Pages

October 19, 2012

Tart sa mandarinama ⁄ Tangerine Tartelettes


Sezona mandarina je u punom jeku. No moram priznati da nisu voce radi kojeg bih ostavila komad dobrog kolaca. Za razliku od moga dragog muza. Taj covijek kao da se prije 32 godine rodio negdje medju mandarinama. On koliko ih moze pojesti, to malo tko moze nadmasiti. Tek kada su moji kolaci radi njih poceli padati u drugi plan, onda sam ih ugostila i u svojoj kuhinji. Od tada, malo po malo i ja sam ih zavolila. Tako da sada, za vrijeme sezone mandarina, zdjela uvijek stoji puna. I izgleda prekrasno...
Do sada moj najdrazi kolac sa mandarinama je ovaj izuzetno ukusni i socni kolac  Kolac sa mandarinama i kokosom . A zatim dolaze ovi divni, lagani tartovi ciji recept mozete pogledati i ovdje. .



Tart sa Mandarinama
tijesto:

  • 220 g brasna
  • 2 zlice secera u prahu
  • prstohvat soli
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 zumanjak
  • 2 zlice hladne vode
nadjev:
  • 170 g secera
  • 4 jaja
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 80 g maslaca
  • sok 4 mandarine
  • korica 2 mandarine
Sve sastojke za prhko tijesto izmijesajte u multipraktiu. Zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frizider 20 ak minuta. Dobit cete jedno predivno i podatno tijesto za raditi. Po meni jedno od boljih koje sam isprobala do sada. Pravila sam male tartove, 6 komada i ostalo mi je poprilicno nadjeva od mandarine. No ako razvaljate tartove malo tanje, dobiti cete ih vise pa mozete iskoristiti sav nadjev.


Tijesto razvaljajte u namascene kalupe i zapecite ih na 180C 10-12min. Izvadite te kistom premazite umucenim bjelanjkom. Vratite u pecnicu i pecite jos kojih 4-5 minuta. 
Uloga bjelanjka u ovom slucaju je da sprijeci tijesto kako bi postalo meckavo kada se ulije nadjev. 

Za nadjev izmiksajte zumanjke sa secerom. Dodajte mekani maslac te koricu mandarine, sok i slatko vrhnje. 

Napunite tartove nadjevom. Nastavite peci na 150C jos 45min. Ako vam sredina nadjeva na kraju bude lagano drhtava, tokom hladjenja ce se stvrdnuti.
Hladno pospite secerom u prahu i posluzite.
Dobar tek!


..............................................................................



Tangerine Tartelettes




Tangerine Tartelettes
crust:

  • 220 g flour
  • 2 T confectioners sugar
  • pinch of salt
  • 125 g butter
  • 2 egg yolks
  • 2 T cold water
  • 1 egg white
filling:
  • 170 g secera
  • 4 jaja
  • 100 g heavy cream
  • 80 g butter
  • juice from 4 tangerines
  • zest from 2 tangerines
This is one of the best tart crusts I have tried. It is so soft and great to work with. Combine all the ingredients and make a crust dough. Wrap in cling foil and refrigerate for 20 min.
Roll out the dough on floured surface and make 6 tartelettes. Bake them for 10-12min on 180C. Take them out and cover with thin layer of egg white. This will prevent the crust to absorb the liquid from the filling and keep that crust all the way. Put them back in the oven for 3 more min. 

For the filling mix egg yolks with sugar until nice yellow. Add soft (almost melted) butter, zest, juice and the cream. 
Fill the tartelettes with the tangerine filling and bake for 35-40 min on 150C. The middle will still stay a bit soft but after they cool down it will be just the way it needs to be.
Serve sprinkled confectioner sugar.
Bon Appetite!
Note: Instead of tangerines you can use lemons or oranges.


** find us on FACEBOOK **

Take a look at these similar recipes:

11 comments:

  1. i ja volim taj miris i okus, rado ću isprobati

    ReplyDelete
  2. Divan miris još boljih mandarina.

    ReplyDelete
  3. I sama planiram raditi nešto s mandarinama tako da, sviđa mi se jako ova ideja :)

    ReplyDelete
  4. I ja sam u kategoriji onih koji mandarine mogu jesti neograničeno :), ali nemam ništa protiv niti kada su smještene u slasticama. Odlični su mi ovi tartići, mirisni i sigurno jako fini !

    ReplyDelete
  5. Vidiš, ja obožavam mandarine i sigurna sam da ih tvoj muž i ja pojedemo podjednako :) Najdraže su mi domaće, dok još nisu onako skroz narančaste i debelih kora :) Mljac!
    Tart sa mandarinama zvuči očaravajuće, baš ću probat :)

    ReplyDelete
  6. Ako ste isprobali ovaj tart, zasigurno ste, kao i mi u njima uzivali..
    Poz svima :)

    ReplyDelete
  7. Da, ovo je moj recept koji je objavljen na Ordinaciji.hr - tako da bi bilo zgodno da ste osim linka stavili i autora samog recepta.

    Steamy-creamy.blogspot.hr

    ReplyDelete
  8. Drago mi je da vam se recept svidio, usput rečeno ;)

    ReplyDelete
  9. Pre nekoliko dana kad sam imala priliku da napravim tart a ja sam imala domace limune a i dosta domacih mandarina dvoumila sam se, jel da koristim mandarine ili limune ili mix??? Na kraju sam pravila od limuna kako sam prvo htela jer nisam bila sigurna da li postoji tart od mandarina ada li ispadne gorka, kisela ili slatka ali sad evo vidim da jos neko mislio na tome!
    :-)
    Interesantno.

    ReplyDelete