komadice i sameljite u multipraktiku. Ostatak biskvita zavrtite par puta u multipraktiku kako bi se u grubo samlio te pomijesajte sa karameliziranim mljevenim orasima tj.grilazom. Ukrasite tortu.
Posluzite dobro ohladjeno.
Dobar tek!
***
Banana Cake
- 8 eggs
- 8 T sugar
- 4 T flour
- 150 g walnuts, ground
- 1⁄2 t cinnamon
Filling:
- 4 egg yolks
- 4 T sugar
- 3 T flour
- 500 ml milk
- 1T vanilla extract
- 125 g butter, room temperature
- 3 T confectioners sugar
More:
- 3 bananas
- white chocolate for decorating ( optional)
- caramelized walnuts, grilaz for decorating ( optional)
Note:
- Bake the cake in 2 23cm cake pans or one by one.
For the cake, mix egg yolks and sugar. Mix egg whites separately. In a separate bowl combine flour, walnuts and cinnamon and together with egg whites add little by little to egg yolks. Bake for 25 min or until the cake becomes nice brown at 175C. Cool at room temperature.
For the filling mix egg yolks and sugar. Add flour, 100 ml milk and add everything to boiled rest of the milk ( 400 ml). Stir constantly on medium heat until it thickens. When at room temperature, and mixed butter and confectioners sugar. If the filling is to soft, place it in a fridge until it becomes firm.
To assemble the cake, cut the cake in half. You should get 4 layers. Use three layers for the cake and one for decorating. Place the first layer of the cake, spread 1⁄3 of the filling and a layer of sliced bananas. Cover with the second cake layer and continue until you finish. Decorate as shown or simply with whipped cream.
For caramelized walnuts melt 5 T sugar. Prepare a sheet of parchment paper where you will spread the walnuts to cool down. When sugar has completely melted, take of the fire and add 1 cup of walnuts. Stir until all walnuts are covered in caramel. Place in on the paper and let cool. When cooled down, brake the caramel with the spoon into smaller pieces and blend it multipractic. Separately do the same with the rest of cake, the 4th layer. Turn the multipractic around couple of times only to chop it roughly. Mix with grialz and decorate. Before serving refrigerate the cake overnight.
Bon Appetite!
No comments:
Post a Comment