Ova fina kokos torta nastala je spletom brzine, nepotpuno procitanim receptom i naravno mojih malih miseva i njihovog muvanja po kuhinji. Imala sam par torti za zavrsiti i ovu sam samo letimicno preletjela po sastojcima. Oni su mi dosli iz vrtica, mama ja bih mlijeko, mama ja bih da se igramo, mama ajmo van i kada sam kasnije isla praviti kremu skuzim da mi fali sastojaka. Da, da mama...falila si! No nije bitno jer je ispala jako, jako fina, lagana i ukusna. Mislila sam napraviti Rafaelo Tortu no po sastojcima i okusu ova je jako slicna.
Kokos Torta
biskvit:
- 7 jaja
- 150 g secera
- 1 vrecica burbon vanilije
- 1 prasak za pecivo
- 70 g ostrog brasna
- 150 g kokosa
Krema:
- 700 ml mlijeka
- 7 zumanjaka
- 2 pudinga od vanilije
- 100 g maslaca
- 170 g secera u prahu
- 300 ml slatkog vrhnja
Sirup:
- 150 ml mlijeka
- 2 zlice vanilija ekstrakta
Za biskvit zumanjke izradite sa secerom a bjelanjke u cvrsti snijeg. U zumanjke dodajte brasno pomijesano sa praskom za pecivo te kokos. Pecite u kalupu promjera 23cm, 30-35 min na 175C. Provjerite cackalicom dali je dovoljno pecen.
Za kremu izradite zumanjke sa secerom i pudingom. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. Dodajte zumanjke i brzo mijesajte dok vam smjesa ne postane jednolicna i gusta. Pretresite u plasticnu zdjelu, pokrijte plasticnom folijom i ostavite da se ohladi. Maslac sobne temperature izradite mikserom i pomijesajte sa ohladjenom kremom. Slatko vrhnje lagano izradite ( ne treba biti pretvrdo) i pomijesajte sa kremom.
Biskvit prerezite na tri dijela. Natopite sirupom te filujte. Cijelu tortu pospite kokosom.
Dobar tek!
Dobar tek!
Baš super izgleda,odlično si se snašla,mada ne znam kakva je u originalu :)
ReplyDeleteU originalu je biskvit trebao ici sa bjelanjcima a krema sa zumanjcima.. A ja sam sve to fino smiksala u biskvit :)
DeleteHvala..
Krasna torta, lijepo dekorirana, fotke odlične. Iako se možda nisi mogla posvetiti koliko si htjela ipak je rezultat odličan :)
ReplyDelete:) hvala Aria..
DeletePresjek izgleda odlično. Za kokos tortu je najvažnije da imaš kokosa, a sve ostalo se može improvizirati kako si na kraju i uspjela.
ReplyDelete:) pa otprilike tako!
DeleteU presjeku malo fali biskvita :) Trebala sam staviti sliku gdje su mali prstici..
Divna je, ja obožavam kokos. Ne znam kakav je orginalan recept ali meni se i ovako svidja. :) Presek torte je odličan.
ReplyDeleteOrginalan recept bio je Rafaelo Torta. No po okusu su jako slicne.
DeleteJako volim kokos u kolacima i nemam pojma sto ih tako retko pravim. Ovo je predivna torta! :)
ReplyDeleteKokos je odlican..
Deletehvala :)
Odlicno izgleda, obozavam torte sa kokosom:)
ReplyDeletehvala :)
Deletemmmmm baš finooo:) stavljam na listu za isprobavanje:) a stalak je krasan, gdje si ga kupila?
ReplyDelete:)
DeleteSa stalkom sam odusevljena. Kupila sam ga u 'Kerum'-u!
Torta je super i bez obzira na male nezgode sa receptom ispala je super. Jako je lijepa, a stalak i mašnica su točka na i ! :)
ReplyDelete