Sjecanja na kolace sa sljivama najvise mi sezu u vrijeme kada sam zivjela u Njemackoj. Njemacki pflaumenkuchen najdraza mi je verzija u kojoj se pojavljuju sljive. Ipak ne sjecam se kada sam ga zadnji puta pravila. Kod nas doma jos uvijek dominiraju knedle. Pecene, kuhane, sa prezlama.. nije bitno. Bitno je, da su na stolu :)
Frangipane smjesa jako mi se svidja u pitama, tartovima pa sam ju odlucila staviti i u ovu. Dobra stvar sa frangipane smjesom je ta sto mozete napraviti vecu kolicinu i jednostavno zalediti. I kada vam padne na pamet neki fiiini, fini tart sa pecenim vocem i sa mozda kuglicom sladoleda koji ce se po tome istopiti, frangipane je spreman.
Ovaj tart odlican je topal, no isto tako i hladan. Dan poslije biti ce jednako dobar. Naravno, ako ga ostane :)
Frangipane tart sa sljivama
- 200 g brasna
- 90 g maslaca
- 1 zumanjak
I jos:
- cca 1 kg plavih sljiva
- 1 zlicica cimeta
- 2 zlice smedjeg secera
Zamijesite prhko tijesto. Najjednostavnije ga je zamjesiti u multipraktiku, izvaditi na pobrasnjelu povrsinu i jos kratko promijesiti. Odstavite da kratko odstoji u frizideru i razvaljajte ga u kalupu za tart. Premazite frangipane smjesom te preko poslazite odkostene i na cetvrtine isjeckane sljive. Ako vam je ostalo tijesta pobacajte po sljivama te pospite mjesavinom secera i cimeta.
Pecite dok vama tijesto ne porumeni, cca 20 min na 180C.
Po zelji posluzite sa sladoledom od vanilije.
Dobar tek!
Tart:
Pecite dok vama tijesto ne porumeni, cca 20 min na 180C.
Po zelji posluzite sa sladoledom od vanilije.
Dobar tek!
......................................................................
Frangipane Tart with Plums
Tart:
- 200 g flour
- 90 g butter
- 1 egg yolk
Frangipane:
- for frangipane you can find the recipe at Frangipane Tart with Cherries and white Chocolate
More:
- 1 kg plums
- 1 t cinnamon
- 2 T brown sugar
Make the tart crust with all the ingredients. Wrap it in cling foil and refrigerate for 15 min.
Wash and dry the plums. Cut them in 4 and put aside.
Roll out the dough on floured surface and place it in pie pan. Spread a layer of frangipane and arrange the plums over in a circle. If you ended with some crust, make crumbs and sprinkle over the fruit together with the sugar and cinnamon. Bake for 20 min on 180C.
Serve warm with vanilla ice cream or as you prefer.
Bon Appetite!
Take a look at these delicious Tarts as well:
- Tart sa kruskama, bademima i ruzmarinom ⁄ Almond Pear Tart with Rosemary
- Tartovi sa mandarinama ⁄ Tangerine Tartelettes
** find us on FACEBOOK**
Obožavam voćne pite s frangipane nadjevom. Nisam znala da se višak nadjeva može zalediti, hvala za savjet
ReplyDeleteDa,moze! i bude jednako dobar..
DeletePrekrasno i rascvjetano...i vjerujem jako fino!
ReplyDeletelooks mouthwatering...just delicious!
ReplyDeleteSavršeno,obožavam frangipane tartove.
ReplyDeletešljive nisam ove godine imala, a nisam ih ni kupovala tako da ove godine nisam radila slastice sa šljivama
ReplyDeletevolim ovakve pite, a interesantno je znati za zamrzavanje nadjeva
Odlično ! Pite sa šljivama su mi posebno omiljene a ova super izgleda !
ReplyDelete